Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au fost mai harnici

07.01.2003, 00:00 14

Sedinta de ieri a Bursei de Valori, prima din acest an, a consemnat cresteri importante ale actiunilor societatilor cele mai tranzactionate. Indicele BET al principalelor zece companii cotate a urcat cu aproape 3%, pana la 1.708,4 puncte, un nou maxim istoric, cu 0,18% mai mare fata de maximul anterior din 13 noiembrie 2002.
Cu toate acestea putine din societatile cotate au atins ieri maxime istorice. Actiunile companiei petroliere Petrom au inchis sedinta de tranzactoionare la pretul maxim al zilei - 1.320 lei/actiune. Maximul atins de actiunile Petrom anul trecut este de 1.530 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni Petrom a fost de peste 2 miliarde de lei. Efectul maririi blocului de tranzactionare de la 100 la 500 de actiuni in cazul majoritatii societatilor comarciale s-a vazut cel mai bine in cazul actiunilor Petrom: numarul de tranzactii de pe piata "Odd Lot" a fost superior celui de pe piata "Regular".
Principalele castigatoare ale sedintei de tranzactionare de ieri au fost societatile de investitii financiare. Indicele BET-FI, care ilustreaza evolutuia acestora a urcat cu 6,8%, pana la 6.427 puncte. SIF Oltenia si SIF Moldova  au consemnat cele mai mari cresteri. Cele doua au urcat cu 7,8%, pana la 2.750 lei/actiune. Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a tranzactiilor de peste 2,6 miliarde de lei, in timp ce tranzactiile cu actiunile SIF Moldova au totalizat 1,9 miliarde de lei.
Piata a fost dominata ieri de cumparatori, iar brokerii spun ca evolutia a Bursei este continuarea tendintei de la finale anului trecut. "Cresterea de azi (n.red. - ieri) a preturilor de la Bursa reprezinta continuarea tendintei de revenire a cotatiilor dupa scaderile din lunile octombrie si noiembrie ale anului trecut," a comantat Rares Nilas, presedintele societatii de brokeraj Transilvania Capital Invest.
O crestere spectaculoasa a fost inregistrata si de actiunile producatorului de medicamante Antibiotice Iasi. Actiunile acestuia au urcat in cursul zilei pana la 2.250 lei/actiune, iar ulrimul transfer s-a derulat la 2.200 lei/actiune, cu aproape 5% mai mult fata de cotatia de referinta.
Pe parcursul tranzactiilor in valoare de 300 milioane de lei, actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au urcat pana la 4.400 lei/actiune, pret la care s-au mentiunt in ultima parte a sedintei de tranzactionare.
Cea mai mare scadere de pret in randul societatilor comerciale cotate a fost cea consemnata de Electroaparataj Bucuresti. Actiunile acesteia au pierdut 2,5% fata de ultima cotatie a anului anterior. Tranzactiile cu titlurile Electroaparataj s-au realizat la preturi cuprinse intre 1.560 si 1.630 lei/actiune, iar ultima operatiune s-a realizat la pretul minim al zilei. Compania este detinuta de fondurile de investitii Braodhurst si Lindsell, care controleaza impreuna 85% din actiuni.
In prima sedinta de tranzactionare de pe piata RASDAQ din acest an s-au trasferat actiunile a 74 de societati in cadrul a 126 de tranzactii. Indicele general a pietei, RASDAQ-C a pierdut 0,1%, ajungand la 1.050,5 puncte, in timp ce RAQ-I, indicele societatilor de la categoria I a urcat cu 1,4%, pana la 988,8 puncte.Valoarea titurilor transferate ieri a fost de 2.3 miliarde de lei.
Tranzactiile actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au reprezentat peste jumatate din valoarea tranzactiilor de ieir de pe piata. Pretul a urcat pana la maximul ultimei luni de tranzactionare - 240.000 lei/actiune. Pretul mediu al sedintei de ieri a fost cu 5,6% fata de ultimul pret din anul anterior. Valoarea celor 23 de operatiuni realizate luni a fost de 1,7 miliarde de lei.
La categoria I a pietei, actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina au urcat cu 10% fata de pretul mediu anterior. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 37.000 si 40.000 lei/actiune, iar valoarea titlurilor transferate a fost de 61 milioane de lei.
La aceeasi categorie, actiunile producatorului din tevi si fonta si otel Petrotub Roman au oscilat intre 23.000 si 24.000 lei/actiune. Pretul mediu a fost cu 1,6% mai mare fata de cotatia precedenta. Socieatea este detinuta de stat, prin APAPS, care controleaza 70% din actiuni. Celalalt actionar semnificativ este SIF Moldova, care detine 17% din actiuni. Petrotub are un capital social de 363 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei.
Pretul actiunilor Rafinariei Petromidia, membra a grupului Rompetrol, a oscilat ieri intre 34.000 si 34.500 lei/actiune. Cotatia medie de ieri a fost cu 4,6% mai mare fata de ultimul pret de anul trecut.
In singura tranzactie de ieri cu actiunile Sursal Constanta, in valoare de 144 milioane de le, s-a realizat la 12.000 lei/actiune, pret identic cu ultima cotatie anterioara. Sociatatea are un capital social in valoare de 7 miliarde de lai, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO