Burse - Fonduri mutuale

Cresterile s-au oprit. Investitorii au luat o pauza

29.01.2004, 00:00 11

Maximele istorice, lucru obisniuit la Bursa de la inceputul anului, nu au mai aparut in ultimele doua sedinte ale Bursei, cand s-au inregistrat usoare corectii. Brokerii spun ca investitorii sunt "dezorientati" de cresterile substantiale de la acest inceput de an.
"Vanzatorii nu prea situ ce sa faca dupa cresterea semnificativa a cotatiilor de la inceputul anului, desi preturile sunt foarte bune. Pe de alta parte cumparatorii stau in expectativa pentru ca preturile au crescut foarte mult. Probabil va urma o perioada de reasezare a cotatiilor, o corectie negativa, dar aceasta nu va deveni o tendinta de evolutie," a comentat Daniel Pocorea, director de tranzactionare la BRD Securities.
Toti cei trei indici bursieri inregistrat ieri scaderi de sub un procent. BET si BET-C au coborat cu cate 0,13%, iar BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare a pierdut 0,6%.
Valoarea tranzactiilor s-a mentinut ridicata, dar aproape doua treimi din tranzactii au fost reprezentate de actiuni ale BRD. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata a fost ieri de 87 miliard de lei, din care 52 de miliarde a fost valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii. Actiunile BRD, au pierdut ieri 0,8% din valoare si au ajuns la 23.700 de lei. Brokerii spun ca, dupa evolutia cotatiilor, pe piata au fost ieri mai multi investitori importanti care au realizat tranzactii. In cea mai mare operatiune a zilei s-a transferet un pachet de 667.000 de actiuni.
Banca Transilvania a inregistrat ieri operatiuni in valoare de 7,3 miliarde de lei, iar pretul a urcat cu 1% pana la 5.450 lei/actiune. Dupa evolutia din ultimele zile tendinta de pe piata a actiunilor bancii este una de stationare.
Actiunile Petrom nu au fost ieri printre preferatele investitorilor, inregistrand tranzactii in valoare de doar 460 milioane de lei, mai putin decat companii precum Siretul Pascani sau Rompetrol Well Services. Actiunile companiei petroliere au avut o evolutie linistita si au incheiat ziua la 1.450 lei/actiune, la fel ca marti.
Dintre actiunile societatilor de investitii financiare, cea mai slaba evolutie a a apartiunut actiunilor SIF Muntenia, care au integistrat operatiuni in valoare de 171 milioane de lei si au pierdut 2,5% din pretul anterior. SIF Muntenia a incheiat ziua la 3.900 lei/actiune. Dintre celelalte SIF-uri, modificari de pret au mai inregistrat SIF Transilvania cu o crestere de 1% si SIF Moldova, ale careui actiuni au coborat cu 1,4% pana la 3.650 lei/actiune.
Una din principelele cresteri de ieri a apartiunut actiunilor producatorului de componente pentru aviatie Turbomecanica Bucuresti, care au ajuns la 40.000 lei/actiune, cu 5,8% mai mult  decat in ziua precednta. Actiunile Navrom Galati care au urcat ieri cu 9,3% pana la 20.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu fiacare din cele doua actiuni s-a situat in apropierea nivelului de un miliard de lei.



Piata Rasdaq
Un pachet de 5% din actiunile companiei de depozitare si conditionare a cerealelor Comcereal Constanta a fost transfarat ieri pe piata RASDAQ pentru 3,5 miliarde de lei.
Transferul s-a realizat prin intermediul unei operatiuni speciale la pretul de 30.500 lei/actiune. Actiunile companie au avut o evolutie extrem de oscilana in ultimele doua luni, cotatiile variind intre 23.000 si 40.500 lei/actiune. Tranzactia de ieri survine preluarii de catre americanii de ca Cargill a unei alte companii de profil Comcereal Alexandria cu 26 milioane de dolari, marcand interesul investitorilor straini pentru sectorul depozitarii cerealelor. Principalii actionari ai Comcereal Constanta erau, inainte de tranzactia de ieri SIF Transilvania si Asociatia Salariatilor- PAS care detineau fiecare o treime din actiuni. Societarea are un capital social de 57 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei.
In piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta, cu operatiuni in valoare  de 909 milioane de lei. Cotatia actiunilor Argus s-a mentinut ralativ constanta intre 215.000 si 220.000 lei/actiune, iar cotatia medie a ramas neschimbata.
La categoria I, actiunile producatorului de tevi Petrotub Roman au inregistrat o crestere de 1% a cotatiei medii, dar pretul nu a depasit maximul de 29.500 lei/actiune atins saptamana trecuta. Actiunile Petrotub au urcat ieri pana la 28.500 lei/actiune, iar valoarea celor zece operatiuni a fost de 235 milioane de lei.
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au castigat ieri 0,3% fata de pretul mediu anterior, dupa ce pretul a variat intre 2.600 si 2.650 lei/actiune. Lichiditatea a fost redusa. In cele doua operatiuni s-au transferat titluri in valoare de 110 milioane de lei.
Actiunile producatorului de ciocolata Kandia Timisoara au urcat ieri cu aproape 3% pe fondul unei lichiditati reduse. Cotatiile au oscilat intre 910 si 1.000 lei/actiune. Kandia urmeaza sa fuzioneze cu un alt producator de dulciuri, Excelent Bucuresti, companie cotata la Bursa de Valori Bucuresti.
Indicele general al pietei, RASDAQ-C a coborat ieri sub nivelul de 1.300 de puncte, in scadere xcu 0,2% fata de ziua anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata a fost de 6,8 miliarde de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO