Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. TeraPlast Bistriţa, Nuclearelectrica şi Transelectrica, cele mai performante acţiuni de la bursă în primele nouă luni din 2020. La polul opus, cel mai abrupt declin al unei acţiuni din structura indicelui principal BET este înregistrat în cazul Sphera Group, respectiv o scădere de 29%

Finanţe personale. TeraPlast Bistriţa, Nuclearelectrica şi Transelectrica, cele mai performante acţiuni de la bursă în primele nouă luni din 2020. La polul opus, cel mai abrupt declin al unei acţiuni din structura indicelui principal BET este înregistrat în cazul Sphera Group, respectiv o scădere de 29%

Autor: Liviu Popescu

10.10.2020, 11:13 2841

TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), Nuclear­elec­trica (SNN) şi Transelec­tri­ca (TEL) au fost cele mai performante acţiuni din pri­ma ligă bursieră de la Bucureşti după primele nouă luni din 2020, adică şi-au recompensat investi­torii cu cele mai ridicate randamente din rândul celor 17 ac­ţiuni care intră în structura indicelui prin­cipal BET, potrivit calculelor socie­tăţii de brokeraj Prime Transaction.

Astfel, producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP) s-a poziţionat pe primul loc în clasamentul celor mai performante acţiuni de la înce­putul anului şi până la închiderea din 30 septembrie 2020, cu un randament de 85%, care ţine cont şi de majorarea de capital de la jumătatea lunii august.

Practic la 1.000 de lei investiţi la începutul anului la TRP, un investitor ar fi avut un portofoliu de 1.850 de lei pe acest emitent. Dacă alegea să-şi marche­ze deţinerea, adică să vândă acţiunile, el marca un profit de 850 lei.

Evoluţia TRP în 2020 a fost susţinută pe de o parte de rezultatele financiare se­mestriale, reflectate printr-o dublare a pro­fitului net la aproape 30 milioane de lei şi o majorare cu 17% a veniturilor la 487 milioane de lei, dar şi de tranzacţia de vânzare a diviziei de oţel. Pe 28 august com­pania a anunţat că vrea să-şi recom­pen­seze investitorii cu dividende tri­mestriale, decizia ur­mând a fi luată în cadrul unei AGA.

De altfel analiştii societăţii de bro­keraj Wood & Company scriau într-un raport publicat pe 23 septembrie 2020 că TeraPlast este acum „fără greutăţi“, odată cu vânzarea acestei divizii de oţel, „mai puternică şi cu mult cash în buzunare“.

Aceştia au ridicat şi preţul ţintă pen­tru următoarele 12 luni la 0,462 lei pe acţiune, în creştere cu 22% faţă de cel de la momentul publicării. Spre com­paraţie ieri după-amiază acţiunile TRP se tranzacţionau la 0,401 lei pe unitate.

Pe locul doi în clasamentul celor mai fericiţi investitori de la bursa românească sunt cei care au mizat pe acţiuni ale Nuclearelectrica (SNN), companie care timp de trei ani la rând a fost cea mai performantă acţiune din BET. Probabil în 2020 compania va pasa acest titlu către TeraPlast.

Astfel, pe fondul distribuirii unui dividend brut de 1,653 lei pe acţiune din profitul pe 2019, compania care administrează centrală nucleară de la Cernavodă înregistrează o apreciere de 28%, arată calculele Prime Tran­saction.

Ca şi în cazul TeraPlast, şi rezul­tatele financiare semestriale ale SNN sunt pozitive, respectiv o creştere de 18% a profitului net la 343 mil. lei. Dar veniturile din exploatare au scăzut cu 2% pe fondul deprecierii preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în S1/2020.

Locul trei îi revine unei companii de utilităţi, caracterizată de analişti ca fiind una defensivă. Astfel acţiunile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 20,4% de la începutul anului 2020, evoluţie care ţine cont şi de dividendul brut de 0,48 lei plătit de companie în iunie 2020.

Spre comparaţie indicele principal BET a scăzut cu 9,7% în primele nouă luni din 2020, iar cel al dividendelor, respectiv BET-TR are o scădere de 6%, arată calculele ZF.

La polul opus, cel mai abrupt declin al unei acţiuni din structura indicelui principal BET este înregistrat în cazul Sphera Group, respectiv o scădere de 29%, pe fondul rezultatului negativ înregistrat în prima jumătate din 2020 ca urmare a restricţiilor din economie care au afectat şi activitatea restaurantelor administratorului lanţurilor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO