Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale cu plasamente la Bursa si-au revenit in iulie

Fondurile mutuale cu plasamente la Bursa si-au revenit in iulie

Click pentru imaginea marita

04.08.2006, 19:55 8

Revenirea Bursei din iulie a ajutat fondurile mutuale cu plasamente in actiuni sa recupereze o buna parte din ce pierdusera in precedentele luni si sa se apropie de nivelurile de la inceputul anului.
Cresterile importante inregistrate in special de actiunile SIF-urilor, dar si de titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au determinat randamente pozitive pentru fondurile diversificate si de actiuni, dupa doua luni de scaderi puternice. Fondurile de actiuni au inregistrat in iulie randamente cuprinse intre 0,7% si 14,6%, cresterea medie fiind de aproximativ 7,4%. In cazul fondurilor diversificate, randamentele au oscilat intre 2,1% si 9,1%, media performantelor fiind de peste 5,2%.
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a inregistrat in iulie o crestere de 15%, in timp ce indicele bursier BET a avut un avans de 9,1%.
O crestere superioara au inregistrat actiunile Petromidia, care au castigat luna trecuta circa 23%.
Diferentele semnificative aparute intre randamentele fondurilor de actiuni s-au datorat strategiilor abordate de administratorii acestor fonduri.
Astfel, unii administratori au mizat inca de la finele lunii iunie pe revenirea pietei de capital maximizandu-si plasamentele in actiuni si reusind sa beneficieze din plin de cresterile de la Bursa din primele zile ale lunii iulie.
Cel mai bun randament l-a inregistrat luna trecuta fondul Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, cu o crestere a unitatii de fond de 14,6%, urmat de Napoca, administrat de Globinvest, cu un randament de peste 12,9%. Cresterea puternica se explica prin faptul ca portofoliul Active Dinamic era alcatuit la finele lunii iunie in proportie de 91,5% din actiuni listate la Bursa, conform datelor UNOPC, in timp ce Napoca avea o expunere de aproape 80% pe piata de capital.
"Expunerea mare pe care o avem pe piata de capital ne-a ajutat sa profitam din plin de cresterea Bursei", a declarat Stefan Racoceanu, presedintele Swiss Capital Asset Management.
El considera ca fondurile mutuale cu plasamente in actiuni isi vor continua revenirea in perioada urmatoare si vor incheia anul cu randamente pozitive.
"Data fiind revenirea pietei bursiere pe un trend ascendent, putem estima un reviriment la nivelul industriei fondurilor. In acest context, aprecierea valorii activelor fondurilor de actiuni poate constitui un element suplimentar pentru atragerea de noi investitori", a spus Racoceanu.
Majoritatea administratorilor de fonduri prognozeaza noi cresteri la Bursa in lunile urmatoare, principalele sectoare pe care acestia mizeaza ca avand potential ridicat de crestere fiind cel financiar-bancar si cel al companiilor petroliere.
"Cred ca preturile actiunilor vor continua sa-si revina pana la niveluri apropiate de cele de la care au inceput sa scada. Consider ca SIF-urile sunt in continuare mult subevaluate si, implicit, au un potential ridicat de crestere", sustine Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest.
Dintre fondurile diversificate, cel mai mare randament l-a inregistrat Bancpost Active Balanced, cu o crestere de 9,12%. Bancpost Active avea la finele lunii iunie o expunere de aproape 50% pe actiuni listate la Bursa.
"Politica noasta in momentul de fata este sa avem o expunere mai ridicata pe piata de capital, putandu-ne majora detinerile de actiuni pana la 65% din active, conform prospectului. Mizam in special pe sectorul financiar si pe companiile petroliere", a declarat Daniel Stifter, directorul general al Eurobank Mutual Funds Management, societatea care administreaza cele doua fonduri ale Bancpost.
Fondurile de obligatiuni au inregistrat in luna iulie randamente cuprinse intre 0,4% si 1,8%, cresterea medie a acestora fiind de circa 1%, in timp ce fondurile monetare nu au inregistrat avansuri mai mari de 0,5%. Prin urmare, atentia investitorilor se indreapta in continuare catre fondurile cu plasamente in actiuni, care au inregistrat cele mai mari intrari de capital in prima jumatate a acestui an.
Activele fondurilor mutuale au crescut in prima jumatate a acestui an cu aproximativ 40%, atingand 133 de milioane de euro. O buna parte a acestei cresteri s-a datorat intrarilor nete de capital din partea investitorilor, care s-au ridicat la peste 19 milioane de euro. Numarul de investitori in fonduri mutuale a crescut in primele sase luni cu 5,1%, cea mai mare crestere inregistrandu-se pe segmentul fondurilor de actiuni, cu un plus de 18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO