Burse - Fonduri mutuale

Cu pierderi de 15 mil. euro la noua luni, Flamingo ar mai putea pierde 7 mil. euro si din reevaluarea activelor

Cu pierderi de 15 mil. euro la noua luni, Flamingo ar mai putea pierde 7 mil. euro si din reevaluarea activelor
18.11.2009, 23:15 27

Retailerul de electronice si electrocasnice FlamingoInternational (FLA), controlat de Dragos Cinca si familia Adamescu,a intregistrat in primele trei trimestre o scadere a vanzarilor ineuro de 55%, cifra de afaceri coborand la 63,7 mil. euro, cu 79mil. euro mai putin decat in acelasi interval al anului trecut.

Scaderea se datoreaza in cea mai mare parte caderii cu 42% apietei de electroIT locale, una dintre cele mai mari din regiune,dar si diminuarii businessului de distributie al Flamingo sidevalorizarii monedei nationale.

Intrimestrul trei Flamingo a anuntat o scadere de 53,6% a vanzarilorin al treilea trimestru al anului, la 81,9 mil. lei (19,3 mil.euro), continuand declinul inregistrat in prima jumatate de an.

Scaderea a fost accentuata de renuntarea treptata laactivitatile de wholesale (distributie), care reprezentau intrimestrul trei al anului trecut aproximativ 40% din cifra deafaceri. "Daca este sa comparam efectiv cifrele inregistrate pezona de retail, aceasta este cifrata la -31,1% trimestru latrimestru. Trebuie sa avem in vedere ca in trimestrul trei din 2008Flamingo International avea o componenta de distributie importanta,activitate care a fost stopata in acest an", a explicat AdrianOlteanu, directorul general al companiei.

Potrivit raportului financiar, in trimestrul trei vanzarile dindistributie au scazut cu 86% la 10 mil. lei. "Pe de alta parte,acum comparam rezultatele dintre cei doi ani, insa la momentulactual ponderea retailului in afacerile grupului este mai mare", acompletat Olteanu.

Flamingo a cedat la inceputul anului businessul de distributiecatre Asesoft.

Pierderi de patru ori mai mari

Contractia dramatica a afacerilor a generat pierderi de aproape15 mil. euro pentru Flamingo in primele noua luni din acest an,dintre care 2,6 mil. euro reprezinta pierderile acumulate intrimestrul al treilea.

Reprezentantii companiei sustin insa ca toate costurileoperationale au fost restructurate, iar vanzarile s-au stabilizat.Pe de alta parte, compania a anuntat ca estimeaza pierdericontabile aditionale de circa 30 mil. lei (7 mil. euro) dinreevaluarea activelor (active intangibile, creante si stocuri),care se vor regasi in situatiile financiare consolidate pe 2009, searata in raportul pe noua luni al administratorilor companiei.

Economii semnificative la chirii si salarii

Compania a redus in al treilea trimestru costurile cu personalulcu 41%, la 3,5 milioane lei (846.000 de euro), fata de 6 mil. leiin acelasi interval al anului trecut. Potrivit declaratiiloranterioare ale reprezentantilor Flamingo, in acest an au fostconcediati 350 de angajati.

Tot in trimestrul al treilea, cheltuielile cu chiriile au scazutcu 28%, de la 10,8 mil. lei la 7,7 mil. lei, reducerea fiindobtinuta prin inchiderea mai multor de magazine si reducereasuprafetei medii a celor ramase. Suprafata de vanzare a ajunsastfel la 44.000 mp.

Spera sa scape de datorii de 4,5 mil. euro

Flamingo se afla in proces de restructurare a datoriilor, ducandin prezent tratative cu finantatorii si furnizorii.

La inceputul acestei luni a semnat un acord cu ING prin care vorfi restructurate datorii de 17,5 mil. euro, aferente unei linii decredit. In prezent, compania se afla in negocieri avansate cucelelalte doua banci creditoare, UniCredit Tiriac Bank si BRD,pentru restructurarea celorlalte credite.

In paralel se desfasoara discutii cu principalii furnizoriinactivi pentru reducerea unor datorii, iar reprezentantii Flamingoestimeaza ca vor obtine stergerea unor datorii de aproximativ 20mil. lei (4,5 mil. euro). "Avem o cooperare stransa cu furnizoriiactivi pentru a asigura o aprovizionare buna in varful sezonului(decembrie - n. red.)."

De asemenea, compania spera sa lanseze luna aceasta emisiunea deobligatiuni convertibile de 7 mil. euro adresata actionarilor carear trebui sa-i intareasca pozitia financiara.

La finele lunii septembrie, datoriile totale ale Flamingo seridicau la 263 mil. lei (61 mil. euro), dintre care mai mult dejumatate reprezinta credite bancare. La aceeasi data, capitalurileproprii ale companiei erau de 47,7 mil. lei (11 mil. euro).

Pe Bursa, Flamingo are o capitalizare de 5,48 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO