Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au revenit dupa pranz

01.06.2006, 00:00 15

Bursa a inceput sedinta de ieri in scadere, dar si-a revenit pana la final, avand o evolutie trasa la indigo cu cea de pe pietele europene. Indicele BET a reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 0,4%.

O evolutie asemanatoare cu cea a pietei avand-o si SIF-urile, care au urcat usor, indicele BET-FI castigand 0,3%, insa pe o lichiditate destul de scazuta, la fel ca in ultimele sedinte.

Actiunile lichide au pornit pe scaderi de 1%-2%, dar au inchis in apropiere de cotatiile de la inceputul sedintei, cele mai tranzactionate fiind SIF Moldova si SIF Oltenia, ambele cu rulaje apropiate de 3 mil. lei (0,85 mil. euro).

"Se observa ca piata interna este corelata destul de mult cu cea de pe pietele din regiune pentru ca exista investitori staini care activeaza si pe aceste piete. Investitorii inca mai manifesta prudenta dupa volatilitatea crescuta din ultima perioada. Acestia sunt influentati mai mult de stirile negative decat de cele pozitive. Piata ar avea nevoie ca investitorii sa actioneze mai mult rational si mai putin psihologic, asa cum o fac in acest moment", a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Majoritatea brokerilor se asteapta ca preturile principalelor actiuni sa se stabilizeze in perioada urmatoare la niveluri apropiate de cele actuale si spun ca, cel putin pentru moment, nu exista stiri pozitive de natura sa impulsioneze cresterea pietei.

"Ma astept in continuare la o stabilizare, o consolidare a pietei in urmatoarea luna de zile. Dupa aceasta perioada sunt sanse bune ca piata sa inceapa sa creasca din nou. Esential pentru trendul pe care-l va avea piata pana la finalul de an va fi raportul de tara din septembrie", a mai adaugat Brendea.

In conditiile in care piata actiunilor lichide intarzie sa se stabilizeze, investitorii isi indreapta din nou atentia asupra titlurilor mai putin lichide, dar cu rezultate si evolutii bune in ultimul timp, precum cele ale producatorului de tevi, Artrom Slatina.

Actiunile acestei companii au crescut ieri cu 9,4%, alte cresteri spectaculoase inregistrand si UAMT Oradea, care au inchis sedinta de ieri in crestere cu 13,2%.

"Preturile din piata au ajuns la niveluri acceptabile si multi investitori incep sa intre la cumparare, mai ales ca e inchidere de luna la fonduri", considera si Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea.



Actiunile SIF Moldova au inchis sedinta de ieri la cotatia de 1,9 lei/actiune, in scadere cu 0,5%. Pe tot parcursul sedintei, toate SIF-urile s-au tranzactionat la preturi mai mici decat in ziua precedenta, doar la inchidere aparand diferente intre acestea. Brokerii spun ca amanarea termenului la care Erste va plati statului roman banii pentru achizitia BCR se rasfrange in mod negativ si asupra SIF-urilor. "Daca la sfarsitul anului trecut SIF-urile au crescut pe baza asteptarilor investitorilor, investitorii vor acum o certitudine. SIF-urile isi vor reveni probabil in momentul in care Erste va plati banii pe BCR", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.



Titlurile Petrom a inchis sedinta de ieri la acelasi nivel de 0,51 lei/actiune pe care l-au inregistrat la deschidere. Lichiditatea a fost una redusa pentru aceste actiuni, cu un rulaj de 1,5 milioane de lei (0,42 milioane de euro). Lipsa de informatii noi legate de activitatea companiei, precum si absenta de la cumparare a investitorilor straini au facut ca pretul din piata sa stagneze, semn ca titlurile Petrom si-au gasit punctul de echilibrul. In ciuda rezultatelor bune din primul trimestru, actiunile companiei sunt doar cu 4,7% peste nivelul de la inceputul anului. Capitalizarea bursiera a Petrom se ridica in acest moment la 8,18 miliarde de euro.



Actiunile Bancii Transilvania au crescut cu 0,56% pe parcursul sedintei de ieri, aceeasi evolutie inregistrand-o si titlurile BRD care s-au apreciat cu 0,61%. Sectorul bancar s-a miscat odata cu piata, cu scadere la inceptul sedintei, care s-a anulat pe parcurs si au incheiat putin peste cotatia din sedinta zilei precedente. Moldovan Maria, persoana initiata din cadrul companiei, a vandut un pachet de 9.500 de actiuni, a caror valoare se ridica la 2.450 de euro, la un pret de 0,91 lei/actiune. Pretul la care s-a incheiat tranzactia este putin peste ultimul pret din piata de 0,9 lei/actiune. Valoarea totala a transferurilor realizate ieri cu aceste titluri a fost de 1,4 mil. lei (0,4 mil. euro).



Titlurile retailerului IT&C Flamingo International au crescut ieri cu 4,2%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,33 mil. lei (94.000 de euro). Actiunile Flamingo au recuperat astfel ce pierdusera in ultimele doua zile, dar nu au reusit sa inchida peste pragul de 0,375 lei/actiune, pe care nu l-au mai depasit de doua saptamani. Intre timp, mai multe persoane initiate din cadrul companiei au raportat vanzarea unor pachete de actiuni. Miercuri, directorul departamentului juridic al Flamingo a vandut 100.000 de actiuni, in valoare de 38.000 de lei (10.700 de euro). Printre cumparatorii de actiuni Flamingo s-a numarat in aceasta perioada QVT Fund, a carui participatie a ajuns la 10,22%.



Actiunile producatorului de Tevi Artrom Slatina au inregistrat ieri o crestere de 9,4%, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la cotatia de 7 lei/actiune. Brokerii spun ca, in conditiile in care emitentii mari continua sa fie afectati de stiri negative, investitorii isi indreapta atentia asupra companiilor mai putin lichide, dar care au raportat rezultate foarte bune. Artrom, care face parte din grupul rus TMK, a inregistrat in primul trimestru un profit net de 3,28 mil. euro, de circa 2,3 ori mai mare decat in perioada similara a lui 2005. Cifra de afaceri a companiei a scazut in primele trei luni cu 11%, pana la 22,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO