Burse - Fonduri mutuale

Dividendele au încins bursa şi imaginaţia investitorilor

Dividendele au încins bursa şi imaginaţia investitorilor

Dividendele de 3,7 mld. lei (840 mil. euro) pe care companiile de pe bursă le propun în acest an acţionarilor sunt cele mai mari din istoria pieţei locale. O contribuţie semnificativă o are Petrom, care a anunţat că va plăti dividende de 1,75 mld. lei, cu 75% mai mari decât cele de anul trecut.

Autor: Andrei Chirileasa

05.04.2012, 00:04 2501

Investiţia în acţiuni ale companiilor care distribuie dividende a devenit în ultimii ani o alternativă la depozitele bancare, în condiţiile în care profi­tu­rile companiilor au crescut mai repede decât preţurile acţiunilor.

Astfel, unele companii de pe bursă au ajuns să le distribuie acţionarilor divi­den­de care aduc un randament net de peste 7%, cât este dobânda medie la depozitele în lei pe un an.

Astfel, cine investeşte pe termen mai lung, de doi, trei sau cinci ani, poate be­ne­ficia în fiecare an de un câştig de 7% la suma investită, din dividendele încasate, cu con­diţia ca profitul net să se menţină cel puţin la nivelul din 2011, iar compania să aibă o politică de dividend stabilă.

Încă o condiţie pentru ca randamentul să fie real este ca în momentul în care investitorul se decide să vândă acţiunile peste doi, trei sau cinci ani, să obţină un preţ cel puţin egal cu cel la care le-a cum­părat. În general, analiştii sunt op­timişti când vine vorba de investiţii pe termen lung, dar pot oricând apărea sur­prize nega­tive, cum a fost criza datoriilor Greciei, care pot zgudui pieţele finan­ciare. Astfel, investiţia în acţiuni rămâne mai riscantă decât economiile în depozite bancare.

Totuşi, există companii care oferă dividende ridicate şi au riscuri mai mici, cum este cazul Petrom sau Transgaz. Pentru Petrom, preţul ridicat al ţiţeiului pe pieţele internaţionale este o garanţie pentru profituri ridicate, iar în contextul actual nu există semnale că preţul ţiţeiului va scădea. Cu un randament de 6,3% la dividend în acest an, Petrom rămâne una dintre ţintele preferate ale investitorilor chiar după ce acţiunile au crescut cu 40% de la începutul anului.

Cele mai mari randamente ale dividen­delor le au SIF Transilvania şi SIF Mol­dova, însă acestea au beneficiat de vânzarea în 2011 a participaţiilor de la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO