Burse - Fonduri mutuale

Cum i-a lovit cutremurul din Japonia pe speculatorii care au pariat pe indicele DAX

no title

Valerian Ionescu, directorul departamentului piaţa de capital din cadrul BCR, spune că speculatorii preferă să tranzacţioneze certificate în apropierea barierei, chiar dacă riscurile sunt mai mari, pentru că şi posibilităţile de câştig sunt mai ridicate

Autor: Adrian Cojocar

15.03.2011, 23:50 145

Practic, în momentul în care indicele DAX a scăzut cu peste 4%în deschiderea şedinţei de ieri sub nivelul de 6.750 de puncte,care era stabilit ca barieră pentru certificatele respective,acestea au fost suspendate de la tranzacţionare, iar investitoriicare au cumpărat astfel de titluri luni, la preţuri de peste 19,5lei/titlu vor mai recupera doar 7,5 lei/titlu, cât este valoarea derăscum­părare calculată de emitentul lor, Erste Bank.

Investitorii care au cumpărat în ultimele zile astfel decertificate long au mizat pe o revenire a pieţelor interna­ţionaleşi, în particular, a pieţei germane, după scăderile semnificativeprovocate de cutremurul de vineri din Japonia. Volatilitatearidicată a pieţelor face însă ca astfel de pariuri să fie extrem deriscante. Astfel, cei care au cumpărat luni certificatele EBDAXTL3au pierdut peste 60% şi nici nu au mai avut timp să vândă, deoareceacestea au fost suspendate înainte de deschiderea şedinţei detranzacţionare de pe Bursă. Dacă spre exemplu ieri indicele DAX arfi crescut cu 4% în loc să scadă, speculatorii ar fi obţinut unrandament de circa 80% într-o singură zi.
Valoarea tranzacţiilor cu aceste certificate s-a ridicat de laînceputul lunii la 8,7 mil. lei (peste 2 mil. euro), depăşindtranzacţiile cu acţiuni Erste Bank (EBS), Transgaz (TGN) sauAzomureş (AZO).
În contextul scăderilor consemnate în ultimele săptămâni demajoritatea burselor europene şi de pe mapamond ca urmare atemerilor investitorilor legate de efectele dezastrelor din Japoniaasupra economiei mondiale, tot mai mulţi speculatori au mizat pe oîntoarcere a trendului de scădere cumpărând contracte turbo long peindicele german DAX.
Reprezentanţii BCR explică interesul foarte ridicat pentrucertificatele Turbo Long DAX prin faptul că în ultimele şedinţepreţul de pe piaţă al acestuia s-a apropiat de nivelul bariereicare face ca efectul de levier să crească semnificativ şi săpotenţeze atât câştigurile, cât şi pierderile investitorilor.
Bariera este un nivel de preţ dinainte stabilit pe care dacăcertificatul respectiv îl atinge instrumentul se închide şi iese dela tranzacţionare, iar investitorii primesc numai o parte dinbani.
"În condiţii normale, când bariera se atinge în timpulşedinţei de tranzacţionare, riscul pe care ţi-l asumi este relativmic pentru că dacă indicele scade se atinge bariera şi îţirecuperezi o mare parte din bani, iar dacă creşte poţi să-ţimultiplici banii de mai multe ori ca urmare a efectului crescut delevier. De aceea speculatorii preferă să tranzacţioneze certificateîn apropierea barierei", spune Valerian Ionescu, directoruldepartamentului piaţa de capital din cadrul BCR.
Mulţi speculatori care cumpără astfel de certificate pot săobţină câştiguri de două cifre şi în câteva minute din cauză că lao variaţie a indicelui DAX de 1% ei câştigă sau pierd circa 20% dinsuma tranzacţionată, dar şi riscurile pe care şi le asumă suntfoarte mari, mai ales în condiţii de volatilitate extremă pe carebursele au resimţit-o în ultimele zile.
Pentru a le face mai atractive pentru speculatori şi a creştelichiditatea acestor instrumente, BCR Erste a lansat în ultimaperioadă certificate turbo cu un levier iniţial de 10, dublu faţăde cel practicat la primele instrumente de acest tip lansate anultrecut. "Nu putem să men­ţinem acelaşi levier tot timpul pe uninstrument pentru că deocamdată capacitatea tehnică a Bursei estelimitată şi traficul de date al acestor certificate este foarteridicat. Într-o zi încărcată au loc şi 2.000 de update-uri alecotaţiilor din piaţă din cauză că este sensibil şi la modificărilede curs de schimb", a precizat Ionescu. Certificatele urmărescfluctuaţiile în euro ale indicelui DAX care sunt convertite în leicând se afişează cotaţia lor pe Bursă.

Pariuri riscante

Luni, certificatul turbo long pe indicele DAX (EBDAXTL3) ascăzut de la 23,75 lei la 19,48 lei, reprezentând o corecţie de 18%după ce indicele german DAX a coborât în acelaşi interval orar cucirca 0,9%, iar marţi certificatul a expirat, după ce indicele DAXa scăzut sub 6.750 de puncte, atingând bariera. Astfel, cine acumpărat luni aceste certificate, mizând pe revenirea burseigermane, a pierdut o mare parte din bani (din 19,5 lei va mairecupera doar 7,5 lei cât e preţul de răscumpărare).
Ieri, certificatul turbo short pe indicele DAX (EBDAXTS2) aurcat de la 35,25 lei la 50,5 lei reprezentând o creştere de 43%după ce indicele german DAX a scăzut cu peste 4%. Astfel, cine apariat pe scăderea bursei germane cumpărând luni astfel decertificate a putut obţine profituri spectaculoase.
Ieri, cele mai tranzacţionate au fost însă tot certificatelelong (EBDAXTL2), deoarece mulţi investitori se aşteaptă ca dupăcorecţiile puternice să urmeze o revenire în următoarelezile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO