Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea, marja de profit de peste 90%

06.08.2008, 19:44 9

Fondul Proprietatea a incheiat primul semestru cu un profit net record de 319 mil. lei (87 mil. euro), peste castigul de 313 mil. lei raportat pentru intreg anul trecut, veniturile totale semestriale ridicandu-se la 80% din valoarea celor din 2007, potrivit directorului general al fondului, Daniela Lulache.
Fondul detine participatii la toate companiile importante din domeniul energetic, printre care Petrom, Transgaz si Transelectrica, dividendele incasate de la cele trei companii aducand 70% din veniturile totale de 337 mil. lei raportate pe primul semestru.
Numai participatia de 20% din capitalul Petrom i-a adus Fondului Proprietatea sub forma de dividende peste 64% din veniturile totale, in timp ce din actiunile Transgaz si Transelectrica Fondul a incasat cate 17 milioane de lei, respectiv 3,5 milioane de lei.
Veniturile Fondului Proprietatea din primul semestru au fost alimentate in principal de incasarea de dividende, pentru cel de-al doilea semestru fiind asteptate venituri mai mici.
Cu active de aproape 4 miliarde de euro, Fondul Proprietatea este constituit sub forma de participatii la peste 80 de companii partial sau total detinute de stat. Majoritatea sunt companii energetice cu grupuri de retail, companii de infrastructura. La 15 dintre aceste societati, Fondul a numit cate un reprezentant in Consiliul de Administratie.
Spre deosebire de SIF-uri, care sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, Fondul Proprietatea nu isi poate vinde participatiile din portofoliu pentru ca nu are un administrator, veniturile fondului provenind din dividende si dobanzi bancare.
"Administratorul Fondului Proprietatea va fi selectat in noiembrie sau decembrie, prin licitatie sau dialog competitiv, metoda urmand sa fie stabilita prin caietul de sarcini care va fi elaborat in luna august si ulterior va fi aprobat de Guvern", a declarat Lulache. Listarea Fondului este asteptata pentru prima jumatate a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO