Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni, parasite de investitori pana cand Bursa va creste din nou

Fondurile de actiuni, parasite de investitori pana cand Bursa va creste din nou

Click pentru imaginea marita

08.08.2008, 19:44 14

"Investitorii care migreaza dinspre fondurile de actiuni spre fondurile de obligatiuni au un comportament speculativ. Acestia se uita in principal la randamente atunci cand aleg sa investeasca. Faptul ca fondurile de actiuni au raportat performante mult peste cele aduse de obligatiuni in anii trecuti, i-a orientat pe investitori in special catre fondurile de actiuni. Acum, pe fondul corectiilor bursiere, situatia s-a inversat", a declarat Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target Asset Management.
Industria fondurilor de obligatiuni a crescut in ultimii ani in umbra fondurilor de actiuni, investitorii fiind atrasi de randamentele mari pe care le-au adus actiunile ani de-a randul si mai putin de gradul coborat de risc pe care il aduceau plasamentele in fondurile de obligatiuni.
Cand fondurile de actiuni au afisat randamente pe 12 luni de pana la minus 50%, investitorii si-au indreptat atentia spre alte plasamentele ce pot aduce profit. Singurele investitii care au adus randamente pozitive in ultimele sapte luni au fost fondurile de obligatiuni si cele monetare.
Performerul pietei a fost fondul BCR Obligatiuni, care a dus investitorilor un plus de 6,3% pe ultimele sapte luni, in timp ce cel mai "performant" fond de actiuni a pierdut 27,1% din banii investitorilor.
"Dupa sapte ani de crestere continua a pietei, plasamentele in actiuni nu mai erau percepute de investitori ca riscante, pentru ca acestia nu au trecut prin experienta unor corectii de durata asa cum se intampla acum. Cred ca comportamentul investitorilor se va schimba, plasamentele in actiuni vor fi intelese nu doar din perspectiva unui randament potential, ci si a riscului de a pierde", spus Mihail Ioan, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management.
Pierderea de 36% din active si iesirea celor aproape 1.600 de investitori din fondurile de actiuni arata insa ca comportamentul investitorilor este ghidat in continuare de randament.
Corectiile bursiere au dus titlurile de participare la fondurile de actiuni la unele dintre cele mai coborate valori. Cu toate acestea, la fel ca si pe Bursa, investitorii nu aleg sa faca investitii ieftine care pot aduce randamente pe termen mediu si scurt, fiind atrasi de randamentele pozitive aduse de fondurile de obligatiuni.
"Investitorii prefera sa vada un trend consolidat de crestere a Bursei, pentru a investi in fondurile de actiuni, cu riscul chiar de a pierde un moment bun de intrare. Acest fapt reflecta ca educatia financiara a investitorilor este insuficienta", a continuat Mihail de la Raiffeisen Asset Management.
Momentul revenirii pe plus a pietei de actiuni va aduce cel mai probabil o intoarcere a investitorilor care "au parcat" temporar in fondurile de obligatiuni catre fondurile de actiuni.
"Cei care au plecat de la fondurile de actiuni la cele de obligatiuni vor fi primii care se vor intra in fondurile de actiuni, atunci cand piata va da semne de revenire", a fost de parere Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
Anul trecut, cand principalii indici bursieri au raportat cresteri de peste 20%, fondurile de actiuni au atras peste 2.200 de investitori noi, in timp ce fondurile de obligatiuni au castigat doar 200 de clienti noi. Cei care au investit insa in fonduri de actiuni in urma cu un an, au pierdut peste 50% din bani.
Alaturi de apetitul ridicat pentru randament al investitorilor, cresterea accelerata a fondurilor de obligatiuni se explica si prin diversificarea gamei de produse si prin forta de vanzari a administratorilor "bancari".
Fondurile de obligatiuni administrate de societati care fac parte din grupuri bancare, asemeni BCR, Raiffeisen, EFG Eurobank, UniCredit, dispun pe de o parte de o retea de distributie extinsa in teritoriu, dar si de un portofoliu consistent de clienti bancari care beneficiaza de avantaje daca investesc in fondurile grupului, cum ar fi depozite cu dobanzi mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO