Scăderile agresive de pe burse au făcut ca fondurile de pensii private obligatorii să raporteze randamente negative în acest an. Pe intervale mai lungi, de trei şi cinci ani, performanţele fondurilor urcă însă până la 45%.
Fondurile de pensii private obligatorii, cu active în gestiune de peste 24,6 miliarde de lei, investesc pe bursele locală şi externe circa 20% din active. Însă din cauza amplitudinii cu care s-au depreciat bursele în acest debut de an, randamentele pensiilor private au trecut în teritoriu negativ, deşi principalele investiţii ale acestora sunt titlurile de stat care nu au raportat o evoluţie semnificativă.
Bursa de la Bucureşti are o pierdere de circa 10% în acest an, iar principalele burse europene raportează deprecieri şi de 12% (bursa germană).
Analizând evoluţia în intervalul cuprins între 31 decembrie 2015 şi 19 februarie 2016, pierderea medie raportată de cele opt fonduri este de 1,45%, cu un minim de minus 1,7% marcat de fondul Aripi şi un maxim de minus 1% marcat de fondul BRD, potrivit calculelor ZF în baza datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.