Burse - Fonduri mutuale

Datoriile fata de AVAS si deprecierea leului au dus Oltchim pe pierdere

Datoriile fata de AVAS si deprecierea leului au dus Oltchim pe pierdere

Click pentru imaginea marita

29.01.2008, 19:21 31

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a inregistrat anul trecut pierderi de 78,5 mil. lei (23,5 mil. euro), din cauza provizioanelor constituite pentru datoriile fata de AVAS si a deprecierii puternice a leului in ultimele luni, potrivit conducerii companiei.
In 2006, compania raportase un profit net de 8,7 mil. lei (2,48 mil. euro).
"Pierderile au provenit din faptul ca a trebuit sa constituim provizioane pentru datoriile fata de AVAS in urma reducerii capitalului social, dar si din cauza deprecierii leului, in conditiile in care majoritatea finantarilor noastre sunt in euro", a declarat pentru ZF Constantin Roibu, directorul general al Oltchim. Pierderile financiare ale Oltchim s-au ridicat la 97,7 mil. lei (29,2 mil. euro), ducand compania pe pierdere, desi aceasta a obtinut un profit din exploatare de 19,2 mil. lei (5,7 mil. euro), similar celui de anul trecut. Cifra de afaceri a crescut cu 1%, la 1,75 mld. lei (523 mil. euro).
Oltchim a constituit provizioane in valoare de 24,7 mil. lei (6,8 mil. euro) pentru acoperirea eventualelor penalitati care decurg din datoriile acumulate fata de AVAS. Datoriile pe termen lung (de peste 1 an) ale companiei au crescut la 586 mil. lei (162 mil. euro), fata de 260 mil. lei (76 mil. euro) la sfarsitul lui 2006, ca urmare a anularii majorarii de capital din 2003 prin care se convertisera in actiuni datorii de circa 90 mil. dolari fata de AVAS.
De asemenea, datoriile pe termen scurt ale Oltchim au urcat la peste 1 mld. lei (283 mil. euro), in crestere cu 30% fata de finele lui 2006.
Seful Oltchim spune totusi ca situatia Oltchim s-ar putea imbunatati dupa realizarea majorarii de capital prin care datoriile fata de AVAS vor fi convertite in actiuni pe care spera ca actionarii o vor aproba in luna martie. Compania si-ar putea majora capitalul social cu 987 mil. lei (266 mil. euro), din care 508 mil. lei (137 mil. euro) reprezinta conversia datoriilor fata de AVAS, iar restul constituie aporturi in numerar ale celorlalti actionari. Majorarea de capital a fost aprobata in principiu de actionari, dar a fost amanata pentru reevaluarea datoriilor fata de AVAS la cererea grupului german PCC, principalul actionar minoritar.
AVAS detine pachetul majoritar de 53,2% din capitalul social al Oltchim, iar grupul PCC detine o participatie de 12,8%. Titlurile Oltchim au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 1,02 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 87,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO