Burse - Fonduri mutuale

Doar Petromidia a scos piata din amorteala

17.11.2005, 19:24 9

Sedinta de tranzactionare de ieri n-a iesit cu nimic din tiparul ultimelor zile, cu exceptia unui ordin mai important de cumparare care a dus actiunile Rompetrol cu aproape 4% mai sus.

"Cresterea de azi (ieri - n.r.) a titlurilor Petromidia se datoreaza unui ordin mare de cumparare, de 15 milioane de actiuni, care a facut ca pretul sa sara cu doi pasi de tranzactionare mai sus, lucru care nu s-a mai intamplat de ceva vreme. Evolutia de azi ar putea preceda o revenire a actiunilor Rompetrol, care ramane in continuare o actiune atractiva pentru investitori", a comentat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker Cluj.

Cursul titlurilor Petromidia a depasit ieri din nou pragul de 0,11 lei/actiune, atingand un maxim de 0,111 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere, marcand o crestere de 3,74%. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost insa destul de scazuta, situandu-se in jurul a un milion de euro.

O evolutie buna au inregistrat ieri si actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact, care au inchis sedinta la cotatia de 0,437 lei/actiune, cu 2,3% mai sus comparativ cu sedinta precedenta. Titlurile Impact au facut si ele obiectul unei tranzactii speciale, in valoare de 890.000 de lei (244.000 de euro), prin intermediul careia s-au transferat peste doua milioane de actiuni.

"Impact este una din actiunile care ar putea avea evolutii interesante in perioada urmatoare. Evolutia modesta din ultimele luni a fost pusa pe seama majorarilor de capital, care au mai diluat valoarea acestei actiuni, insa Impact ramane in continuare una din companiile atractive, cu potential de crestere", spune Ceuca.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 5,2 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Actiunile acestei societati au urcat ieri pana la un nou maxim istoric de 2,27 lei/actiune, dar pana la finele sedintei cursul a scazut ulterior sub nivelul la care titlurile au inchis marti. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 2,23 lei/actiune, in scadere cu 0,9%.

Actiunile SIF Transilvania au facut din nou obiectul unor tranzactii ceva mai ridicate decat de obicei, cu aceste titluri realizandu-se ieri transferuri de 4,4 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

"Lichiditatea SIF-urilor se mentine in continuare la un nivel mediu. Interesante sunt tranzactiile mari pe SIF Transilvania, precum si revenirea inregistrata de SIF Banat-Crisana, care ar putea fi explicate prin faptul ca acestea au crescut mai putin decat SIF Oltenia sau Moldova. Totusi, deocamdata nu exista date noi care sa modifice atitudinea investitorilor fata de SIF-uri, acestia asteptand rezultatul final al privatizarii BCR, care va determina probabil formarea unui nou trend", a aratat Ceuca.

Actiunile bancilor cele mai mari de pe piata s-au mentinut in jurul preturilor anterioare. Titlurile BRD au suferit totusi o corectie usoara dupa cresterile recente, dar lichiditatea acestor actiuni a fost foarte redusa, in conditiile in care rulajul realizat nu a depasit 1,4 milioane de lei (0,38 milioane de euro).



Piata RASDAQ

Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri pe piata Rasdaq a fost de peste 2,6 milioane de lei (716.000 de euro), printre cei mai tranzactionati emitenti fiind companiile de asigurari.

Tentatia investitorilor de a-si marca profiturile obtinute ca urmare a cresterilor din ultima perioada inregistrate de pretul actiunilor Asirom a facut ca la inceputul sedintei de ieri cotatia titlurilor societatii bucurestene de asigurari sa scada pana la un minim zilnic de 0,53 lei/actiune. La acest nivel au aparut insa in piata mai multe ordine importante de cumparare, acestea urcand pretul titlurilor Asirom pana la un maxim de 0,55 lei/actiune, pret la care s-a efectuat si ultimul transfer al zilei cu actiunile companiei de asigurari, marcand astfel o crestere de 0,91% fata de pretul de referinta stabilit in sedinta anterioara. Asirom a inregistrat pierderi in trimestrul trei, rezultatul negativ fiind cauzat in principal de pagubele provocate de inundatii. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiunile societatii de asigurari a fost de aproape 150.000 de lei (41.300 de euro).

La Categoria I cele mai tranzactionate au fost titlurile companiei de confectii Braiconf Braila, acestea realizand un rulaj zilnic de 14.640 de lei (4.000 de euro). Presiunea la vanzare si lichiditatea scazuta au facut ca pretul titlurilor Braiconf sa atinga din nou pragul de 0,48 lei/actiune, acesta fiind minimul sedintei de ieri. Pe parcursul zilei cotatia titlurilor companiei de confectii a oscilat intre 0,48 lei/actiune si 0,493 lei/actiune, incheind sedinta la un nivel de 0,49 lei/actiune, mai mic cu 2% fata de sedinta anterioara. Dupa primele noua luni castigurile companiei s-au redus pana aproape de zero, profitul net obtinut de Braiconf in primele trei trimestre din 2005 fiind de doar 26.000 de euro. In prezent capitalizarea bursiera a companiei este de 21,96 milioane de lei (6,05 milioane de euro).

Tranzactii importante s-au realizat pe parcursul sedintei de miercuri si cu titlurile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita. Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Iproeb a oscilat intre 1,27 lei/actiune si 1,31 lei/actiune, ultimul transfer cu actiunile societatii brailene efectuandu-se la un pret de 1,3 lei/actiune, egal cu cotatia de referinta stabilita in sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor cu titluri Iproeb a depasit 58.000 de lei (16.000 de euro).

O evolutie pozitiva au inregistrat ieri actiunile producatorului de tevi Mittal Steel Roman, insa in conditiile unui rulaj zilnic de numai 13.600 de lei (3.750 de euro). Lipsa ordinelor de vanzare si rezultatele bune obtinute de companie au facut ca pretul titlurilor Mittal Steel sa creasca treptat pe parcursul sedintei de ieri de la 4,13 lei/actiune pana la 4,25 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer cu actiunile producatorului de tuburi, in crestere cu 2,4% fata de sedinta anterioara.

Dupa presiunea la cumparare din sedinta precedenta actiunile Electromagnetica au avut ieri o lichiditate extrem de scazuta.

stelian.vezentan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO