Burse - Fonduri mutuale

Cresterea s-a oprit la Banca Transilvania

23.05.2003, 00:00 11



Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 3% dupa o saptamana de crestere continua. Ultima tranzactie cu actiunile acesteia s-a realizat la 3.350 lei/actiune, cotatia minima a zilei. Tranzactii de ieri cu actiunile bancii au insumat 2,1 miliarde de lei.



Capitalizarea totala a bancii este de 100 milioane de dolari. Cealalta banca cotata la Bursa, Banca Romana pentru Dezvoltare a avut o evolutie mai linistita a cotatiilor. Ultimul transfer s-a realizat la 17.500 lei/actiune, la fel ca in ziua precedenta.#leadend#



Toate operatiunile de ieri cu actiunile Petrom s-au derulat la un pret mai mic fata de cel de inchidere de miercuri. Ultimul transfer s-a realizat la 1.270 lei/actiune, in scadere cu 1,6% fata de valoarea precedenta. Valoarea operatiunilor cu titluri Petrom a fost ieri de 7 miliarde de lei.



Tendinta generala de pe piata a fost una de scadere. Indicele BET a pierdut 1%, iar scaderea medie in randul actiunilor cotate a fost de 0,8%. “Cresterea de zilele trecute s-a bazat pe un entiziasm generalizat. Aceatsa explica si corectiile negative pe care le inregistreaza unele din actiuni,” comenteaza Adrian Caramiha, trader la societatea de brokeraj BRD Securities.



Societatile de investitii financiare s-au inascris ieri in tendinta de pe piata si au coborat in medie cu 0,8%. Scaderea s-a datorat actiunilor SIF Transilvania si celor ale SIF Muntenia, care au scazut cu 50 de lei pana la 3.000 lei/actiune si 2.550 lei/actiune. Celelalte trei societati de investitii financire au ramas la cotatiile din ziua anterioara.



Actiunile Rulmentul Brasov au inregistrat din nou o zi cu o valoare ridicata a tranzactiilor dupa ce societatea a propus actionarilor transformarea datoriilor catre AVAB in actiuni. Cotatiile au urcat pe parcursul zilei pana la 710 lei/actiune, iar la inchidere, ultimul transfer s-a realizat la 660 lei/actiune, la fel ca in ziua anterioara.



Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a consemnat ieri o crestere a lichiditatii fata de zilele anterioare. Actiunie transferate au totalizat 258 milioane de lei. Pe parcursul zilei pretul la care s-au realizat transferurile a oscilat intre 122 si 126 lei/actiune. Ultima operatiune s-a realizat la 125 lei/actiune, in crestere cu aproape un procent fata de ziua precedenta.



Actiunile Santierului Naval Orsova, care s-au inscris in ultimele zile pe o tendinta ascendena, care a continuat si ieri. Cotatia a urcat cu 2% fata de ziua anterioara. Ultima tranzactie s-a realizat la 26.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a continau sa fie relativ redusa. Actiunile transferate ieri au insumat 158 milioane de lei.



Oscilatiile mari de pret ale actiunilor Oltchim au continuat. Ieri pretul a scazut puternic si a ajuns la finalul zilei la 900 lei/actiune, in scadere cu 8% fata de ziua precedenta.



Producatorii de medicamente au intrat in ultima perioada intr-un con de umbra. Ieri s-au transferat doar 1.000 de actiuni ale Terapia Cluj-Napoca, iar pretul a reveit la valorea de 4.450 lei/actiune la care a stationat cea mai mare parte a saptamanii.



Piata Rasdaq



Actiunile companiei de cercetare Tractor - Proiect Brasov au fost pentru a doua zi consecutiv obiectul unor tranzactii in valoare de peste 800 de milioane de lei.



Ieri au fost transferate 6.871 de actiuni ale companiei, dupa ce miercuri valoarea tranzactiilor cu titluri Tractor - Proiect a fost de 1,1 miliarde lei.



Toate cele cinci operatiuni de vanzare - cumparare s-au perfectat la pretul de 118.000 lei/actiune, mai mare cu 4,89 % decat in ziua anterioara.



Producatorul de bere Brau Union Romania a inregistrat o scadere usoara a cotatiei medii. Pretul la care s-au realizat ieri tranzactiile cu actiunile acestuia a coborat pana la 35.000 lei/actiune, iar pretul mediu a consemnat o scadere de 1,56%.



Actiunile Brau Union au crescut in ultimile saptamani de la nivelul de 30.000 de lei datorita zvonurilor privind lansarea unei oferte publice de preluare pentru restul actiunilor nedetinute de grupul austriac.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fluctuat ieri intre 1.200 si 1.250 lei/actiune. Tranzactiile cu actiuni Socep au insumat 178,8 milioane de lei, iar cotatia medie a fost mai mare cu 1,12%



Valoarea totala a operatiunilor de ieri de pe piata RASDAQ a fost ieri de 2,33 miliarde de lei. Indicele general al pietei, RASDAQ-C a scazut cu 0,56%, companiile de la categoria I au coborat in medie cu 1,52%%, iar valoarea indicelui RAQ-II al societatilor de la categoria a doua a crescut cu 3,89%.



La categoria intai, cea mai lichida actiune dupa Socep Constanta a fost Petromidia. Titlurile companiei detinute de grupul Rompetrol au fost implicate in 15 tranzactii, pretul mediu scazand cu 5,69%. Pretul a fluctuat intre 34.500 de lei si 35.000 de lei. Cotatia medie a fost cu 5,69% mai mica decat in ziua anterioara.



Actiunile Rompetrol au fost implicate in 6 tranzactii in valoare de 11 milioane lei. Pretul mediu a scazut cu 1,72% pana la 373 de lei.



Titlurile Romarta au inchis sedinta la 3.100 de lei, cotatia medie fiin neschimbata fata de ziua anterioara.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO