Burse - Fonduri mutuale

Dividende Petrom cu 37% mai mari

15.03.2007, 17:53 11

Conducerea Petrom (SNP) va propune actionarilor in Adunarea Generala de la jumatatea lunii viitoare un dividend brut de 0,0179 lei/actiune, cu circa 37% peste cel acordat anul trecut, potrivit convocatorului transmis Bursei de Valori.
Dividendul brut pe actiune din acest an reprezinta aproape 3% din pretul actiunilor Petrom la inchiderea sedintei de ieri. Actiunile Petrom au crescut ieri cu 4,3% pe fondul unei scaderi generalizate a pietei bursiere.
Petrom vrea sa repartizeze pentru dividende circa 46% din profitul net obtinut anul trecut, fata de o cota de aproximativ 55% in 2005. Valoarea cumulata a dividendelor propuse a fi distribuite anul acesta se ridica la 1,1 mld. lei (300,5 mil. euro), fata de 728 mil. lei (216,5 mil. euro) cu un an in urma.
Petrom a obtinut anul trecut un profit net de 2,28 mld. lei (647 mil. euro), cu 61% mai mare fata de castigul inregistrat in 2005. In acelasi timp, afacerile companiei s-au majorat cu 22%, ajungand la 3,7 mld. euro.
Pe ordinea de zi a adunarii se mai afla si schimbarea unor puncte din actul constitutiv al Petrom referitoare la modul de organizare a companiei. Astfel, potrivit modificarilor propuse, Petrom ar urma sa fie administrata intr-un sistem dualist, de catre un Directorat, sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere, format din 9 membri. Membrii Consiliului de Supraveghere pot fi alesi si din actionarii societatii, dar nu pot lua parte la formarea Directoratului. Dintre acestia, patru vor fi independenti, iar statul va fi reprezentat in Consiliu prin doi membri in cazul in care detine o participatie de peste 15% din capital, respectiv un membru, in momentul in care participatia statului va fi intre 10% si 15% din companie.
Petrom este controlata de grupul OMV, care detine peste 51% din actiuni, un alt actionar important fiind statul, reprezentat de AVAS, cu o participatie de circa 30,8% din companie, si Fondul Proprietatea, cu un pachet de peste 9,8% din actiuni. O participatie de circa 2% este detinuta de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Ultimul pret la care actiunile Petrom s-au tranzactionat ieri a fost de 0,605 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 10,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO