Burse - Fonduri mutuale

Cresterea saptamanala a durat doua ore

24.03.2003, 00:00 17

Ultimele doua ore ale sedintei bursiere de vineri au adus o crestre medie a cotatiilor actiunilor listate de peste un procent, in conditiile in care joi actiunile se tranzactionau la preturi similare cu cele de la finalul saptamanii anterioare. Astfel, pe parcursul saptamanii trecute indicele BET a castigat 1,2% in timp ce pretul actiunilor societatilor de investitii financiare au fost cu 1,6% mai mari.
Stabilitatea preturilor actiunilor cotate din prima jumatate a zilei i-a facut pe o parte din investitori sa spere ca tendinta de stationare a cotatiilor nu va continua, iar cotatiile au inceput sa urce. Valoarea tranzactiilor a crescut usor fata de media zilelor precedente si a ajuns la aproape 15 miliarde de lei.
Cea mai mare companie cotata, Petrom a coborat la deschidere pana la 1.020 lei/actiune, dar au inchis sedinta de tranzactionare la 1.060 lei/actiune, pe fondul unei tendinte puternic ascendente. Cotatia de inchidere a fost si maximul zilei, cu aproape 3% mai mult fata de pretul din sedinta precedenta. Transferurile cu actiuni Petrom au insumat 2,5 miliarde de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania, in principal datorita operatiunilor de valoare ridicata. In cea mai mare tranzactie de pe piata s-au transferat 449.000 de actiuni. Pretul a avut o evolutie stabila, marea majoritate a actiunilor, fiind transferate la 3.650 lei/actiune, care a fost si pretul la care s-a realizat ultimul transfer. Cotatia de inchidere nu a consemnat nici o modificare fata de ultimul pret de joi.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au continuat si vineri evolutia pozitiva inceputa la mijlocul saptamanii trecute. Pretul actiunilor a ajuns in a doua parte a zilei pana la 18.200 lei/actiune, iar ultima tranzactie de pe piata s-a perfectat la 18.000 lei/actiune, in crestere cu 1,7%. Valoarea transferurilor cu actiunile BRD a fost de aproape 1,4 miliarde de lei.
Cresterea generalizata de pe piata nu a oprit deeclinul actiunilor producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, care au  mai pierdut vineri inca 0,5% ajungand la inchidere la 1.850 lei/actiune, cel mai mic pret din ultimele trei luni. Lichiditatea  actiunilor Antibiotice s-a inscris in limitele unei zile normale de tranzactionare, titlurile transferate vineri insumand 580 milioane de lei.
Trecerea datei de referinta pentru participarea la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a companiei de servicii pentru industria petroliera Rompetrol Well Services a produs o scadere a cotatiei actiunilor cu 14%. Actionarii vor discuta la finalul lunii situatiile financiare ale societatii la finalul anului trecut si ar putea horari distribuirea de dividende. In 2002 Rompetrol Well Services a obtinut un profit net de 104 miliarde de lei, echivalent cu 1.100 lei/actiune. Ultima tranzactie de vineri cu actiunile companiei s-a realizat la 740 lei/actiune, iar pe piata nu mai existau ordine de cumparare.

Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au pierdut vineri aproape 6% fata de cotatia medie din ziua precedenta pe fondul unei lichiditati extrem de reduse. Pretul la care s-au realizat ambele tranzactii a fost de 1.800 lei/actiune. Societatea este listata la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ.
Principala cauza a declinului actiunilor Ana Imep este trecerea datei de referinta pentru participarea la Adunerea Generala a Actionarilor care va discuta situatiile financiare ale companiei pe anul trecut si care ar putea hotari acordarea de dividende. Societatea are un capital social de 240 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei.
Cea mai mare valoare a tranzactiilor a fost inregistrata vineri de actiunile companiei de intretinere si reparare a autovehiculelor Grupul IATSA, listata la categoria a II-a a pietei. Tranzactiile de pe piata au insumat 8,7 miliarde de lei iar cotatiile au oscilat intre 21.000 si 28.705 lei/actiune, dar majoritatea titlurilor s-au transferat la cotatia maxima a zilei. Tranzactiile au insumat 5% din capitalul social. Cotatia medie a inregistrat o crestere de 14,8%.
La categoria de baza, pretul actiunilor Argus Constanta a fluctuat intre 315.000 si 320.000 lei/actiune, iar valoarea transferurilor a fost de aproape 1,2 miliarde de lei. Pretul mediu a pierdut 0,8% fata de valoarea de vineri.
Actiunile producatorului de medicamante Biofarm Bucuresti au urcat in sedinta de vineri cu 5,6% dupa ce compania a publicat rezultatele financiare pe anul 2002. Pretul actiunilor s-a inscris pe parcursul zilei pe o tendinta ascendenta, ajungand la inchidere la 3.700 lei/actiune. Valoarea celor sapte operatiuni a fost de 27 milioane de lei.
Un pachet de 30.000 de actiuni ale companiei de panificatie Armopan Arad a fost transferat pentru 150 milioane de lei. Pe parcusrul saptamanii trecute a mai avut loc un transfer similar, la acelasi pret, 5.000 lei/actiune. Tilurile transferat pe parcursul saptamanii trecute reprezinta 6% din capitalul companiei.Armopan este contolata de Asociatia salariatsilor, care detine 46% din actiuni, in timp ce alte 40% sunt controlate de cinci persoane fizice.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO