Burse - Fonduri mutuale

Daca straini nu sunt, atunci nici piata nu creste

25.08.2008, 18:06 10

Societatile de investitii financiare (SIF) au dat semne de oprire a trendului descendent, in sedinta de vineri, dupa ce au atins joi minimul ultimilor trei ani. Indicele general BET-FI, care reda evolutia SIF-urilor a inregistrat o crestere de 2,04%, pana la nivelul de 32.000 de puncte in ultima sedinta a saptamanii trecute.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cel mai mult dintre SIF-uri, cu 3%, la 0,875 lei/actiune, pe un rulaj de 1,2 mil. lei. Cel mai ridicat rulaj l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), nivelul tranzactiilor atingand suma de 4,7 mil. lei.
"Nu putem afirma cu certitudine ca aprecierea din ultima sedinta a SIF-urilor reprezinta un inceput de trend crescator pentru societatile financiare, insa putem spera la o oprire a scaderilor din ultima perioada. Cel mai probabil din toamna vom asista la o revenire pe plus a Bursei", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.
Indicele compozit al Bursei de la Bucuresti, BET-C, a consemnat o urcare de 0,7%, in timp ce indicele extins al Bursei, BET-XT, care reda evolutia celor mai lichide 25 de companii pe piata, a inregistrat o crestere de 0,9%.
Titlurile Petrom (SNP), cea mai mare companie listata, au inchis sedinta de vineri in stationare, la acelasi nivel de 0,442 lei/actiune, consemnat in sedinta anterioara. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o usoara crestere, de doar 0,2% fata de nivelul de referinta, pana la pretul de tranzactionare de 0,051 lei/actiune. Cotatiile companiilor petroliere au urcat indicele energetic, BET-NG, cu 0,4%.
"Abia dupa ce vom inregistra cresteri de 10% sau chiar 15%, abia atunci putem spune ca trendul crescator se confirma. Pana atunci insa, piata este dominata in continuare de un sentiment de teama, care alunga investitorii de pe Bursa", a adaugat Nilas.
Companiile din sectorul financiar au inregistrat si ele cresteri, titlurile Bancii Transilvania (TLV) consemnand in sedinta de vineri un avans de 1%, pana la nivelul de tranzactionare de 0,301 lei/actiune.
Actiunile bancii austriece, Erste Bank (EBS) au urcat cu 2,3%, atingand un pret pe actiune de 140 de lei, in timp ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inregistrat o crestere de 2,2%, pana la nivelul de 0,188 lei/actiune.
Titlurile BRD Groupe SocGen (BRD)
n-au inregistrat nicio schimbare semnificativa fata de sedinta precedenta de joi, actiunile bancii franceze inchizand sedinta la pretul de 16,9 lei/actiune.
"In conditiile in care Bursa pastreaza in continuare o volatilitate ridicata, investitorii nu vor intra la cumparare, in special investitorii conservatori si investitorii institutionali straini, tocmai cei de care Bursa are nevoie pentru o revenire. Puterea de cumparare a investitorilor straini este cea care determina trendul pentru Bursa de la Bucuresti, investitorii autohtoni neavand inca forta necesara sa dea tonul pe piata", a adaugat Nilas.
Titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Tg. Mures (AZO), au inregistrat cea mai mare crestere pe parcursul sedintei de vineri, de 14%, atingand un pret de tranzactionare de 0,74 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate titluri pe piata au fost actiunile Flamingo International (FLA), in sedinta de vineri fiind tranzactionate 8,7 mil. de actiuni, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 1,5 mil. lei.
Indicele compozit al pietei RASDAQ a urcat vineri cu numai 0,17%, pana la nivelul de 4.024 de puncte, cele mai tranzactionate titluri de pe piata fiind cele ale International Sinaia (INTE). Titlurile companiei hoteliere au inregistrat o crestere de 9%, fata de nivelul de referinta de joi, o actiune fiind tranzactionata la un pret de 1,2 lei. Valoarea tranzactiilor cu acestea s-a ridicat la aproximativ 0,33 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO