Burse - Fonduri mutuale

Creteanu a pierdut proiecte din cauza restrictiilor bancilor

02.09.2009, 17:57 47

Firma de constructii Comnord Bucuresti (COCS), controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu, a intrerupt lucrarile la pavilionul Romexpo pana la obtinerea de catre beneficiar a finantarii necesare.

Comnord urma sa construiasca doua pavilioane expozitionale, fiecare cu o suprafata de 16.000 de metri patrati, in cadrul unui contract in valoare de circa 36 mil. euro. Lucrarile urma sa fie realizate in perioada martie 2008 - mai 2009.

Conditiile foarte restrictive pe care bancile le impun dezvoltatorilor de proiecte imobiliare au facut ca firma de constructii sa piarda si alte lucrari pe care le castigase.

"Bancile devin mult mai atente la acordarea finantarilor si impun mult mai multe conditii restrictive. Acesti factori, precum si conditiile efective ale pietei au scos din ecuatie cateva dintre proiectele ce au fost ofertate si urma a fi contractate de catre Comnord. Mentionam in acest sens faptul ca s-a decis la nivelul dezvoltatorilor amanarea inceperii proiectelor", se arata in raportul companiei.

Firma a obtinut un contract pentru lucrari la un sediu de birouri pe strada Dinicu Golescu din Capitala si extinderea unui showroom pe autostrada Bucuresti-Pitesti, lucrarile fiind demarate incepand cu aprilie.

Comnord Bucuresti a inregistrat o scadere drastica a profitului, castigul net coborand in primele sase luni la 0,5 mil. lei, de la 9,9 mil. lei in acelasi interval din 2008. Aceasta dupa ce veniturile din activitatea de baza ale companiei s-au diminuat aproape la jumatate in primul semestru, ajungand la 57,8 mil. lei (13,7 mil. euro).

Cea mai mare parte a profitului realizat in aceasta perioada provine din activitatea financiara a companiei, in conditiile in care cel din activitatea de exploatare a fost aproape inexistent. In prima jumatate a anului trecut, Comnord inregistrase un profit din activitatea de baza de 11,4 mil. lei (3,2 mil. euro).

Comnord si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 164,4 mil. lei (39,1 mil. euro), mai mica cu circa 30% fata de cea realizata anul trecut, si un profit net la jumatate, de 7,3 mil. lei (1,7 mil. euro). Compania este listata pe RASDAQ, avand o capitalizare de 14,2 mil. euro. Actiunile Comnord au scazut ieri cu 5%, la 1,5 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO