Burse - Fonduri mutuale

Cresterea s-a oprit pentru o zi

15.01.2003, 00:00 22

Bursa de Valori a inceput sedinta de ieri cu o crestere hotarata, care s-a dovedit pana in final doar o inertie a entuziasmului de luni. Dupa ce au castigat in prima ora de tranzactionare 2 - 5%, principalele actiuni au scazut si au inchis ziua la cotatii aproape neschimbate comparativ cu sedinta anterioara.
Actiunile celei mai capitalizate comanii listate, SNP Petrom, au crescut la inceputul sedintei pana la 1.410, pentru a cobora in final inapoi la 1.370 de lei - cotatia din ziua anterioara.
Un inceput entuziasm de sedinta au avut si titlurile Impact, care au crescut in prima ora de tranzactionare  de la 4.750 de lei la 5.200 de lei, cu aproape 10%. Pe masura cresterii pretului au aparut, insa, si ordinele de vanzare iar actiunile au inchis sedinta la 4.900 de lei, pret oricum mai mare cu 3,16% fata de ziua anterioara.
Scenariul a fost valabil si pentru cele cinci Societati de Investitii Financiare (BET): indicele BET - FI, care reflecta evolutia SIF la Bursa, a crescut la inceputul zilei cu 2% si a inchis sedinta cu un minus de 1,86%.
"Preturile au crescut suprinzator de la inceputul anului si este normal ca investitorii care au cumparat in noiembrie, cand Bursa a cazut, sa inceapa marcarea profitului. Calmarea evolutiei ascendente este, deci, normala", spune Radu Popescu, trader la Romcapital Timisoara.
Fata de inceputul anului, actiunile SIF s-au apreciat cu 12 - 20%, cele ale Bancii Romane pentru Dezvoltare cu 17,3% iar ale Impact Bucuresti cu 13,1%. SNP Petrom a crescut in aceiasi perioada cu 8,7%.
Actiunile Terapia Cluj - Napoca s-au apreciat de la 4.300 de lei la 4.600 de lei in aceiasi perioada.
Urmare a cresterii actiunilor - vedeta, si titlurile mai putin cautate de investitori datorita lichiditatii slabe au avut de catigat.
Amonil Slobozia a crescut cu peste 6%, titlurile Azomures Targu - Mures s-au apreciat cu 10% iar actiunile Electroaparataj au catigat 10% numai ieri.
Datorita Bancii Transilvania, pe care s-au tranzactii de peste 1 milion de dolari, SNP Petrom si celor cinci SIF, valoarea tranzactiilor de ieri de la Bursa a fost cea mai ridicata din 2003: 2,19 milioane de dolari.
Dupa reculul de la sfarsitul sedintei de ieri, ce ar putea urma?
"Teoretic, o perioada de stabilitate sau chiar usoare corectii negative. Este posibil, insa, ca achizitiile celor care cred in estimarile de crestere a Bursei cu 50% in acest an sa continue", a precizat Radu Popescu de la Romcapital.
Ieri, din totalul de 49 de actiuni tranzactionate la bursa, 25 au inregistrat cresteri (cea mai mare parte au apartinut, insa, titlurilor cu o lichiditate slaba), 14 - scaderi iar 10 si-au pastrat neschimbate cotatiile de inchidere.
Fondul de investitii Broadhurst a reusit sa cumpere la incheierea ofertei publice de cumparare derulata pe piata RASDAQ 7,5 milioane de actiuni ale companiei de panificatie GorjPan din Targu Jiu pentru suma de 6,9 miliarde de lei. Pachetele transferate reprezinta 38% din capitalul societatii.
Pretul oferit de Broadhurst pentru o actiune GorjPan a fost de 910 lei. Compania de panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea, controlata de fondul de investitii, detine la randul sau 51% din actiunile GorjPan. Strategia fondului Broadhurst in domeniul industriei de panificatie prevede crearea unei marci nationale de paine prin fuzionarea mai multor fabrici de profil.
In cadrul ofertei publice de preluare a Complaxului Hotelier Moldova, Gabriela Cora Nistor a atras actiuni in valoare de 1,9 miliarde de lei. Pachetul reprezinta aproape 21% din capitalul societatii turistice. Ofertentul detinea anterior acestui transfer 47% din actiunile companiei.
Un pachet de actiuni in valoare de 2 miliarde de lei ale societatii de productie si reparatii ale mijloacelor de transport feroviar Meva Trinity Rail Group a fost transferat ieri in cadrul unei singure tranzactii. Cele 80.500 de actiuni reprezinta 4,99% din capitalul societatii. Compania International Railway Systems a cumparat la finalul anului anterior de la Trinity Industries un pachet de 80% din actiunile companiei de prodctie si reparatii a mijloacelor de transport feroviar. Trinity Industries detine pachetul majoritar de actiuni la societatatea Astra Vagoane Arad.
Pe piata actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au ajuns pana la 300.000 lei/actiune. Pretul mediu de ieri, de 292.076 a fost cu 2% mai mare fata de valoarea inregistrata in ziua anterioara. Cele 30 de operatiuni de ieri au totalizat 1,7 miliarde de lei.
Actiunile combinatului siderurgic Sidex Galati au inregistrat o noua crestere de pret in conditiile cresterii lichiditatii. Pretul actiunilor Sidex a urcat ieri pana la 7.500 lei/actiune, iar cotatia medie a inregistrat o crestere de 4,2% fata de sedinta precedenta.
Producatorul de motoare si gerenatoare electrice UMEB Bucuresti a pierdut 4,7% fata de cotatia inregistrata in ziua anterioara. Pretul actiunilor a coborat pana la 18.500 lei/actiune. Imsat Bucuresti, impreuna cu actionarul majoritar, fondul de investitii Broadhurst, au fost raportat cu o detinere de 89,8% din actiunile UMEB. Conform datelor raportate anterior, Imsat si Broadhurst detineau 96% din actiunile UMEB si erau obligati conform legii sa deruleze o oferta de preluare pentru retragerea societatii de pe piata de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO