Burse - Fonduri mutuale

Firebird cere CNVM sa blocheze majorarea de capital de la Ardaf

30.10.2008, 19:26 26

Doua  fonduri americane de investitii ale Firebird, care au plasamente de circa 50 mil. euro pe piata de capital din Romania, au solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa intervina in vederea blocarii majorarii de capital de la societatea de asigurari Ardaf (ARDF), unde cele doua fonduri au participatii minoritare.

Firebird sustine ca prim majorarea de capital, care se va realiza la un pret peste cel din piata al actiunilor, actionarul majoritar al Ardaf ar incerca diluarea participatiilor actionarilor minoritari.
Reprezentantii fondului de investitii mai sustin ca noul actionar majoritar, grupul Generali PPF, este obligat sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie.
Ardaf a fost preluata de holdingul Generali PPF cu 80 mil. euro, "la pachet" cu RAI Asigurari, vanzatorul fiind fondul de investitii ceh PPF Investments. Transferul de proprietate a fost raportat pe Bursa pe 21 octombrie, cand a fost inregistrat ca actionar majoritar vehiculul Iberian Structured Investment, in locul Sabile Limited, cu o participatie de 72,75%. Sabile Limited derulase in 2007 o oferta publica de preluare obligatorie dupa ce a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la omul de afaceri Ovidiu Tender.
Pe 10 octombrie, actionarul majoritar al Ardaf a hotarat majorarea capitalului social al companiei cu pana la 47 mil. lei (circa 12,7 mil. euro), prin aporturi in numerar din partea actionarilor la un pret pe actiune egal cu valoarea nominala, de 0,1 lei. Pe Bursa, actiunile Ardaf se tranzactioneaza in prezent in jurul nivelului de 0,06 lei.
Firebird acuza insa Ardaf ca nu a informat efectiv actionarii minoritari cu privire la intentia realizarii acestei operatiuni si ca majorarea de capital este impotriva intereselor micilor actionari.
"Practic, faptul ca pretul de piata al unei actiuni ARDAF este de 0,07-0,08 lei in timp ce pentru majorarea de capital s-a stabilit ca o actiune valoreaza 0,1 lei, demonstreaza incalcarea flagranta a articolului 216 din legea 31/1990 si ne intareste convingerea ca doar actionarul majoritar si Generali vor putea participa la majorarea de capital", se arata in solicitarea Firebird catre CNVM.
Fondurile americane mai sustin ca recenta reducere a capitalului social al Ardaf a fost realizata pentru a permite actionarului majoritar sa-si procure fondurile necesare pentru a participa la majorarea de capital. Ardaf si-a micsorat in august capitalul social cu circa 116 mil. lei (31,6 mil. euro), la 72 mil. lei (19,6 mil. euro), operatiunea fiind motivata prin scaderea valorii activului net al societatii.
Reprezentantii celor doua fonduri mai spun ca, in cazul in care majorarea de capital de la Ardaf va fi finalizata, actionarii minoritari "vor suferi grave prejudicii materiale".
"Aceasta diluare frauduloasa va afecta imaginea pietei din Romania si va determina diminuarea viitoarelor investitii pe piata de capital din Romania atat ale Firebird cat si ale altor investitori straini", se mai arata in scrisoare.
Daniel Tudor, directorul general al Ardaf, spune ca nu a auzit despre aceasta solicitare a fondurilor americane.
"Cele doua fonduri au participat la AGA si s-au opus majorarii de capital, dar nu am avut alte discutii cu ele", spune Tudor.
Potrivit unor surse din piata, prin solicitarea privind stoparea majorarii de capital si derularea unei oferte publice de preluare, cele doua fonduri ar incerca sa forteze mana actionarului majoritar sa cumpere detinerile acestora la Ardaf, in contextul in care s-ar confrunta cu probleme financiare.
Fondurile Firebird sunt reprezentate in actionariatul Ardaf prin vehiculele de investitii Clairmont Holdings si Leo Overseas, inregistrate in Cipru.
In primul semestru, Ardaf a avut afaceri de 59,4 mil. euro si o pierdere de 3,4 mil. euro. Compania are o capitalizare de 12,3 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO