Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni au pierdut si banii de acum doi ani ai investitorilor

01.10.2008, 19:52 34

Un investitor care la inceputul anului a investit 1.000 de lei intr-un fond de actiuni a pierdut in medie 45,5% din suma investita, ramanand in prezent cu 545 de lei.

Pierderea este insa "pe hartie", iar daca investitorul isi mentine plasamentul pentru inca un an sau doi ani, exista posibilitatea de a-si recupera pierderea, in conditiile unei reveniri a Bursei.
Daca acelasi investitor ar fi investit intr-un fond de obligatiuni suma de 1.000 de lei la inceputul anului, ar fi castigat la sfarsitul lunii septembrie in medie 6,1% din suma, mai exact 1.061 de lei.
Fondurile de obligatiuni domina in continuare clasamentul celor mai performante fonduri de investitii, fondul BCR Obligatiuni, administrat de BCR Asset Management, marcand cel mai ridicat randament din industrie, de 8,1% in primele noua luni ale anului. Pe pozitia secunda, se plaseaza fondul de obligatiuni Aviva Investors (AI) Orizont, administrat de Aviva Investors, care a adus investitorilor un randament de 7,7%. Fondul de obligatiuni Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, ocupa pozitia a treia, cu un randament de 6,8% in primele noua luni ale anului.
La sfarsitul lunii septembrie, cel mai performant fond monetar a fost BCR Monetar, care a adus investitorilor un randament la noua luni de 7,3%. Simfonia 1, fond monetar administrat de societatea BRD Asset Management-SG, se situeaza pe locul al doilea, cu o apreicere de 6,6% a unitatii.
In ceea ce priveste fondurile de plasamente diversificate si cele de actiuni, aproape toate au inregistrat pierderi, toate insa au reusit sa marcheze scaderi mai mici decat cele ale Bursei.
In primele noua luni ale anului, indicele societatilor de investitii financiare a pierdut 67%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a pierdut 56,7%. Indicele BET-C, al tuturor companiilor listate la Bursa, a pierdut 51% din valoare de la inceputul anului.
"Acum cand preturile actiunilor sunt la minime istorice, interesul investitorilor pentru piata de capital, si implicit pentru fondurile de actiuni, este minim. Vom asista la o revenire a interesului cand preturile vor creste", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.
"Din pacate pe Bursa s-a actionat emotional. Companiile cu cele mai bune rezultatele financiare au fost si cele mai lovite de corectii", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Fondurile de actiuni afiseaza in prezent cele mai consistente pierderi pe noua luni din istorie, in contextul unor corectii bursiere si al unei crize financiare a caror amploare a luat intreaga piata prin surprindere.
In urma cu doi ani, cand piata de capital nu era afectata de criza financiara, actualii perdanti ai industriei erau campioni.
Mai exact, fondul de actiuni Omninvest afisa un randament de 10,4% pe noua luni la sfarsitul lunii septembrie 2006, cel mai ridicat din industrie. Pe pozitia secunda se situa fondul de actiuni Napoca cu un randament de 8%, in timp ce fondul de actiuni Active Dinamic aducea investitorilor un randament de 7,9% in urma cu doi ani. Investitorii care au investit in urma cu doi ani in aceste trei fonduri, sunt in prezent toti pe minus, cu pierderi cuprinse intre 30% si 44% din sumele investite.
"Este destul de greu de spus in cat timp vor recupera fondurile de actiuni pierderile. Poate in doi ani daca se rezolva problemele sistemului financiar american, poate mai devreme", a spus Hanga de la BT AM.
"Daca si zece zile Bursa inregistreaza cresteri, o parte importanta din pierderile fondurilor de actiuni ar putea fi recuperata. Insa pentru ca fondurile de actiuni sa revina la normalitate este nevoie de mai mult timp", a spus Cenan de la Globinvest.
"Cresterile pot aparea la fel de repede ca scaderile. Daca ne uitam la cat de mult si cat de abrupt a scazut piata, trebuie sa recunoastem ca nimeni nu s-a asteptat ca Bursa de la Bucuresti sa piarda 60% in noua luni. La fel de rapide pot fi si cresterile", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO