Burse - Fonduri mutuale

Dragolea, IFB: Nu mai avem in piata nici investitori, nici vanzatori

Dragolea, IFB: Nu mai avem in piata nici investitori, nici vanzatori
15.01.2009, 18:13 20

Bursa de Valori a continuat ieri seria evolutiilor indecise din ultima perioada, pe fondul unei lichiditati reduse, nici decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda la euro nereusind sa aduca mai mult interes in piata.

BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a pierdut ieri 0,35%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 0,6%. Societatile de investitii financiare au evoluat contrar pietei ieri, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI crescand cu 0,9%. "Nu am avut niciun fel de reactie ieri in piata fata de decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda-cheie cu 0,5%. Nu mai avem in piata nici investitori, nici vanzatori, ci doar cativa speculatori", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale ieri, la 2%, cel mai scazut nivel de la introducerea monedei unice, in contextul diminuarii accelerate a inflatiei si al recesiunii din zona euro. Masura a fost anticipata de analisti si este a patra decizie similara din ultimele trei luni. Potrivit specialistilor, decizia de joi a fost motivata de riscul ridicat ca inflatia din zona euro, care a ajuns la 1,6% in decembrie, sa coboare si mai mult sub tinta de 2% a BCE, precum si de caderea accentuata a cererii si de conditiile dificile de pe pietele de credit.
"Cred ca Banca Nationala a Romaniei nu o sa reduca dobanda dupa deciziile celorlalte banci din regiune, mai ales pentru ca BNR nu s-a luat niciodata dupa altii. Oricum in momentul de fata o reducere a dobanzii ar duce la o depreciere si mai puternica a monedei nationale", spune Dragolea.
In topul rulajelor din piata s-au aflat din nou actiunile Banca Transilvania (TLV). Actiunile bancii au atras ieri o lichiditate totala de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro), pe fondul unui volum de 1,9 mil. actiuni. Printre preferatele investitorilor s-au mai aflat ieri titlurile BRD SocGen (BRD), cu o lichiditate de 1,1 mil. lei (250.000 de euro), si actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu un rulaj de 0,9 mil. lei (0,2 mil. euro).
Titlurile Banca Transilvania precum si cele BRD au inchis sedinta de ieri la nivelul de miercuri. Dintre societatile de investitii financiare, SIF Transilvania (SIF3) a cunoscut ieri cel mai mare avans, de 3,2%, in vreme ce SIF Moldova a fost perdanta grupului, cu o scadere de 0,9%.
"Pana nu o sa vina o stire importanta din afara care sa atraga bani in piata nu o sa avem parte de o alta evolutie a Bursei de Valori. Straini nu mai sunt, iar romanii nu au bani sa bage in piata. Anul trecut se mai facea o lichiditate pe SIF-uri sau alt emitent, insa acum banii s-au topit, au disparut. Toate preturile sunt deja foarte jos si nu se mai genereaza lichiditate, ceea ce ma face sa cred ca in perioada urmatoare nu o sa reusim sa iesim dintr-un range de 10%", spune Dragolea.
Evolutia generala a bursei de la Bucuresti este de inteles, investitorii urmand trendul pietelor internationale. In Europa, indicele francez CAC-40 se deprecia inainte de inchiderea sedintei cu 0,6%, indicele german DAX cu 0,7%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Anglia scadea cu 0,4%. Cel mai important indice din Austria, ATX, inregistra ieri o crestere de 1,1%, in ciuda scaderilor din regiune. Ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o pierdere semnificativa, de 2,9%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO