Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au adus castiguri de pana la 33% in primul semestru

Fondurile mutuale au adus castiguri de pana la 33% in primul semestru

Click pentru imaginea intreaga

12.07.2007, 20:27 25

Fondul de actiuni Omninvest, administrat de Societatea Romano-Americana de Investitii (SIRA), a obtinut in primul semestrul al anului un randament al unitatii de fond de 33,2%, cel mai mare din industria fondurilor de investitii, potrivit raportului lunar emis de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv.
Indicele BET-C, care urmareste evolutia companiilor listate la BVB, a crescut in primul semestru cu 30%, in timp ce indicele RASDAQ-C al bursei RASDAQ a urcat cu peste 100%.
Fondul de investitii Omnivest detinea la sfarsitul lunii iunie cea mai mare expunere pe piata bursiera cu peste 89% din active, urmat de fondul de actiuni Napoca administrat de societatea Globinvest, cu 78,9% din active, si fondul KD Maximus administrat de KD Investments cu 78,5% din active. In primele sase luni ale anului, fondul Napoca a raportat un randament al unitatii de fond de 28,1%, in timp ce fondul KD Maximus a inregistrat un plus al unitatii de fond de 27,4%.
"Rezultatele inregistrate de fondul de KD Maximus au avut loc in contextul cresterii expunerii pe piata RASDAQ, astfel incat 10% din activele fondului sunt investite in companii listate pe RASDAQ," spune Cosmin Paunescu, presedintele societatii de administrare KD Investments. Fondul de actiuni Active Dinamic a inregistrat un randament al unitatii de fond de 28,5% in primul semestru, al doilea din industria fondurilor mutuale. Fondul Premio administrat de societatea Pioneer Asset Mangement a inregistrat un plus al unitatii de fond de 3,8% in primele sase luni ale anului, in timp ce unitatea de fond Raiffeisen Prosper a crescut in acelasi interval cu 7,5%.
Fondurile cu plasamente diversificate au inregistrat in primul semestru al anului o crestere de 14% a activelor nete pana la un total de peste 87 de milioane de euro. In primul semestru, cel mai performant fond diversificat a fost Fortuna Classic, administrat de societatea Target Asset Management din Cluj, cu un plus al unitatii de fond de 19,4%. Fondul KD Optimus, administrat de KD Investments, a raportat un plus al unitatii de fond de 15,8%, in timp ce fondul Bancpost Active Dinamic, administrat de societatea Eurobank MFM, a obtinut un randament de 11,1% in primele sase luni ale anului. Cea mai mare expunere pe piata bursiera, superioara valorii de 45% din active, a apartinut fondului diversificat Napoca cu 55,3%, fondul FCEx cu 53,1% si KD Optimus cu 52,7%.
"Piata bursiera locala a urmat la sfarsitul primului semestrul trendul ascendent al pietelor internationale. Astfel ca, daca anul trecut existau corectii pe bursa, anul acesta intrarile mari de capital si modificarile legislative precum cea care permite fondurilor de investitii si societatilor de administrare sa detina in mod concertat mai mult de 1% din titlurile unei societati de investitii financiare au influentat pozitiv evolutia pietei", spune Paunescu.
Fondurile cu plasamente in obligatiuni si instrumente cu venit fix au raportat in primul semestru al anului o crestere de 3% a activelor totale. Cel mai performant fond din aceasta categorie a fost Orizont, administrat de Certinvest, cu un randament al unitatii de fond de 4,4% in primul semestru. Fondul Fortuna Gold, administrat de societatea Target din Cluj, a obtinut un plus al unitatii de fond de 3,3%, in timp ce fondurile Vanguard Protector si BCR Clasic au obtinut randamente identice, mai exact de 2,8%. Fondul Europa Obligatiuni, administrat de Pioneer Asset Management, a obtinut un randament negativ al unitatii de fond de 4,5%, in conditiile in care fondul realizeaza plasamente in proportie de 67% din active in obligatiuni emise in Uniunea Europeana.
Fondurile monetare Simfonia si Bancpost Plus au obtinut un plus al unitatii de fond de 3,2%, respectiv de 2,9%.
"Industria fondurilor de investitii va continua trendul ascedent, dar nu dispare riscul unei corectii bursiere de vara la limita de 10-15%, indeajuns de mult pentru a genera din nou crestere", sustine Paunescu.
Activele totale ale fondurilor mutuale au crescut cu 34% fata de finele anului trecut, atingand 250 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO