Burse - Fonduri mutuale

Dinel Staicu, trimis de CNVM in fata actionarilor

12.02.2007, 18:36 20

Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, va fi supus votului actionarilor, la mai putin de un an de la preluarea functiei de presedinte al societatii de investitii financiare, ca urmare a unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de la finalul saptamanii trecute.
CNVM a solicitat conducerii SIF Oltenia sa convoace, in termen de doua luni, Adunarea Generala a Actionarilor pentru a decide oportunitatea mentinerii in functie a actualului presedinte, Dinel Staicu, trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie.
Staicu a fost ales presedinte de catre ceilalti membri ai Consiliului de Administratie la jumatatea anului trecut, preluand functia de la Vasile Salapa, care ocupa functia de presedinte de mai multi ani. CNVM l-a avizat pe Staicu in calitate de conducator al SIF Oltenia, la finele lunii august a anului trecut, la mai bine de doua luni de la alegere.
Venirea lui Staicu la conducerea SIF Oltenia a fost precedata de o lupta pentru putere intre mai multe gurpari din cadrul societatii, conflict care nu s-a stins decat dupa interventia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare care a pus sub supraveghere speciala societatea timp de mai multe saptamani.
Conform ultimelor informatii de pe piata, Dinel Staicu ar controla circa 5% din actiunile SIF Oltenia, cea mai mare parte in mod indirect, dupa ce a mai vandut in ultimii ani o parte din titluri.
"Consiliul de Administratie al SIF Oltenia are obligatia de a convoca, in termen de cel mult 60 de zile de la data emiterii prezentei ordonante, Adunarea Generala a Actionarilor SIF Oltenia in vederea adoptarii unei hotarari cu privire la oportunitatea mentinerii domnului Dinel Staicu in functiile detinute in cadrul SIF Oltenia, in conditiile trimiterii acestuia in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie", se spune intr-o ordonanta a CNVM de miercuri, 7 februarie. Datorita momentului in care a fost adoptata ordonanta, Adunarea Generala, care va discuta daca Staicu va mai ramane sau nu presedinte, va putea fi organizata in aceeasi zi cu Adunarea Generala Ordinara, care trebuie sa aprobe in fiecare an rezultatele financiare, dividendele si bugetul.
In situatia in care Consiliul de Administratie al SIF Oltenia nu va indeplini aceasta solicitare, CNVM va cere instantei, in conformitate cu prevederile legislatiei aferente pietei de capital, sa dispuna convocarea AGA SIF Oltenia, se mai precizeaza in actul emis de CNVM.
Staicu a fost trimis in judecata la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, alaturi de el fiind inculpat si fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru o frauda de peste cinci milioane de euro.
Din banii obtinuti fraudulos de la BIR, Dinel Staicu a cumparat actiuni la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla. Concret, peste un milion de euro au fost investiti de Staicu in actiuni la SIF Oltenia in conditiile in care era presedinte al societatii.
Staicu ar fi solicitat si obtinut incheierea conventiilor de cesiune de creanta si a contractelor de credit cu evidenta incalcare a dispozitiilor legale si a folosit sumele de bani astfel obtinute in interesul altor societati pe care le controla, sustin procurorii.
O parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 mld. lei vechi, ar fi fost folositi de acesta la cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla. Prejudiciul cauzat prin infractiune bancii s-ar ridica la 187,3 mld. lei vechi (5,3 mil. euro), din care 80,53 mld. lei vechi (2,3 mil. euro) prin acordarea liniilor de credit si 106,78 miliarde lei vechi (3 mil. lei) prin aprobarea si incheierea contractelor de cesiune creante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO