Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii de actiuni SIF au luat pe sus bursa

07.06.2000, 00:00 29



Societatile de Investitii Financiare (SIF) au tinut ieri capul de afis al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), la aceasta categorie fiind inregistrate tranzactii in valoare totala de 11,34 miliarde de lei, adica aproape 85% din valoarea totala a transferurilor zilei la bursa.

Ambii indici calculati de BVB au inregistrat ieri cresteri usoare. Indicele BET a urcat cu 0,04% (0,19 puncte) pana la 516,36 puncte in timp ce indicele BET-C a crescut cu 0,13% (0,64 puncte) pana la 484,5 puncte.

Cele mai tranzactionate actiuni ale sedintei au fost SIF Muntenia (4,38 miliarde de lei), SIF Moldova (0,07 miliarde de lei) si SIF Banat - Crisana (2,59 miliarde de lei), titluri urmate la mare distanta de actiunile Banca Transilvania, cu care au fost incheiate opertiuni de vanzare - cumparare in valoare de 1,19 miliarde de lei.

"Valorile mari ale tranzactiilor cu titluri SIF au la baza acumulari ale unor cumparatori la limita pragului de 5% din capital. Legal este posibila o astfel de operatiune, chiar daca SIF-urile prevad un prag de detinere maxim de 0,1%", a afirmat un operator al pietei de capital.

Cea mai atractiva actiune a sedintei a fost Bermas Suceava care a urcat, pe baza speculatiilor cu privire la apropiata privatizare a companiei, cu aproape 14% pana la 4.200 lei/actiune.

O evolutie negativa au avut actiunile Policolor Bucuresti, care au pierdut ieri 10% pana la 2.150 lei/actiune, titlurile producatorului de lacuri si vopsele resimtind din plin efectul pierderilor raportate pe primul trimestru al anului.

Piata Rasdaq si-a continuat tendinta usor descrescatoare, evolutia fiind sustinuta in mare masura de scaderea de aproape 20% a actiunilor Petromidia. Indicele Rasdaq a coborat cu 0,87% pana la 674,5 pe fondul unei valori a tranzactiilor de 6,79 mld. lei.

Scaderea inregistrata de actiunile societatii Petromidia a fost destul de accentuata, datorata in principal unor vanzari de pachete mici de actiuni, faptul ducand titlurile rafinariei la o medie de 4.673 lei/actiune. Petromidia s-a tranzactionat intre un maxim de 5.600 lei si un minim de 4.300 lei, atins la inchidere. Cu toate acestea, titlurile Petromidia au fost cele mai tranzactionate ale zilei, cele 37 de operatiuni de vanzare-cumparare nereusind sa urce valoarea tranzactiilor decat la 26 milioane lei.

Fabrica de Zahar Bod continua sa inregistreze tranzactii cu pachete mari de actiuni, realizate la pretul de 500 lei/actiune. Marti, pentru aceasta societate s-a incheiat o tranzactie cu 2.855.120 de actiuni, in valoare de peste 1,4 miliarde lei, operatiune care a propulsat titluirile Zahar Bod pa locul intai in top 50 Rasdaq.

"Exista cativa cumparatori interesati de actiunile fabricii de zahar Bod insa, faptul ca acestia vand de obicei titlurile cumparate la scurta perioada dupa achizitie duce cu gandul la o rotatie a unor pachete intr-un cerc restrans de jucatori, iar acest aspect are o relevanta scazuta pentru piata acestor actiuni pe ansamblu", a spus un trader.

Pe locul doi s-au clasat actiunile Metex Hunedoara, cu care au fost incheiate transferuri in valoare de 1,35 miliarde de lei, pe fondul unei cresteri a pretului de referinta cu peste 350% pana la o medie de 113.000 lei/actiune.

"Cresterea inregistrata de aceste actiuni nu are o legatura prea mare cu evolutia reala, practica imprumuturilor care a patruns pe piata secundara in ultima perioada fiind frecventa in cazul acestor actiuni", a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Gheorghiu, trader la BRD Invest.

Actiunile societatii Athenee Palace au inregistrat o scadere de 3,89%, ajungand la o medie de 6.579 lei/actiune, cotatiile din piata coborand ieri de la 6.700 lei/actiune la 6.500 lei/actiune. Lichiditatea acestei societati a fost redusa, valoarea tranzactiilor fiind de numai 12,4 milioane de lei.

Un interes ridicat al investitorilor a fost inregistrat pentru actiunile producatorului de bere Haber Hunedoara, actiuni cu care au fost incheiate 10 tranzactii in valoare de numai 10,7 milioane de lei, pe fondul unei scaderi usoare a pretului, cu 0,22% pana la 718 lei/actiune.

In general, sedinta de marti a fost destul de slaba, cele mai cautate societati fiind cele care detin in patrimoniu spatii comerciale.

In sedinta de astazi va incepe derularea ofertei publice de cumparare pentru 71% din actiunile Petrodava Piatra Neamt, initiata de Irvington Entreprises Limited la un pret de 25.000 lei/actiune. Nivelul ofertei este de peste patru ori mai ridicat fata de ultimul pret mediu, de 6.000 lei/actiune, acesta fiind insa egal cu valoarea nominala a unui titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO