Burse - Fonduri mutuale

Cresteri incredibile ale cotatiilor pe RASDAQ

13.07.2000, 00:00 31



Scurta sedinta a Bursei de Valori de ieri a consemnat un rulaj de 544 milioane de lei, cea mai mica valoare a tranzactiilor de la inceputul lui 1997 si pana in prezent, deoarece sistemul de tranzactionare a cedat. In acelasi timp, pe RASDAQ tranzactiile realizate la preturi in afara cotatiilor pietei au urcat valoarea tranzactiilor catre niveluri din ce in ce mai putin credibile. Din cauza unor probleme de comunicatie sedinta de tranzactionare a BVB s-a intrerupt dupa ora 11, fiind tranzactionate doar opt societati de la categoria I, cele cinci societati de investitii financiare si noua companii de la categoria a doua. In total 22 de companii dintre cele 125 listate le BVB.

Numarul redus de tranzactii a priit titlurilor Arctic, care au reusit o variatie pozitiva de 8%, la 950 lei/actiune, dupa cinci sedinte consecutive in care aceste titluri nu au cunoscut nici o crestere.

In zona pozitiva a incheiat si Oltchim, cotata ieri la 610 lei/actiune, nivel mai mare cu 5,2% fata de cel al sedintei anterioare.

Piata extrabursiera Rasdaq a incheiat sedinta de miercuri cu un volum de 2,38 milioane de actiuni tranzactionate, in valoare de aproximativ opt miliarde de lei, dublu fata de valoarea din sedinta precedenta, in urma a trei tranzactii speciale de aproximativ 2,5 miliarde lei, pentru societatile Somvetra Gherla, Amic Tulcea si Apollo Bucuresti.

Producatorul de articole din sticla, Somvetra Gherla, a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere a pretului, de 3.223% (o crestere de 31 de ori), pe fondul unei tranzactii speciale realizata pentru acest titlu, in valoare de 2,1 miliarde lei, prin care s-au transferat 10.713 actiuni. De asemenea, aceste titluri au urcat pe primul loc in topul tranzactiilor in sedinta de ieri. Dar, probabil ca in sedintele urmatoare cotatia va cobori de la nivelul de 200.000 de lei/actiune, si chiar daca acelasi pret mediu va fi comunicat de RASDAQ probabil ca nu lichiditatea va ramane redusa. Somvetra Gherla societate cu un capital social de 5,46 miliarde de lei, se tranzactioneaza destul de rar pe piata RASDAQ, la preturi cuprinse intre 8.000 si 14.000 lei/actiune. In ultimele sedinte cursul a scazut chiar pana la 5.200 lei/actiune.

"Sunt actiuni putin lichide, si care pot fi vandute greu pe piata" spune Mirela Stoian de la societatea de brokeraj Vanguard.

Tranzactia de ieri, prin care s-a transferat mai putin de 5% din capitalul social, reprezinta in opinia brokerilor fie vanzarea catre un investitor interesat, a unui pachet de actiuni acumulate din piata, fie simple mutari a unor titluri dintr-un cont intr-altul.

Restul societatilor din top 10 au avut valori ale tranzactiilor de sub un miliard de lei.

Societatea Pumac a reusit, cu doar doua tranzactii, in volum de 2.896 actiuni, la un pret de 322.500 lei/actiune, o valoare a tranzactiilor de aproape un miliard de lei, in conditiile in care capitalul social al emitentului este de 8,1 miliarde de lei. Din nou preturile deosebit de ridicate ale transferurilor, pentru care nu exista limite de variatie pe piata extrabursiera au facut ca valoarea tranzactiilor sa depaseasca orice nivel rational. Titlurile Pumac transferate ieri reprezinta mai putin de 1% din totalul titlurilor companiei. Societatea a obtinut in primul semestru al anului trecut un profit net de 26,3 milioane de lei. Totodata, valoarea capitalului propriu al societatii se ridica, la sfarsitul semestrului trecut la 9,85 miliarde de lei, dar datoriile totale erau 9,44 miliarde de lei, deci o valoare contabila foarte mica.

Amic Tulcea, societate de extractie a pietrisului si nisipului, a reusit sa intre in top 10 datorita unei tranzactii speciale de 239 milioane lei.

Cresteri semnificative ale pretului au avut titlurile Romceram Chitila, de 154%, pana la 10.152 lei/actiune, si Metex Targoviste, de 70%, pana la 150.000 lei/actiune.

Apollo Bucuresti, producator de sosete si ciorapi, cu o tranzactie speciala de 144.573 actiuni, in valoare de 193 milioane lei, nu a reusit sa intre in top 10 fiind devansata de Timco Timisoara, producator de utilaje miniere, cu 207 milioane lei.

Cresterile societatilor din top 10 au fost semnificative, pe fondul unei lichiditati bune, si au influentat indicele Rasdaq-C, care a crescut cu 1,16%, stabilindu-se la 693,83 puncte. Variatia indicelui este insa greu de luat in seama atata timp cat in calcul cresteri de 3.223% cum a fost cea a Somvetra. Alte salturi de dimensiuni mari s-au inregistrat, intr-o singura zi, Romceram Chitila (153%), Flamura (150%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO