Burse - Fonduri mutuale

Deprecierea leului va aduce din nou pierderi mari pentru companiile indatorate de pe Bursa

Deprecierea leului va aduce din nou pierderi mari pentru companiile indatorate de pe Bursa
14.01.2009, 17:44 16

Cele mai multe companii listate au preferat in ultimii ani sa atraga credite in valuta din cauza dobanzilor mai mici pe care le au de platit la banci, insa deprecierea puternica a leului in raport cu acestea a cauzat pe de o parte cresterea valorii datoriilor in moneda nationala, cat si pierderi considerabile pe partea financiara, cu un impact semnificativ asupra profitului.

De exemplu, pierderile raportate de companiile de pe Bursa din cauza diferentelor nefavorabile de curs au injumatatit pe ansamblu profitul acestora din 2007, dupa ce moneda europeana a urcat cu peste 15% in partea a doua a anului.
Potrivit unei analize a ZF la nivelul a 10 companii de pe Bursa cu grad mai mare de indatorare si cu posibilitati mai mici de a-si acoperi costurile de finantare din activitate, pierderile financiare cumulate ale acestora din ultimul trimestru al anului 2007 s-au ridicat la 437,3 mil. lei, determinand pierderi cumulate de 306,2 mil. lei.
Scenariul din ultimul trimestru al anului 2007 s-ar putea repeta si in ultimul trimestru din 2008, in conditiile in care companiile sunt obligate sa-si reevalueze la final de an datoriile in valuta si principalele valute s-au apreciat puternic pe parcursul anului trecut. Moneda europeana a urcat cu 9,4%, iar dolarul a castigat 13,3% in raport cu leul.
Mai mult, leul a continuat sa se deprecieze puternic si pe parcursul acestui an, fata de finele anului 2007 moneda europeana inregistrand un avans de 15,8%, iar dolarul s-a apreciat in aceeasi perioada cu 24%.
Totodata, conditiile de creditare din prezent sunt mult mai restrictive decat erau acum un an spre exemplu, nivelul dobanzilor urcand puternic pe fondul crizei financiare la nivel international.
"Sunt sigur ca vor fi companii de pe Bursa care vor avea probleme in a-si plati datoriile la banca daca situatia de pe piata creditului ramane la fel de incordata si personal nu cred ca se va dezgheta prea curand", spune Florin Ilie.
El considera ca vor fi companii inclusiv de pe Bursa care nu vor supravietui conjuncturii actuale de pe piete.
"Mi-e greu sa cred ca nu sunt companii si pe Bursa supraindatorate cu un management slab. La cele doua elemente probabil ca se intampla sa se mai adauge si o piata foarte proasta si aceasta este reteta perfecta pentru intrarea in incapacitate de plata. Aici companiile mari au un avantaj, pentru ca daca esti mic, esti la mana pietei", mai spune Florin Ilie.
El este de parere ca principalele elementele pe care trebuie sa le ia in calcul un investor pentru a evita aceste situatii sunt evolutia cash-flowului companiei, respectiv daca are resurse pentru a-si plati datoriile, gradul de indatorare si marja de profit comparativ cu companiile din acelasi sector de activitate.
Analistii mai spun ca in acest sens trebuie vazut si de unde se aprovizioneaza companiile, precum si piata de desfacere a acestora, deprecierea valutei avantajand in general exportatorii si cauzand probleme importatorilor.
Totusi, nici exportatorii nu au avut prea multe motive de bucurie in ultima perioada, acestia fiind principalii afectati de criza financiara, criza care le-a cauzat reducerea pietelor de desfacere si implicit scaderea vanzarilor. "La unele companii ma astept ca deprecierea leului sa aiba un impact semnificativ asupra profitului acestora in ultimul trimestru al anului. Aici trebuie urmarite raporturile importatori-exportatori si creante - datorii in valuta, respectiv care parte predomina mai mult", explica Paul Brendea, analist la societatea de brokeraj Prime Transaction.
El mai spune ca din cauza aprecierii euro, dobanzile la creditele in valuta cresc si companiile au putine oportunitati de a gasi alte metode de finantare, in conditiile in care deprecierea climatului face ca atragerea de surse de pe Bursa prin emisiuni de capital sa fie cel mai probabil sortita esecului. "Sunt companii care au luat oarece masuri de protejare impotriva riscului valutar, cum ar fi Rompetrol Rafinare si Alro Slatina, dar acestea le numeri pe degete. Lipsa masurilor de hedging valutar la nivelul companiilor de pe Bursa cred ca este o urmare a culturii financiare slabe la nivel de management. Probabil li se pare ca este un fel de inginerie financiara", spune Brendea.
Rompetrol Rafinare (RRC) a inregistrat numai in ultimul trimestru din 2007 pierderi financiare de 182 mil. lei, iar pierderile din 2007 ale companiei cauzate de diferente nefavorabile de curs s-au ridicat la 65,8 mil. lei.
Puternic afectata de deprecierea leului a fost si Oltchim Ramnicu - Valcea (OLT) care a raportat pe ultimele trei luni din 2007 pierderi financiare de 88,9 mil. lei, pentru ca sa incheie anul cu un rezultat negativ de 95,9 mil. lei.
Cea mai mare parte a profitului transportatorului de energie Transelectrica (TEL) din 2007 a fost mancat de pierderile financiare din ultimul trimestru al anului, care s-au ridicat la 72,5 mil. lei, compania inchizand anul cu un profit de 50 mil. lei. Reprezentantii companiei au declarat ca se asteapta sa inregistreze pierderi financiare semnificative si in ultimul trimestru din 2008, care sa anuleze profitul din exploatare din aceeasi perioada. "Afectate de deprecierea leului sunt in general retailerii din orice domeniu, gen Rompetrol Rafinare, Impact, Flamingo, care au venituri in lei si datorii in valuta. Astfel de companii ar trebui sa ia masuri pentru a se proteja de riscul valutar, dar nu o fac. Investitorii de pe Bursa se uita acum la doua lucruri: eficienta operationala si gradul de indatorare, pentru ca pe partea de venituri oricum toate companiile vor avea de suferit din cauza crizei", explica Florin Ilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO