Burse - Fonduri mutuale

Dafora isi propune afaceri de peste 53 mil. euro in acest an

21.02.2007, 18:58 13

Compania de foraj in domeniul petrolului si gazelor naturale Dafora Medias a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 43 mil. euro, in crestere cu aproximativ 12% fata de anul precedent, potrivit reprezentantilor companiei.
"Pentru anul 2007 ne-am propus o crestere a cifrei de afaceri cu cel putin 25% fata de anul 2006", sustin reprezentantii companiei. Astfel, afacerile Dafora ar putea depasi 53 de milioane de euro. Cea mai importanta crestere ar urma sa vina pe segmentul constructiilor, unde reprezentantii Dafora se asteapta la "o crestere a veniturilor de 3-4 ori mai mare fata de anul 2006".
Profitul net al companiei a avansat cu circa 25% comparativ cu nivelul din 2005, conform estimarilor preliminare ale companiei. Astfel, profitul net al Dafora pe anul trecut s-ar putea situa in jurul valorii de 2,3 milioane de euro, fata de circa 1,8 milioane de euro in 2005. Cifra de afaceri din 2005 a companiei a fost de circa 37,1 milioane de euro.
In primele noua luni din 2006, Dafora a inregistrat un profit net de 3,3 milioane de lei (0,9 mil. euro) si o cifra de afaceri de 95 de milioane de lei (26,6 milioane de euro).
Principala activitate a Dafora o reprezinta forajul in sectorul de petrol si gaze. Printre cei mai importanti clienti ai companiei se numara Romgaz. Dafora a castigat anul trecut contracte in valoare de totala de circa 17,2 milioane de euro din partea Romgaz, potrivit informatiilor disponibile.
Dafora activeaza si in domeniul constructiilor, avand in derulare doua proiecte rezidentiale in Medias, potrivit datelor disponibile pe site-ul societatii. Compania intentioneaza sa-si extinda operatiunile in domeniul constructiei de conducte magistrale prin achizitia Condmag Brasov. In prezent, Dafora detine 26,24% din actiunile Condmag si intentioneaza sa-si majoreze aceasta participatie in vederea detinerii pachetului de control in cadrul companiei.
Pentru acest an, programul de investitii al Dafora vizeaza dezvoltarea activitatii pe piata interna si externa. Acesta se axeaza atat pe modernizarea echipamentului existent, cat si pe achizitionarea de noi echipamente si utilaje performante din domeniul forajului si constructiilor. Prin demararea acestui plan de investitii compania doreste atat mentinerea pozitiei de lider pe piata romaneasca, cat si penetrarea altor piete externe, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina.
Pentru finantarea investitiilor, actionarii Dafora au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu circa 92,2 milioane de lei (27 mil. euro) prin aporturi de capital. Actionarul majoritar al companiei este Gheorghe Calburean, care detine, direct si indirect, circa 53% din actiunile Dafora. In actionariatul companiei au intrat anul trecut si cateva fonduri de investitii straine, dintre care cel mai important este fondul american Julius Baer, care detine circa 12-13% din actiuni.
Actiunile Dafora se tranzactioneaza pe piata RASDAQ, unde au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 3,31 lei/actiune. De la inceputul anului, titlurile Dafora au crescut cu peste 32%. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 90 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO