Burse - Fonduri mutuale

East Capital a pierdut 40 mil. euro pe piata de la Bucuresti

East Capital a pierdut 40 mil. euro pe piata de la Bucuresti

Click pentru imaginea marita

25.08.2008, 18:08 14

East Capital este unul dintre cei mai mari investitori din regiunea Europei Centrale si de Est. Investitiile East Capital pe piata locala au atins valoarea de 64 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru, in scadere cu 40% fata de sfarsitul anului trecut, in principal din cauza scaderii pietei, potrivit rapoartelor semestriale de administrare publicate de companie.
Deprecierea suferita de portofoliul romanesc al East Capital a fost cauzata in principal de corectiile suferite de Bursa locala, care in primele sase luni a scazut cu peste 34%, una dintre cele mai abrupte scaderi din regiunea sud-est europeana. Doar bursa din Turcia a suferit in primul semestru corectii mai agresive decat cele ale pietei locale, respectiv minus 44%, in timp ce Serbia a fost performera regiunii, cu o scadere de 22% in prima jumatate a anului.
Fondurile deschise de investitii Eastern European si Balkan, administrate de East Capital, au raportat randamente pe primele sase luni de minus 16%, respectiv 34%, calculate in coroane suedeze. In acest interval, cele doua fonduri au inregistrat o depreciere a activelor nete de 24%, respectiv 46% calculat in coroane suedeze, pe fondul corectiilor bursiere, dar si al retragerilor facute de investitori.
Principalele investitii locale ale fondurilor administrate de East Capital raman in continuare titlurile Petrom, Impact si cele ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri).
Pietei locale ii erau alocate la jumatatea anului 16,5% din activele Balkan Fund, fiind inregistrata astfel o crestere fata de expunerea de 12% raportata la sfarsitul anului trecut.
La sfarsitul lunii iunie, Balkan Fund avea peste 5,4% din activele nete de 308 milioane de euro investite in actiunile Petrom, in timp ce titlurile Impact au atras 2% din activul fondului. Investitiile in titlurile celor cinci SIF-uri reprezentau peste 3,2% din activele fondului.
Mai mult, cei de doi emitenti locali se situeaza in primele zece detineri ale fondului in regiunea Balcanilor. Banca sarbeasca AIK Banka a atras cel mai ridicat volum de active, respectiv 8,9%, devenind astfel cea mai importanta participatie a Balkan Fund la sfarsitului primului semestru.
Cu investitii importante in bancile din regiune, fondurile East Capital nu detin participatii la niciuna din bancile locale, unul dintre motivele invocate in trecut de administratorii suedezi fiind ca acestea sunt prea scumpe.
In primele sase luni ale anului, Balkan Fund si-a diminuat vizbil expunerea pe titlurile celor cinci SIF-uri. Astfel, fondul a vandut un pachet de 3 milioane de actiuni detinute la SIF Muntenia, 3 milioane de actiuni SIF Transilvania si 1,6 milioane de actiuni detinute la SIF Oltenia. A mai vandut un pachet de actiuni in valoare de peste 100.000 euro detinute la combinatul chimic Azomures si si-a vandut participatia in valoare de 680.000 de euro detinuta la transportatorul Socep. Pe de alta parte, fondul a cumparat un pachet de
7 milioane de actiuni la Petrom si 2,5 milioane de tilturi Condmag.
Eastern European Fund a investit pe piata locala 1,3% din active, in usoara scadere fata de expunerea raportata la finalul anului trecut. Plasamentele locale ale fondului Eastern European au atins valoarea de 12,7 milioane de euro, cea mai ridicata expunere fiind inregistrata pe titlurile Petrom, care au atras 0,6% din active.
Fondurile East Capital inregistrate la Luxemburg, mai exact Convergence Eastern European Fund si Eastern European Fund, au investit 900.000 euro pe piata locala, potrivit raportului semestrial de administrare.
Fata de finalul anului trecut, cele doua fonduri luxemburgheze au raportat o usoara crestere a expunerii pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO