Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea detine 2,1 mld. euro la Petrom

20.07.2007, 19:19 14

Fondul Proprietatea (FP) a ajuns sa controleze actiuni de peste 2,1 miliarde de euro la Petrom dupa ce a mai primit de la stat un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul social al celei mai mari companii romanesti. Participatia de la Petrom este in prezent cea mai valoroasa din detinerile Fondului.
Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiunile Petrom, fiind cel mai important actionar al companiei petroliere dupa grupul austriac OMV si statul roman, care mai detine, prin intermediul AVAS, 20,64% din titluri.
Pachetul suplimentar primit de FP a fost transferat de la AVAS, transferul fiind prevazut in ordonanta emisa de guvern la finalul lunii trecute. Guvernul a modificat, prin intermediul acelei ordonante, legislatia privind Fondul Proprietatea, eliminand din portofoliul acestuia pachetele de actiuni la 50 de firme si majorand semnificativ participatiile la societati in special din domeniul energetic. Inainte de emiterea ordonantei, FP avea in portofoliu 116 companii, multe dintre acestea nefiind listate, evaluarea activului fondului constituind una din problemele principale care va trebui sa fie rezolvate inainte ca acesta sa fie listat.
Petrom este una din putinele companii mari din portofoliul fondului care sunt listate. Ieri, valoarea companiei petroliere a urcat pe Bursa cu 3,5%, pana la 10,6 miliarde de euro.
Petrom a anuntat ieri ca recursul inaintat de Agentia pentru Protectia Mediului din Pitesti a fost respins de Curtea de Apel. Agentia facuse recurs la decizia Tribunalului Pitesti, care hotarase, la cererea Petrom, executarea unei decizii a Agentiei privind suspendarea autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim.
Comisarul-sef al Garzii de Mediu Pitesti, Emilia Dumitrescu, a precizat ca singura solutie a Agentiei ramane pronuntarea instantei de fond, care ar putea fi favorabila tot companiei, daca isi va realiza investitiile deja anuntate pentru conformare.
"Asteptam ca instanta de fond sa se pronunte in circa o luna de zile. Alte cai de atac nu cred ca mai avem. Oricum pana la acea data Petrom si-ar putea realiza investitiile", a spus Dumitrescu, citata de Mediafax. Petrom a anuntat saptamana trecuta ca va realiza, pana la 31 iulie, investitii estimate la 2-3 milioane de euro, necesare redobandirii autorizatiei de mediu a rafinariei.
Rafinaria Arpechim a fost oprita pe parcursul trimestrului al doilea pentru aproximativ 6 saptamani pentru o revizie programata. Oprirea rafinariei, au spus reprezentantii Petrom, este asteptata sa afecteze rezultatele companiei.
Productia de hrodrocarburi realizata de Petrom a scazut usor in trimestrul al doilea, la 196.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 202.000 de barili echivalent petrol pe zi in primele trei luni ale anului, a anuntat grupul austriac OMV, actionarul majoritar al companiei.
Petrom a fost pe de alta parte ajutata in trimestrul al doilea de cresterea pretului titeiului pe piata internationala, pretul mediu in aceasta perioada avansand cu 19% fata de primul trimestru al anului, potrivit datelor prezentate de OMV, actionarul majoritar al companiei. Pe de alta parte, pe segmentul de rafinare, cresterea pretului petrolului a avut un impact negativ privind costurile pentru consumul propriu de combustibil, in special in cazul Petrom, potrivit OMV.
In acelasi timp, businessul Petrom a fost afectat de aprecierea puternica a leului fata de dolar si euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO