Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii mari au revenit la Petrom

22.01.2004, 00:00 10

Actiunile celei mai mari companii cote la Bursa, Petrom si-au intrerupt ieri tendinta de scadere pe fondul aparitiei pe piata a unor ordine mari de cumparare. Operatiunile cu titlurile companiei au totalizat ieri 60 miliarde de lei.
Tranzactiile cu actiuni Petrom au reprezentat jumatate din valoarea transferurilor de la Bursa, care au atins cea mai ridicata valoare din acest an, 126 miliarde de lei. In cea mai mare tranzactie a zilei s-au transferat 21 de milioane de actiuni ale companiei petroliere pentru 30 miliarde de lei. Cotatia Petrom a urcat cu 1,4% pana la 1.450 lei/actiune, dar se afla sub valoarea de la finalul anului trecut.
Pachetele de actiuni Petrom transferate ieri reprezinta 0,1% din capitalul companiei. La Bursa este listat un pachet de 7% din Petrom, in timp ce restul actiunilor se afla in proprietatea statului. Capitalizarea bursiera a companiei este de 1,7 miliarde de dolari si reprezinta peste jumatate din capitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti.
Ascensiunea actiunilor companiei pertoliere a fost insotita de o noua zi de crestere la Bursa, astfel ca toti cei trei indici ai pietei au atins din nou maxime istorice. BET a urcat cu 1,4%, BET-C, care urmareste topate actiunile tranzactionate pe piata, a urcat cu 1,6%, iar societatile de investitii financiare au mai castigat inca 0,4% desi au inceput ziua la preturi mai mici fata de cele de marti.
Tranzactiile de luni cu actiuni ale Bancii Romane pentru Dezvolatre au fost chiar mai mari decat cele de luni, cand valoarea transferurilor a depasit un milion de dolari. Scenaruiul de luni s-a repetat si ieri: tranzactii masive pe piata si o operatiune speciala. In cele 90 de tranzactii de pe piata s-au transfetat titluri in valoare de 38 miliarde de lei, iar in tranzactia speciala s-au transferat actiuni in valoare de 7 miliarde de lei. Cotatia actiunilor bancii a atins un nou maxim istoric la pretul de 22.200 lei/actiune, cu 2,3% mai mare fata de cel din ziua anterioara.
Celelalte actiuni de pe piata au consemnat valori ale tranzactiilor in limitele unei zile obisnuite, iar variatile de pret nu au depasit de cele mai multe ori doi pasi de cotare. Banca Transilvania a urcat ieri la 5.150 lei/actiune, cu 1% mai mult decat in ziua  precedenta. Valoarea actiunilor cu titlurile bancii a fost de 2 miliarde de lei. Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au urcat din nou la 5.250 lei/actiune, in crastere cu 2%. Valoarea operatiunilor cu titluri Impact a fost de 1,7 miliarde de lei.



Arad, de luni la Bursa
Obligatiunile emise de municipiul Arad vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand de luni. Valoarea emisiunii este de 65 milioane de lei, titlurile fiind primele obligatiuni municipale cu dobanda fixa emise in Romania. Titlurile vor ajunge la maturitate la mijlocul anului 2006, si confera detinatorilor dreptul la o dobanda anuala de 14%.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de tevi din fonta si otel Petrotub Roman, listate la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ au inregistrat ieri o crestere de 6,3% fiind mai tranzactionate decat de obicei.
Pretul actiunilor companiei a atins un maxim de 26.500 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la 26.000 lei/actiune. In luna august a anului trecut actiunile companiei au atins un minim de 15.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a fost de 488 milioane de lei.
Autoritatea pentru Privatizare a vandut la finalul anului trecut pachetul majoritar de actiuni al Petrotub grupului indian LNM Holdings. Investitorii mizeaza, probabil pe imbuntatirea rezultatelor financiare ale producatorului de tevi odata cu trecerea acestuia in proprietate privata. Grupul indian detine 70% din actiunile Petrotub, in timp ce SIF Moldova este cel mai important minoritar cu 17%. LNM Holdings este si principalul actionar al Sidex Galati, cu peste 90% din actiuni.
Cele mai tranzactionatre titluri de la categoria I au fost cele ale companiei petroliere Rompetrol SA (Vega), cu operatiuni in valoare de aproape un miliard de lei. Pretul actiunilor a urcat pana la 900 lei/actiune, iar cotatia medie a castigat 3,1%.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au avut o evolutie mai linistita, cu tranzactii in valoare de doar 73 milioane de lei. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 1.620 si 1.650 lei/actiune, iar variatia cotatiei medii a fost nesemnificativa.
Un pachet de aproape 10% din actiunile producatorului de mase plastice Siderma Bucuresti a fost transfarat ieri pentru 9,2 miliarde de lei. Tranzactia s-a realizat la 369.000 lei/actiune, pret de aproape zece ori mai mare decat cotatia anterioara a actiunilor companiei. Siderma este detinuta in proportie de 51% de compania italiana Filessopak.
Transferurile de pachete mari de actiuni ale producatorului de lanjerie de corp Argos Cluj au continuat. Ieri s-au realizat 20 de operatiuni in valoare de 3 miliarde de lei, iar pretul a ramas in jurul valorii de 300.000 lei/actiune.
Argus Constanta a consemnat operatiuni in valoare de 1,7 miliarde de lei, iar cotatie medie a urcat cu 1% fata de marti. Tranzactiile cu titlurile producatorului de ulei s-au realizat la preturi cuoprinse intre 205.000 si 210.000 lai/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO