Burse - Fonduri mutuale

Directorul financiar al distribuitorului Remedia crede ca principala problema este riscul de neincasare a creantelor

Directorul financiar al distribuitorului Remedia crede ca principala problema este riscul de neincasare a creantelor
05.02.2009, 19:17 89

Conducerea distribuitorului de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), controlat de omul de afaceri Valentin-Norbert Tarus, spune ca intarzierile la plata de catre farmacii creeaza dificultati toturor jucatorilor de pe piata, iar compania va acorda o atentie sporita acestui lucru punand un accent mai mare pe rentabilitate.

"Saptamanal avem doua-trei procese cu farmacii pentru intarzieri la plata. Ne-am angajat o echipa de avocati, care dupa cum stiti costa. Cred ca anul acesta cea mai mare problema este riscul de neincasare pentru ca sunt farmacii indepedente care au datorii si stocuri in crestere si noi le asteptam dupa colt cum s-ar zice", a declarat Robert Peloiu, directorul financiar al Remedia Deva.
In ciuda acestui fapt, Remedia tinteste si in acest an o crestere de 17%, vanzarile fiind estimate sa urce in 2009 la 150 de milioane de lei (35 de milioane de euro, la un curs de 4,3 lei/euro), de la 131 de milioane de lei (35,5 de milioane de euro), cat a fost valoarea acestora anul trecut. Profitul pentru 2009 este estimat la circa 2 milioane de lei.
Investitiile in dezvoltarea retelei de anul trecut au sustinut cresterea cu 23% a vanzarilor Remedia in 2008, profitul fiind influentat semnificativ de diferentelor de curs nefavorabile. Aceasta in conditiile in care circa 20% din medicamentele distribuite de Remedia au pretul maxim reglementat si cele aduse din import s-au scumpit pe fondul aprecierii euro.
"Am renuntat la o parte din medicamentele cu pret reglementat pana la nivelul la care nu mai erau rentabile, iar in cazul altora am suportat noi diferenta de pret. In acelasi timp am demarat negocieri cu parteneri straini pentru acordarea de discounturi, pentru ca nici ei nu-si permit sa piarda o piata atat de mare", a precizat Peloiu.
In 2009, Remedia vrea sa-si extinda reteaua la 50 de farmacii, prin deschidere a 5 noi unitati in zonele de nord-vest si est, fiind vizate judetele Satu Mare, Salaj, Bacau, Vrancea sau Constanta, precum si a doua noi centre logistice fata de cele noua de care dispune in prezent. Pentru acestea a prevazut investitii in valoare de pana la 0,5 mil. euro, dupa ce anul trecut a deschis 10 farmacii si un centru logistic in Bucuresti, cu o suprafata de peste 8.700 de metri patrati, care au necesitat investitii de circa 3,5 mil. euro.
Conducerea companiei spune ca are in continuare in vedere realizarea de achizitii, dupa ce la jumatatea anului trecut a preluat firma de profil Sibmedica din Sibiu.
"In cativa ani vor ramane pe piata trei-patru-cinci, maxim sase distribuitori si Remedia vrea sa fie unul dintre ei. Stim ca pentru a atinge acest obiectiv nu vor fi de ajuns doar cresteri organice. In fiecare an purtam discutii si cautam solutii pentru a atinge acea masa critica necesara rezistarii pe piata", a precizat Robert Peloiu.
El mai spune ca actualul context avantajeaza distribuitorii de talie mica si medie, cum este si cazul Remedia, acestia avand o flexibilitate mai mare, iar pe de o parte distribuitorii mari au acumulat datorii, fapt ce le-ar putea crea dificultati in acest context de piata.
Ieri a fost prima zi in care actiunile Remedia Deva s-au tranzactionat de la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce au fost transferate de pe piata RASDAQ.
Compania a optat ca odata cu transferul actiunilor pe Bursa sa deruleze o oferta publica de vanzare pentru un pachet de 7,68% din actiuni ramas nesubscris la majorarea de capital anterioara. Pana ieri niciun investitor n-a ales sa subscrie in oferta, care se va intinde pana la inceputul lunii martie. Pretul mimin de vanzare al actiunilor este de 0,2 lei/actiune, superior celui din piata.
Pe parcursul sedintei, titlurile Remedia stagnau la nivelul din ziua precedenta, de 0,11 lei/actiune, pe un rulaj scazut. Capitalizarea companiei este de 2,52 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO