Burse - Fonduri mutuale

Doar Socep si fondurile monetare au adus castiguri in primul trimestru

Doar Socep si fondurile monetare au adus castiguri in primul trimestru

Fondurile mutuale au rezistat mai bine corectiilor de pe Bursa decat actiunile lichide, datorita diversificarii portofoliului si plasamentelor in depozite bancare. Fondurile monetare si de obligatiuni au fost insa singurele care au adus castiguri investitorilor.

02.04.2008, 18:32 17

Indicele BET al principalelor companii de la Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat in primul trimestru al anului cea mai mare scadere dintre bursele din regiune, respectiv de 30%.
Acest lucru este explicat de brokeri prin faptul ca piata noastra este si una dintre cele mai mici si putin lichide piete.
Alte piete care au suferit corectii importante au fost in aceasta perioada in ordine cea a Serbiei, al carei indice general s-a depreciat cu 28,2%, bursa din Croatia, cu o scadere de 26% si cea din Slovenia, care a pierdut 24,1%, potrivit unei statistici a Erste Bank.
DJ Euro Stoxx 50, indice reprezentativ pentru regiunea tarilor europene, a coborat in primul trimestru din 2008 cu 17,5%.
"Lucrurile raman destul de complicate si pentru trimestrul al doilea. Apele nu sunt inca limpezi. Totusi, daca lucrurile se calmeaza afara putem chiar asista la reintrari de fonduri. Poate nu din al doilea trimestru, dar din trimestrul al treilea daca nu facem mari prostii la nivel macro si companiile vor raporta rezultate bune", spune Daniel Pocorea, directorul general adjunct al BRD Securities.
Unii brokeri spun ca investitorii care au stat departe de piata pe caderea Bursei incep sa se intoarca in piata.
"Sunt trei tipuri de investitori. Cei care au stat cu actiunile in piata si care sunt investitori pe termen mediu si lung si nu s-au stresat neaparat, care au crezut in economia romaneasca, cei care s-au speriat, au vandut pe pierdere si au spus ca nu se mai intorc pe piata si cei care au iesit la timp si au stat pe bani in aceasta perioada. Unii dintre cei care au stat pe cash au inceput sa reintre la cumparare, mai ales dupa caderea aceea puternica de 7%", spune Octavian Molnar, directorul general al IFB Finwest.
Dintre actiunile mai lichide de pe piata, cele mai mari corectii le-au consemnat in primele trei luni ale anului actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti, cu o depreciere de 57%, titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, care au pierdut 50,% si actiunile societatii de intermediere Broker Cluj, cu o scadere de 42%.
La polul opus s-au numarat actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu o apreciere de 16,5% si actiunile Petrom, care au pierdut 16,5%.
"Actiunile care au crescut mult anul trecut au fost si printre cele mai lovite in prima parte din acest an. Petrom a si scazut anul trecut si nu prea mai avea de unde sa scada", a precizat Molnar.
Una dintre cauzele corectiei puternice suferite de titlurile Biofarm a fost deprecierea portofoliului de actiuni detinut de companie pe Bursa, constand in principal din actiuni SIF.
"Biofarm a cumparat actiuni de pe piata si anul trecut prin luna mai si atunci le-a iesit. De data asta nu le-a mai iesit si au scazut, dar daca actiunile din portofoliul ei se intorc, vor reveni si actiunile companiei. La Socep asteptarile sunt mai bune acum din punctul de vedere al rezultatelor", considera Molnar.
SIF-urile au pierdut in medie in primele trei luni o treime din valoare, acestea fiind si cele mai lichide titluri din piata.
Brokerii spun ca atat timp cat va persista criza la nivelul pietei internationale situatia pe Bursa nu are cum sa fie mai buna.
"Daca aceasta criza financiara reuseste sa fie cat de cat stabilizata pe pietele dezvoltate putem sa speram la o stabilizare si pe piata noastra. Indicatorii au inceput sa redevina interesanti, iar pentru cine vrea sa investeasca pe termen mediu conditiile sunt bune", considera Pocorea

Scaderile de pe Bursa au adus in prim-plan fondurile monetare si de obligatiuni. La sfarsitul lunii martie, fondul de obligatiuni Orizont, cel mai performant fond mutual, raporta un randament trimestrial de 2,7%.
In ultimii trei ani, fondurile de actiuni au detinut constant pozitia de lideri ai industriei, afisand randamente trimestriale pozitive: de 7,9% anul trecut in cazul fondului Active Dinamic, in primele trei luni ale anului 2006 fondul de actiuni Intercapital marca un randament de 5,6%, iar in 2005, Omninvest devenea cel mai performant fond mutual, cu un randament trimestrial de 15,1%.
In primul trimestru din 2008, niciunul dintre cele 14 fonduri de actiuni nu a raportat randamente pozitive, administratorii mizand in principal pe marcarea unei deprecieri mai reduse decat cea a Bursei.
Fondul de actiuni Napoca a marcat un randament negativ de peste 29% in primele trei luni ale anului, in timp ce Omninvest, fond de actiuni, a raportat o depreciere de 26,9% a unitatii de fond.
"Cred ca pana si investitorii cu rabdare si-au pierdut calmul in conditiile in care au trecut mai mult de sase luni de corectii bursiere succesive", sustine Serban Nascu, vicepresedintele Target Asset Management.
Impactul pe termen scurt al scaderilor raportate de fondurile mutuale este nefavorabil, administratorii sunt insa de parere ca nu vor avea loc iesiri de amploare ale investitorilor din fonduri, sumele nou-intrate in industrie urmand a raporta scaderi.
"Plasamentele in fondurile mutuale sunt pe termen mediu si lung, astfel ca scaderile de acum nu sunt un handicap in atingerea unor rezultate bune pana la sfarsitul anului", a explicat Daniel Stifter, directorul general al EFG Mutual Funds Management.
In cat timp vor reusi fondurile deschise de investitii sa recupereze startul prost din acest inceput de an, este greu de estimat, spun administratorii.
"Nu stiu daca vom incheia anul pe plus din punctul de vedere al randamentului mediu al fondurilor mutuale", a spus Nascu.
Anul trecut cel mai ridicat randament anual atins in industria fondurilor a fost de 29,7% raportat de fondul de actiuni KD Maximus.
Pentru ca fondurile de investitii sa poata repeta performanta de anul trecut, Bursa trebuie sa creasca in noua luni cu peste 50%, scenariu greu realizabil in opinia administratorilor de fonduri.
"Posibil ca fondurile mutuale sa incheie anul acesta cu randamente mai mici decat cele de anul trecut", a afirmat Stifter de la EFG Mutual Funds Management.
O revenire a pietei de capital estimata pentru luna martie de administratorii de fonduri si sustinuta de rezultatele financiare pozitve ale companiilor locale nu a avut loc insa, putine fonduri marcand randamente pozitive in luna martie.
"Pana nu vor veni vesti pozitive din afara granitelor, nu cred ca va avea loc o crestere a pietei. Poate in trimestrul al treilea, vom asista la o revenire a Bursei", a conchis Nascu de la Target Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO