Burse - Fonduri mutuale

Familia Adamescu controlează direct şi prin Astra Asigurări 32% din Inter

Familia Adamescu controlează direct şi prin Astra Asigurări 32% din Inter

Autor: Andrei Chirileasa

20.04.2011, 23:55 596

The Nova Group, firma prin care familia Adamescu de­ţi­ne toateafacerile sale, mai cumpărase 15,7% din ac­ţiunile Intercontinentalîn 2008 pentru circa 3 mil. euro.

Astfel, familia Adamescu a ajuns să controleze circa 32% dincompania care deţine hotelul Intercontinental.

RHIC Holding, companie înre­gis­trată în Luxemburg, ai căreiacţionari nu sunt cunoscuţi, a vândut ieri pe Bursă întregul pachetde 49,1% din acţiunile Intercontinental pentru circa 12,4 mil.euro. Pachetul a fost vândut prin două tranzacţii speciale laacelaşi preţ de 0,1249 lei/acţiune. Celălalt cumpărător nu a fostraportat.

Tranzacţiile au fost intermediate de firma de brokeraj CarpaticaInvest.

Exitul RHIC Holding este pregătit de câteva luni, având învedere că în martie compania Intercontinental a luat un credit de15 mil. euro de la UniCredit Ţiriac Bank pe o perioadă de 10 anipentru a returna împrumutul de 13 mil. euro contractat în urmă cucâţiva ani de la acţionarul majoritar pen­tru a finanţamodernizarea hotelului.

Înainte de această tranzacţie The Nova Group a propus patrucandidaţi pentru Consiliul de Administraţie al Intercontinental. Pelângă Dan Ada­mescu şi fiul acestuia Alexander Ada­mescu, care eraudeja membri în CA, pe lista candidaţilor se află şi Lu­cianCiofoaia, manager al departa­men­tu­lui de real estate al The NovaGroup, şi Daniel Onuţe, fost administrator al Roman Braşov.

Istoria Intercontinental

Intercontinental este primul hotel de cinci stele din România şiun simbol al Bucureştiului, fiind situat în Piaţa Universităţii,lângă Teatrul Naţional.

Hotelul a fost inaugurat în 1971, după o investiţie de 6milioane de dolari.

După Revoluţie, hotelul a fost pre­luat de familia Păunescu prinin­ter­mediul firmei General Consulting Pro­curement, deţinută deGeorge Con­stantin Păunescu, unul dintre cei mai puternici oamenide afaceri din Ro­mâ­nia în anii '90. Viorel Păunescu a de­ţinut şiel circa 12% din acţiuni, fiind pre­­şe­dintele Consiliului deAdminis­tra­ţie până în 2007, când şi-a vândut acţiunile.

În 2003 pachetul de 49,1% din ac­ţiuni a fost transferat firmeiRHIC Hol­ding, înregistrată în Luxemburg, ai cărei acţionari nusunt cunoscuţi. Au exis­tat speculaţii că în spatele acestei firmes-ar afla tot familia Păunescu.

În 2007 reprezentantul RHIC Holding, elveţianul Thomas Moser, apre­luat funcţia de preşedinte al Con­si­liului de Administraţie alInter­con­ti­nen­tal, iar în raportul anual se arăta că el ardeţine pachetul de 49,1% din acţiuni.

Pe de altă parte, Răzvan Păunescu, fiul lui George Păunescu, arămas mem­bru în CA al Intercontinental şi după ce familia Păunescua anunţat că nu mai deţine controlul hotelului.

Întreaga companie, evaluată la 25 mil. euro

Tranzacţia prin care s-a vândut pa­chetul de 49,1% din acţiunis-a realizat la preţul de 0,1249 lei/acţiune, cu 10% pes­te cotaţiadin ziua precedentă, ve­nind după ce acţiunile RHIC şi-au dublatpreţul în ultima lună.

Tranzacţia evaluează întreaga com­panie la 25,3 mil. euro. Astaîn con­diţiile în care activele totale ale com­pa­niei erau lafinele anului trecut de 234 mil. lei (56 mil. euro), iar datoriiletotale erau de 64 mil. lei (15 mil. euro), de unde rezultă ovaloare a activelor nete de circa 41 mil. euro.

La finele anului trecut firma de consultanţă imobiliară DTZEquinox a evaluat hotelul şi terenul pe care acesta este amplasatla 47,7 mil. euro, la care se adaugă un teren situat pe stradaBatiştei, evaluat la 1,9 mil. euro.

Cea mai des utilizată metodă de evaluare pentru hoteluri estepreţul pe cameră. Hotelul Intercontinental dispune de 257 de camereclasificate la 5 stele, de unde rezultă o valoare de aproape100.000 de euro pe cameră.

Pe Bursă, acţiunile Intercontinental au scăzut cu 25% dupărealizarea tran­zac­ţiilor până în închiderea şedin­ţei, fiindcotate la 0,0857 lei. La acest preţ, ca­pitalizarea companiei estede 17,4 mil. euro.

Pierderi de peste 110 milioane de lei în ultimii şapteani

Compania a încheiat ultimii nouă ani pe pierderi, potrivitraportărilor dis­po­nibile pe Bursă, doar în ultimii şapte anipierderile cumulate fiind de 113,5 mil. lei, în condiţiile în careafacerile în­re­gistrate în această perioadă au to­ta­li­zat 302,5mil. lei. Poziţia ultra­centrală şi in­vestiţiile în modernizaredin ultimii ani nu au putut compensa scăderea ge­ne­rală a pieţeihoteliere, determinată de criza economică. Astfel, în ultimii doiani afacerile Intercon­tinental au fost în medie cu 20% mai micidecât cele din perioada 2007-2008.

Anul trecut compania a raportat afa­ceri de 41,3 mil. lei (9,7mil. euro), în creş­tere cu 4,3% faţă de 2009, însă pier­derile aucrescut de la 15 mil. lei la aproape 16 mil. lei.

Reprezentanţii Intercontinental mai arată că 32% dincheltuielile de anul trecut, respectiv 17,3 mil. lei, re­pre­zintăcheltuieli cu amortizarea, adică deprecierea valorii activelor pecare le deţine. Aceste cheltuieli sunt de na­tură contabilă şiasigură fonduri pen­tru proiectele viitoare de modernizare.

Din punctul de vedere opera­ţional, hotelul Intercontinental aînre­gistrat o îm­bunătăţire a para­metrilor anul tre­cut, când aobţinut un profit opera­ţio­nal de circa 9 mil. lei.

Anul acesta com­pa­nia mizează pe o creştere a profituluiope­raţional la 9,8 mil. lei, în con­diţiile în care veniturileoperaţio­nale sunt aştep­ta­te să crească de la 38 mil. lei la 40mil. lei, potrivit proiectului de buget care va fi supus aprobăriiacţionarilor.

Venitu­ri­le din cazare sunt estimate să urce cu 5,6%, la 21,9mil. lei, în condiţiile în care gradul de ocupare pentru acest aneste estimat să urce la 62,6%, de la 59,1% anul trecut, în timp cetariful me­diu zilnic pe cameră se menţine la un ni­vel apropiat decel din 2010, de 374 lei.

Managementul hotelului este asigurat de Intercontinental HotelsGroup cu care compania are contract încheiat în 2006 pe o perioadăde 15 ani.