Burse - Fonduri mutuale

Dupa o perioada de crestere continua, au aparut si fluctuatiile

06.10.2006, 19:29 34

Bursa a inchis o sedinta destul de agitata, cu evolutii oscilante ale cotatiilor, pe o lichiditate ridicata. Brokerii sunt de parere ca se intra intr-o perioada de consolidare, investitorii asteptand sa vada daca piata poate sustine o depasire a maximelor din acest an.
Prudenta investitorilor vizavi de depasirea pragurilor maxime ale cotatiilor din acest an s-a vazut mai cu seama pe bursa de la Sibiu, acolo unde ieri valoarea tranzactiilor a ajuns la 26 de milioane de euro, cu aproximativ o treime mai mult decat rulajul pietei de la Bucuresti, intr-o sedinta cu o lichiditate mult peste media anuala.
"Bursa vine dupa o lunga perioada de scaderi destul de importante si una in care a recuperat rapid ecartul pierdut, ajungand din nou in preajma maximelor. In aceste conditii, de obicei, are loc o perioada cu evolutii oscilante, investitorii testand unde sunt cumparatorii dispusi sa mai urce pretul si unde sunt ordine mari la vanzare", considera Iulian Panait, presedintele KTD Invest.
"Este posibil ca unii investitori, pe seama reducerii decalajului dintre cotatiile pietei la termen si cele spot sa-si fi inchis pozitiile de arbitraj, in conditiile in care se gandesc ca pot obtine randamente mai ridicate prin tranzactionarea directa la Bursa. Ca urmare a cresterilor importante ale cotatiilor pe piata spot din ultima perioada, aceasta diferenta s-a redus la circa 5% pentru luna decembrie, investitorii aratand mult mai multa prudenta in acest moment", spune Mirabela Coos, trader la Broker Cluj.
"Tranzactiile au fost mai ridicate pe piata de la Sibiu pentru ca si comisioanele de tranzactionare sunt mai mici. Decalajul dintre piata la termen si cea spot s-a redus dat fiind faptul ca nimeni nu se stie daca aceste praguri maxime vor fi depasite sau nu", a precizat Iulian Panait.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Moldova, care au pierdut 0,4% pe un rulaj de 4,2 mil. euro. Indicele BET a coborat usor, pe seama scaderilor inregistrate de titlurile Bancii Transilvania (1,7%), Petrom (1,6%) si BRD (0,5%). Actiunile Oil Terminal au sarit cu peste 13%, pe un rulaj ridicat.
"Ma astept ca in zilele urmatoare aceasta tatonare sa continue, tot pe o lichiditate ridicata. Este o zona de interes maxim, care se traduce prin lichiditate in piata, acestia fiind mai receptivi la schimbarile care intervin pe piata in aceasta perioada", spune Iulian Panait.

Actiunile SIF Moldova au pierdut 0,4%, pe un rulaj ridicat, de 4,2 mil. euro (15 mil. lei). "SIF-urile stau bine inca la capitolul pret raportat la activ net fata de celelalte titluri lichide, de aceea au si crescut mai mult in ultima perioada, acestea evoluand mai bine si in sedinta de azi (n.red. - ieri) fata de principalele cotatii care au inregistrat corectii", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest. Titlurile SIF Moldova au inchis sedinta cu circa 3% sub nivelul maxim atins in acest an. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au fost tranzactionate la un maxim de 2,73 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa aiba loc la un pret de 2,66 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania au pierdut 1,7% ieri, pe fondul unor tranzactii destul de ridicate, de peste 1,5 milioane de euro (5,4 milioane de lei). "Actiunile Bancii Transilvania au crescut prea mult intr-un interval de timp redus, de aceea era de asteptat sa se si corecteze", spune Iulian Panait. In circa doua saptamani, aceste titluri au urcat cu aproape 15%. Grupul bancar a anuntat recent ca detine un pachet de 50% din Compania de Factoring, una dintre cele doua societati independente locale specializate in cumpararea de creante, alaturi de ING Commercial Finance. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat la un pret de 1,14 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat 1,1%, continuand evolutia buna din ultima perioada. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 0,76 mil. euro (2,7 mil. lei). "Cred ca usor-usor cursul actiunilor Rompetrol Rafinare se indreapta catre pragul de rezistenta de 0,095 lei/actiune pe care este foarte posibili sa-l testeze in perioada urmatoare", considera Iulian Panait. Aceste actiuni s-au plasat in ultima luna pe un trend usor ascendent, cursul fiind totusi departe de maximele inregistrate la inceputul acestui an. Pe parcursul sedintei, actiunile Petromidia au atins un minim de 0,0907 lei/actiune si au inchis in zona maximelor la 0,0925 lei/actiune.

Titlurile operatorului portuar Oil Terminal Constanta au sarit ieri cu peste 13%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 95.000 de euro (0,33 milioane de lei). Evolutia vine in contextul in care compania si-a revizuit in sus estimarea profitului pe anul 2006, noua previziune indicand un castig brut de 3 milioane de lei (0,85 milioane de euro), fata de 1,6 milioane de lei cat estimase initial. Reprezentantii Oil Terminal au pus aceasta crestere de profit pe seama faptului ca o parte din reparatiile programate nu se vor mai putea realiza din cauza ca societatea nu a primit la timp avizele de la autoritatile locale. Inchiderea a avut loc la un pret de 0,259 lei/actiune.

Actiunile Mittal Steel Roman (fosta Petrotub) au inregistrat un avans de peste 6%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de aproximativ 71.000 de euro (0,25 milioane de lei). De la inceptul acestui an, aceste titluri s-au apreciat de peste 5 ori, numarandu-se printre cele mai bune plasamente de pe piata de capital. Pe parcursul sedintei, actiunile Petrotub au fluctuat intre un prag minim de 19.6 lei/actiune si unul maxim de 20,9 lei/actiune. Dupa o corectie minora in sedinta precedenta la pragul de rezistenta de 20 de lei/actiune, actiunile si-au reluat cresterea, depasind ieri acest prag si inchizand sedinta la un curs de 20,7 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO