Furtuna de pe burse s-a văzut în portofolii

Fondurile de pensii obligatorii au raportat primele randamente negative de la înfiinţare

25 feb 2016 Autor: Roxana Pricop

Scăderile agresive de pe burse au făcut ca fondurile de pensii private obligatorii să raporteze randamente negative în acest an. Pe intervale mai lungi, de trei şi cinci ani, performanţele fondurilor urcă însă până la 45%.

Fondurile de pensii private obligatorii, cu active în gestiune de peste 24,6 miliarde de lei, investesc pe bursele locală şi externe circa 20% din active. Însă din cauza ampli­tu­dinii cu care s-au depreciat bursele în acest debut de an, randamentele pensiilor private au trecut în teritoriu negativ, deşi principalele investiţii ale acestora sunt titlurile de stat care nu au raportat o evoluţie semnificativă.

Bursa de la Bucureşti are o pierdere de circa 10% în acest an, iar principalele burse europene raportează deprecieri şi de 12% (bursa germană).

Analizând evoluţia în intervalul cuprins între 31 decembrie 2015 şi 19 februarie 2016, pierderea medie raportată de cele opt fonduri este de 1,45%, cu un minim de minus 1,7% marcat de fondul Aripi şi un maxim de minus 1% marcat de fondul BRD, potrivit calculelor ZF în baza datelor publicate de Autoritatea de Supra­veghere Financiară.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2016

 
Cuvinte cheie:
pensii obligatorii
, randamente
, burse
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide