Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii, in continuare retinuti

23.03.2005, 00:00 19

Cumparatorii importanti stau in continuare in asteptare, chiar daca unele dintre actiuni au ajuns la preturi atractive, potrivit brokerilor. Toti indicii bursieri care urmaresc actiunile de la Bursa au inregistrat ieri scaderi intre 1% si 2%.


In scadere a fost si lichiditatea, valoarea tranzactiilor cu actiuni fiind de 161,6 miliarde de lei (4,4 milioane de euro).


Brokerii spun ca retinerea investitorilor romani in a intra pe piata a fost determinata in mare masura de incertitudinile privind impozitarea castigurilor de capital. "Lipsa de predictibilitate a pietei a fost data de informa-tiile contradictorii care au venit de la Ministerul de Finante privind impozitul pe tranzactii bursiere. Ultimele informatii care sunt disponibile in aceste momente difera de cele care au fost transmise initial in februarie. Din declaratiile de la inceput ale ministrului de finante reiesea ca impozitul nu se va aplica retroactiv, dar prin pro rata temporis, impozitarea se poate aplica si retroactiv. Plus ca initial, impozitul fusese anuntat ca incepe sa se aplice de la 1 aprilie, ulterior au venit alte informatii care indicau data de 1 mai, pentru ca apoi sa fie vehiculata data de 1 aprilie", a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.


In ceea ce-i priveste pe investitorii straini, chiar daca ei nu sunt afectati de problema cu impozitul pe castigurile de capital, brokerii considera ca volatilitatea ridicata  a pietei din ultima perioada i-a determinat pe acestia in general sa ia pozitii de asteptare. "Investitorii straini au fost indepartati de pe piata si de intarzierea finalizarii negocierilor cu FMI, semnarea unui acord cu aceasta institutie nefiind importanta prin prisma  banilor pe care Romania i-ar fi primit, ci datorita faptului ca era un semnal pentru investitorii straini. Un alt semnal l-ar constitui si semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE", afirma Ionescu. Pe 13 aprilie, Parlamentul European va trebui sa exprime un vot - asa-numitul aviz conform - pentru Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei. In caz ca votul va fi pozitiv, Tratatul de aderare ar urma sa fie semnat pe 25 aprilie.


In topul celor mai tranzactionate 25 de societati, actiunile a doar doua companii inregistrau la finele sedintei cresteri fata de luni. Dintre acestea fac parte actiunile Bancii Transilvania, care au fost cotate la inchidere la 12.800 lei/actiune, in crestere cu 0,8%. Titlurile bancii au fost cele mai tranzactionate ieri, cu un rulaj de 45,1 miliarde de lei (1,2 milioane de euro).


Cealalta companie care a incheiat sedinta pe plus a fost SSIF Broker. Ultima tranzactie cu actiunile acestei societati s-a perfectat la pretul de 41.000 lei/actiune, titlurile Broker castigand astfel 2,5%. Valoarea tranzactiilor a fost, in acest caz, de 6 miliarde de lei (0,1 milioane de euro).


Actiunile Rompetrol Rafinare au mai pierdut 0,6%, inchizand la 900 lei/actiune. Unele din cele mai mari pierderi au apartinut companiilor producatoare de ingrasaminte chimice, actiunile Azomures si Amonil scazand cu 11%, respectiv 14%.


Actiunile SIF au scazut in medie cu 2%.






Piata RASDAQ


Sedinta de tranzactionare de ieri de pe Bursa Electronica RASDAQ a adus in prim-plan actiunile societatii Condmag Brasov, care au realizat un rulaj de peste 20 de miliarde de lei (550.000 de euro).


Titlurile Condmag au facut obiectul a 35 de tranzactii, prin care s-au transferat aproape 4,9 milioane de actiuni, reprezentand 2,8% din capitalul social. Preturile de tranzactionare au fost cuprinse intre un minim de 4.150 lei/actiune si un maxim de 4.500 lei/actiune, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia 4.400 lei/actiune. Cursul actiunilor societatii de constructii brasovene a inregistrat astfel o depreciere de 8,3% comparativ cu sedinta anterioara.



La acest pret, capitalizarea bursiera a Condmag este de aproximativ 20,8 milioane de euro (760 de miliarde de lei). Principalii actionari ai societatii sunt Pompei Hadarean, cu 38,2% din actiuni, si Corneliu Mihai Craciun, care detine 37,5% din actiuni.


Sedinta de ieri a adus si o noua tranzactie cu titlurile societatii Fructus Timisoara, prin care s-a transferat inca un pachet de 0,4 milioane de actiuni, reprezentand 2,5% din capitalul social. Pretul de tranzactionare a fost de 7.500 lei/actiune, cu 6,3% mai mic fata de cel din sedinta precedenta. Valoarea tranzactiei a fost de aproape 3 miliarde de lei (82.000 de euro).


Un rulaj bun au realizat si titlurile Companiei Hoteliere Intercontinental Romania, cu tranzactii in valoare de peste 2 miliarde de lei (55.000 de euro). Prin intermediul a 5 operatiuni s-au transferat mai mult de 3 milioane de actiuni, reprezentand 0,3% din capitalul social al companiei. Majoritatea actiunilor s-au vandut la pretul maxim de 660 de lei, pretul de referinta inregistrand astfel o crestere de aproape 10%.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta si-au intrerupt evolutia descendenta, reusind ieri o apreciere de 9%. Pretul de inchidere pentru titlurile Socep a coincis cu pretul maxim de 3.600 lei/actiune. Lichiditatea a fost mai ridicata decat in sedinta anterioara, insa mai slaba decat de obicei, in conditiile unui rulaj de 1,1 miliarde de lei (30.000 de euro).


Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia actiunilor tuturor societatilor listate pe piata s-a mentinut in continuare pe un trend descendent, pierzand inca 1,1%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri pe piata a fost de 37,5 miliarde de lei (1 milion de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO