Burse - Fonduri mutuale

Derivatele pe BET intra la tranzactionare vinerea viitoare

06.09.2007, 17:52 13

Primele tranzactii cu instrumente financiare derivate la Bursa de Valori vor avea loc vineri, 14 septembrie, potrivit reprezentantilor institutiei, primul instrument tranzactionat urmand sa fie BET Index Futures care are ca activ suport indicele BET.
Valoarea unui contract futures pe indicele BET tranzactionat la BVB va fi de circa 3.000 de euro, iar scadentele vor fi trimestriale, conform specificatiilor contractului futures BET Index Futures. Pretul contractelor va oscila in functie de valoarea in puncte a indicelui BET, fiecare punct fiind echivalent cu un leu.
In prezent, valoarea indicelui BET este de circa 10.100 de puncte, de unde rezulta o valoare a contractului futures de 10.100 de lei (3.000 de euro). Contractele pe indicele BET urmeaza sa fie scadente in lunile martie, iunie, septembrie si decembrie, ziua scadentei urmand sa fie a treia zi de vineri din lunile respective. Astfel, prima scadenta ar fi pe 21 decembrie.
Structura indicelui BET a fost modificata la finele lunii august in vederea lansarii derivatelor. Bursa de valori intentioneaza sa lanseze la tranzactionare si derivate pe indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare.
Operatiunile de compensare si decontare a tranzactiilor cu derivate se vor realiza prin intermediul Casei de Compensare Bucuresti, care face parte din grupul Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO