Burse - Fonduri mutuale

Doar Amonil a mai atras cumparatorii

23.06.2004, 00:00 12

Bursa a inregistrat ieri o scadere generalizata, toti cei trei indici bursieri pierzand aproximativ 1%.  Tendinta nu s-a resimtit insa si in cazul actiunilor Amonil care au urcat cu 10%.
Actiunile Amonil au urcat cu aproape 10%, atingand un pret maxim de 160 lei/actiune, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 3 miliatrde de lei. Evolutia buna a titlurilor Amonil a venit in contextul in care in ultima perioada companiile care un obiect de activitate legat de agricultura au inregistrat aprecieri. Brokerii spun ca investitorii asteapta rezultate bune din partea companiilor din acest sector dupa primul semestru, datorita faptului ca aceste companii au o activitate sezoniera, iar in al dolea trimestru vanzarile cresc de obicei. Cel mai bun exemplu in acest sens este Azomures, cae a avut rezultate bune pe primul trimestru, analistii asteptandu-se la rezultatea asemanatoare si dupa ultimele trei luni. Cotatia Amonil si-a revenit dupa aparitia informatiilor legate de noul program de subventionare a agriculturii a guvernului. Compania a hotarat la sfarsitul lunii martie sa-si continue activitatea pe fondul mai ales al acestui program, dar guvernul nu a emis inca nici un act (de genul ordonanta de guvern) pentru un astfel de program.
Valoarea totala a tranzactiilor a mai crescut comparativ cu sedintele precedente, transferurile de ieri insumand 64,5 miliarde lei. Brokerii considera ca scaderea Bursei s-a datorat  investitorilor care au preferat sa-si marcheze profitul dupa cresterile foarte bune inregistrate la Bursa de la inceputul anului, in conditiile in care perioada de vara a fost, cel putin in ultimii ani, caracterizata de o dinamica mai redusa. "E posibil sa fie vorba si de un interes mai scazut al cumparatorilor, in conditiile in care toata lumea e in asteptarea unor informatii noi.  In ultimele sedinte, piata a fost  caracterizata de o prudenta mai mare din partea cumparatorilor, dupa cresterile mari de la inceputul anului, unii investitori preferand sa-si marcheze profitul, temandu-se sa nu se repete situatia din ultimii ani, cand Bursa a stagnat pe perioada verii," a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Cel mai mare rulaj l-au realizat din nou actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu operatiuni in valoare de 10,9 miliarde lei.  Pe fondul unei presiuni la vanzare, actiunile Petromidia pierdusera cu doua  minute inainte de inchiderea sedintei peste 3%, atingand un pret minim de 630 lei/actiune, dar ordinele de cumparare venite pana la inchidere au urcat cotatia la 640 lei/actiune.
Ieri a venit randul agentiei Standard & Poor's (S&P) sa anunte ratingul pentru viitoarea emisiune de euroobligatiuni a grupului Rompetrol. Ratingul acordat de S&P este "B-", acelasi cu cel acordat de Fitch. Perspectiva ratingului acordat de analistii S&P este "stabil" fata de "pozitiv" in viziunea Fitch.
Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 0,8%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 6.350 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 5,3 miliarde lei. O posibila explicatie pentru scaderea de ieri consta in  investitorii care au nevoie de bani pentru a participa la majorarea de capital derulata de banca. "Data de 30 iunie este ultima zi in care investitorii mai pot subscrie actiuni in conditiile in care apeleaza  la ghiseele bancii, dar daca vor sa subscrie prin intermediul altei banci trebuie sa plateasca cu 7 zile mai devreme, pentru a fi siguri ca vor participa la aceasta majorare," a precizat Brendea.



Piata Rasdaq
Pe fondul unei lichiditati in crestere, actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au castigat ieri in medie 1,16%.
Actiunile Argus au fost cele mai tranzactionate titluri atat din punct de vedere al valorii tranzactiilor, cat si in ceea ce priveste numarul de tranzactii realizate pe piata. Cotatia Argus a oscilat intre 22.500 lei si 24.000 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 23.000 lei/actiune, aproape de cotatia medie. Titlurile Argus a facut obiectul a 24 tranzactii, valoarea totala a  acestora fiind de 694 milioane lei. De la inceputul anului, principalul cumparator de actiuni Argus a fost SIF Oltenia, care detine in prezent o participatie de 6,7%.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta continua sa fie preferatele investitorilor dintre companiile listate la Categoria I. Cotatia medie a  Socep a urcat si ieri, chiar daca mai usor decat in sedinta precedenta, pe fondul unor tranzactiii de 470 milioane lei, titlurile Socep castigand, in medie, 1,37%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al zilei de 1.620 lei/actiune.
Toate cele zece tranzactii cu actiuni Rompetrol SA (Vega) ale zilei s-au derulat la un pret constant de 570 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost insa extrem de redusa, in conditiile in care operatiunile au insumat 80 milioane lei.
Transferuri reduse au inregistrat si actiunile tranzactioante pe platforma tehnica a Bursei de Valori, schimbarea sistemului de tranzactionare necontribuind la cresterea lichiditatii acetor titluri, asa cum se dorea. Nici una din aceste companii nu a realizat tranzactii mai mari de 60 milioane lei.
O apreciere importanta au inregistrat actiunile companiei Romfruct Orastie, care au urcat in medie cu peste 14%. Aprecierea acestor actiuni s-a datorat unei tranzactii mari, singura de altfel, prin intermediul careia s-a transferat un pachet reprezentand 9,8% din capitalul social al comapniei. Tranzactia s-a perfectat la un nou maxim istoric de 40.000 lei/actiune, valoarea totala a operatiunii fiind de 224 milioane lei.
Actiunile companiei Unirea Shopping Center au pierdut in medie 3,2%, aceasta scadere venind dupa aprecierea importanta inregistrata cu o zi in urma. Pretul la inchidere a fost 800.000 lei/actiune, care reprezinta de altfel si cotatia minima a zilei. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile acestei companii au inregistrat si o lichiditate mai redusa, transferurile de ieri totalizand 135 milioane lei.  Compania a convocat AGA pentru data de azi.
Valoarea totala a tranzactiilor derulate la Bursa Electronica RASDAQ a fost din nou redusa, operatiunile insumand 3,8 miliarde lei. Indicii RASDAQ - C si RAQ - I au inregistrat scaderi usoare faa de valorile precedente, de 0,28%, respectiv 0,04%.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO