Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii de SIF-uri, invingatori la final

28.05.2003, 00:00 16

Scaderea de luni a societatilor de investtii financiare (SIF) a continuat si in prima parte a zilei de ieri. Atrasi, probabil de pretul mic, investitorii au cumparat mai multe actiuni SIF, astfel ca pretul actiunilor a recuperat inclusiv scaderea din sedinta anterioara.
Indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare a ncheiar ziua cu o crestere de 4%. Tonul evolutiilor de ieri a fost dat de SIF Banat-Crisana, ale carui actiuni au fost cele mai tranzactionate de pe piata. “Cu cateva saptamani in urma au existat cumparari masive pe piata actiunilor SIF Banat-Crisana, iar valoarea mare a tranzactiilor din aceste zile si scaderea pretului s-ar putea datora faptului ca cei care au cumparat atunci au intrat acum la vanzare,” comenteaza Radu Hanga, vicepresedintele BT Securities.
Actiunile SIF Banat-Crisana au inregistrat ieri tranzactii in valoare de 7 miliarde de lei, iar cresterea a fost similara cu cea a celorlalte SIF-uri: 100 lei/actiune. SIF Banat-Crisana a vandut cu doua saptamani in urma pachetul de 22,5% detinut la West Bank pentru 5,6 milioane de dolari, dar anuntarea tranzactiei nu a avut nici un efect asupra evolutiei cotatiilor societatii.
Cresterea actiunilor SIF a impulsionat si celelate vedete ale Bursei. Petrom a urcat cu 1,7% pana la 1.230 lei/actiune, dupa ce, in prima ora de tranzactionare, cotatia a coborat pana la 1,190 lei/actiune. Valoarea transferurilor de ieri cu actiuni Petrom a fost de 5 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Transilvania au urcat pana la 3.350 lei/actiune, cu 1,5% mai mult fata de pretul de referinta. Valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia a fost de 6,9 miliarde de lei. Cealalta banca cotata, Banca Romana pentru Dezvoltare a inregistrat fluctuatii mai ample ale cotratiilor, iar la final, ultima tranzactie s-a realizat la 17.300 lei/actiune, in crestere cu 0,5%.
Atentia brokerilor a fost s-a indreptat ieri spre companiile cele mai lichie. Primele zece actiuni ca valoare a tranzactiilor au inregistrat ieri scaderi de pret.
Cotatia actiunilor producatorului de aluminiu primar Alro Slatina a continuat insa sa scada. Ultima tranzactie cu actiunile Alro s-a realizat la 13.500 lei/actiune, in scadere cu 2,2%. Valoarea operatiunilor cu actiuni ale acestuia a fost de doar 61 milioane de lei.
Actiunile Oltchim a urcat copntinuu pe parcursul zilei, astfel ca la final ultimele operatiuni cu titlurile combinatului chimic s-au realizat la preturi cu 10% mai mari fata de cotatia de referinta.
Printre cele mai importante scaderi de pret s-a numarat ieri cea a producatorului de tevi Silcotub Zalau. Ultima tranzactie cu actiunile acestuia s-a realizat la 40.500 lei/actiune, cu 5% mai putin fata de pretul de referinta.
Tranzactiile cu obligatiuni Impact au continuat si ieri, iar cotatia a scazut pana la 99% (din valoarea nominala si dobanda acumulata). Tranzactiile cu obligatiuni Impact se realizeaza in dolari, dar decontarea se face in lei. Scaderea cotatiei se datoreaza deprecierii dolarului fata de leu si perspectivelor de continuare a acestei tendinte.

Piata Rasdaq
Compania greceasca Hellenic Cables a cumparat actiuni in valoare de doar 202 milioane de lei ale producatorului roman de cabluri ICME ECAB Bucuresti. Actiunile au fost transferate in cadrul ofertei obligatorii pentru delistarea companiei de pe piata de capital.
Pretul oferit de Hellenic Cables pentru o actiune cu valoarea nominala de 1.000 de lei a fost de 1.791 lei/actiune. Grecii au ajuns astfel inpreuna cu fondul de investitii Danube Fund Ltd. la o detinere de 97,8% din capitalul societatii.
Un pachet de actiuni in valoare de 1,5 miliarde de lei ale societatii turistice Intarnational Sinaia a fost transferat in cadrul unei operatiuni speciale. Pretul la care s-a realizat tranzactia, a fost de 1.725 lei/actiune, cu 26% mai mic fata de valoarea anterioara. Pachetul reprezinta 2,5% din capitalul companiei.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost cele ale producatorului de bere Brau Union Romania. Pretul titlurilor a fluctuat intre 35.500 si 34.500 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 720 milioane de lei. Cotatia medie a urcat cu 2,5% fata de valoarea anterioara.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fluctuat ieri intre 270.000 si 280.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 589 milioane de lei, iar cotatia medie a urcat cu 0,1%.
Valoarea tranzactiilor a fost de 2,9 miliarde de lei daca se exclud actiunile transferate in cadrul operatiuni speciale si a ofertei de preluare. Companiile de la categoria a II-a a pietei au urcat cu 1,1% fata de preturile de luni. Indicele RAQ-I al companiilor de la categoria I a pierdut 0,3%, in principal datorita scaderi pretului actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia). Actiunile acesteia au coborat ieri pana la 31.000 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 4% fata de valoarea anterioara.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au coborat cu 1,3%. Pretul minim al zilei a fost de 1.180 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a fost de 39 milioane de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO