Burse - Fonduri mutuale

Cum explică Concefa pierderea record de 8,4 mil. € din 2011?

Horaţiu Cercel, directorul general al Concefa

Autor: Adrian Ionut Cojocar

16.02.2012, 00:05 471

Când acţionarii Concefa Sibiu (COFI) credeau că mai rău de atât nu se poate după ce firmei de construcţii i-a fost intentat un proces de insolvenţă şi a raportat o pierdere de 11,5 mil. lei (circa 2,7 mil. euro) în primele nouă luni ale anului trecut, în ultimele trei luni din 2011 Concefa a mai înregistrat o pierdere de 5,6 mil. euro ducând rezultatul negativ la finele anului la 35,8 mil. lei (8,4 mil. euro).

Afacerile companiei de construcţii, la care în prezent principalii acţionari sunt Adina Maria Blajiu şi familia omului de afaceri Horaţiu Cercel, au scăzut cu 23,8% anul trecut şi au totalizat 85 mil. lei (20 mil. euro).

De la un profit din activitatea de bază de 12,7 mil. lei consemnat în 2010, firma de construcţii a ajuns anul trecut la o pierdere de 25,4 mil. lei (6 mil. euro).

"Pierderea din exploatare a fost generată de: cheltuieli ridicate cu amortizarea (peste 6 mil. lei), concomitent cu efectele negative ale utilizării capacităţii de producţie în proporţie de 50%, pierderile înregistrate la lucrarea Silver Mountain: costuri peste estimări în cadrul contractului încheiat cu INR Management Real Estate privind execuţia proiectului Silver Montain, generate de lucrări de finisaje ce au necesitat materiale din import şi forţă de muncă având o calificare superioară; astfel, rezilierea contractului a generat costuri cu penalităţi în sumă de 4,8 milioane de lei", a precizat Maria Catrina, directorul economic al Concefa Sibiu printr-un comunicat publicat pe bursă.

Ea a mai explicat pierderea record raportată de companie anul trecut şi prin trecerea pe costuri a tuturor pierderilor de la diverse proiecte imobiliare aflate în diverse faze de execuţie şi care nu au fost nefinalizate, respectiv ca urmare a vremii nefavorabile pentru activitatea de construcţii.

Pierderile de anul trecut ale Concefa au provenit şi din activitatea financiară a companiei şi s-au cifrat la 10,3 mil. lei (2,4 mil. euro). Acestea din urmă au fost cauzate de dobânzile la creditele contractate de companie şi ca urmare a influenţei nefavorabile a cursului de schimb.

Luna trecută Concefa a anunţat pe bursă că firma Corvin Comimpex îi cere insolvenţa pentru o creanţă de 27.000 de euro, suma reprezentând contravaloarea unor lucrări executate de Concefa în cadrul proiectului Silver Mountain.

Omul de afaceri Horaţiu Cercel i-a vândut în noiembrie 2011 tatălui său pachetul majoritar de acţiuni al Concefa, iar acesta la rândul său a vândut recent către Adina Maria Blajiu un pachet de 31,5% din acţiuni. În prezent familia Cercel mai controlează circa 26% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO