Burse - Fonduri mutuale

Dupa numai o zi, cresterea s-a oprit

20.03.2003, 00:00 16

Indicele BET al primelor zece societatil listate a urcat ieri cu doar 0,03% fata de marti, in conditiile in care cele mai multe din actiunile incluse in indice au stagnat sau au scazut. Actiunile Petrom, cu o pondere de 25% in indicele BET au urcat cu aproape doua procente.
Actiunile companiei petroliere au fost cele mai tranzactionate din piata, cu o valoare a tranzactiilor de 2,7 miliarde de lei. Luni cotatia actiunilor Petrom a atins un minim de 1.000 de lei, fata de peste 1.300 de lei pretul la care se transferau actiunile la inceputul anului. Ieri a fost cea de-a doua zi de crestere pentru actiunile companiei petroliere, care au urcat pana la 1.080 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la 1.070 lei/actiuni.
Valoarea transferurilor de pe piata a fost ieri de doar 12,1 miliarde de lei, fapt care arata ca putini din investitori isi asuma in aceste zile riscul unei investitii in actiuni.
Traiectoria oscilanta a actiunilor societatilor de investitii financiare a continuat ieri cu o scadere medie a preturilor 2,5%. Singurele actiuni SIF care au inregistrat o valoare a tranzactiilor de peste un miliard de lei au fost cele ale SIF Moldova, care au pierdut la final 2,2% fata de marti si au inchis sedinta de tranzactionare la 2.200 lei/actiune. Cea mai mare scadere de pret a apartinut SIF Transilvania, care a coborat cu 3,8% pana la 2.550 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia a fost de 499 milioane de lei.
Scaderea preturilor actiunilor Bancii Romane pentru Dezvoltare s-a oprit ieri, cand cotatiile au urcat pana la 17.900 lei/actiune, dar au inchis sedinta de ieri la 17.600 lei/actiune, pret identic cu cotatia de referinta. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiunile BRD a fost de 1,1 miliarde de lei. Actiunile celeilalte banci cotate, Banca Transilvania au coborat pe parcursul zilei pana la 3.550 lei/actiune, iar la inchidere, ultima tranzactie s-a perfectat la 3.600 lei/actiune, in scadere cu 1,4% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,7 miliarde de lei.
O crestere specatuloasa au consemnat ieri actiunile Santierului Naval Orsova, care au urcat pe parcursul zilei pana la 26.500 lei/actiune, iar la inchidere, ultima operatiune s-a realizat la 26.000 lei/actiune, in crestere cu 6% mai mult fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile santierului naval a inregistrat o crestere in ultima perioada dupa ce titlurile au intrat in atentia investitorilor datorita rezultatelor financiare bune obtinute de companie anul trecut.  Cu toate acestea, actiunile au inregistrat in ultima perioada oscilatii ample de pret.
Actiunile singurului producator de aluminiu primar din Romania, Alro Slatina au urcat ieri pana la un maxim de 13.900 lei/actiune, dupa ce actionarii societatii au aprobat preluarea companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina. La inchidere, pretul actiunilor Alro a coborat pana la 13.000 lei/actiune, cotatie identica cu cea de marti.

Piata Rasdaq
Grupul francez Lafarge a reusit sa atraga 83% din actiunile producatorului roman de ciment Lafarge Romcim Bucuresti pe care le viza in cadrul ofertei obligatorii de preluare. Francezii au oferit un pret de 197.670 de lei pentru fiecare actiune, iar valoarea transferurilor s-a ridicat la 227 miliarde de lei (6,8 milioane de dolari).
Francezii detineau inainte de oferta 92,1% din actiunile Romcim, iar pachetele transferate in cadrul ofertei reprezinta inca 7,3%. Actiunile producatorului roman de ciment vor fi delistate de pe piata RASDAQ, iar investitorii care nu au subscris in cadrul acestei oferte nu isi vor mai putea vinde actiunile pe pietele organizate de capital. Unul dintre principalii actionari ai Romcim care a subscris in cadrul ofertei este SIF Muntenia, care detinea un pachet de aproximativ 5% din actiuni.
Vasile Florea a reusit ieri sa vanda intregul pachet de actiuni ale  sociatatii Subex Bacau, oferit in cadrul unei oferte publice. Pretul unei actiuni a fost de 5.304 de lei, iar valoarea transferului a fost de 11 miliarde de lei. Pachetul vandut ieri reprenta 10,9% din capitalul Subex, iar ofertantul a mai ramas cu o detinere de aproximativ 10%. Subex are un capital social de 18 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei si este specializata in fabricarea de piese metalice.
Tranzactiile de ieri de pe piata au insumat 2,8 miliarde de lei, in crestere fata de valoarea din ziua precedenta. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Hotelului Bucuresti, care au facut obiectul a noua tranzactii in valoare de 580 milioane de lei. Pretul a oscilat intre 76.000 si 85.000 lei/actiune, iar cotatia medie a coborat cu 6% fata de marti.
Actiunile producatoprului de ulei Argus Constanta au insumat tranzactii de 500 milioane de lei. Cotatiile au oscilat intre 310.000 si 315.000 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 0,1% fata de valoarea precedenta.
Pretul actiunilor combinatului siderurgic Sidex Galati au coborat ieri pana la 7.200 lei/actiune, pe fondul unei scaderi a lichiditatii fata de zilel precedente. Cotatia medie a pierdut aproape 4%, iar valoarea transferurilor a fost de 42 milioane de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO