Burse - Fonduri mutuale

Entuziasmul a disparut: Bursa inregistreaza pierderi masive

17.01.2008, 17:45 13

Ziua de tranzactionare de ieri a sters orice urma de entuziasm aparuta dupa cresterea de marti. Pietele internationale au raportat scaderi semnificative, scaderi care la Bucuresti au provocat o prabusire a principalilor indici.
"Exista o panica atat pe piata romaneasca, cat si pe pietele internationale. Problema este legata de straini, situatia din piata fiind strict legata de comportamentul investitorilor", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
El este de parere ca problema nu poate fi legata de contextele din Romania, ci de comportamentul investitorilor straini care activeaza pe piata de la noi.
"In momentul de fata trebuie rabdare. Problema nu este a emitentilor. Daca jumatate din piata vinde puternic, este normal sa existe aceasta situatie", spune Nilas.
Indicele general al pietei, BET-C, pierdea cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei de ieri 5,56%, scadere care s-a mai domolit pana la finalul zilei de tranzactionare, indicele inchizand sedinta cu o pierdere de 4,77%. Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a inchis ziua cu o scadere de 4,52%, dupa ce cu o jumatate de ora inainte de inchidere acesta pierdea 5,31%.
Cea mai drastica scadere a fost atinsa de BET-FI, indicele care prezinta evolutia de ansamblu a SIF-urilor, acesta pierzand ieri 5,19%. SIF-urile au inregistrat ieri o lichiditate de 8,43 milioane de euro (31,17 milioane de lei), reprezentand aproape jumatate din tranzactiile de la Bursa.
Valoarea rulajului atins ieri de grupul
SIF-urilor este cu 36% peste nivelul atins marti, de 6,18 mil. euro. "In privinta SIF-urilor, expunerea pe straini, precum si limita de 1% impusa pe tranzactiile cu titlurile acestora au dus la scaderea puternica inregistrata de SIF-uri. Practic, nu poti cumpara mai mult de 1% dintr-un SIF", spune Nilas.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate mai ridicata fata de ultimele sedinte, valoarea tranzactiilor cu actiuni ridicandu-se la circa 17 milioane de euro (62,97 milioane de lei), fata de circa 12,6 mil. euro cu o zi inainte. Pe RASDAQ, valoarea tranzactiilor cu actiuni a ajuns la circa 1,83 mil. euro (6,8 mil. lei). "In momentul in care va scadea presiunea la vanzare, piata va reveni brusc. Nu cred ca se vor atinge minimele pentru ca in piata vor aparea speculatorii, care vor incerca sa profite de scaderile actuale. Si in Statele Unite avem pierderi importante, precum si pe celelate piete din Europa", spune Nilas.
Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) din State a pierdut in ultima sedinta 2,17%, scadere venita dupa ce indicele cunoscuse o apreciere de 1,36% cu o zi in urma. In Europa, indicele ATX din Viena pierdea la inchiderea sedintei de la Bucuresti 3,69%, iar DAX-ul german 0,88%.
"Intr-adevar, am avut parte de o scadere drastica ieri, care a produs si mai multa ingrijorare. Pietele externe au putut provoca aceasta scadere, pentru ca la randul lor au inregistrat pierderi serioase. Este foarte greu sa putem spune ce se va intampla pe termen scurt", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
El este de parere ca in piata exista o frica mare in privinta riscului la care se pot expune investitorii, de unde au si existat vanzari masive.
"Si pierderea raportata de Citigroup a ajutat la intarirea sentimentului negativ, dar aceasta a fost un eveniment produs la randul sau de alte evenimente. Poate spre finalul lunii vom vedea o calmare si un prim moment de revenire, insa aceasta probabil nu va fi spectaculoasa. Pana atunci este greu de conturat ce se va intampla", spune Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO