Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale vor putea fi evaluate dupa un indicator de risc

24.07.2007, 18:42 16

Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), in calitate de reprezentant al administratorilor de fonduri de investitii, pregateste lansarea in toamna a unui idicator de risc pentru fondurile de investitii care va masura pierderea maxima pe care o poate inregistra o unitate de fond.
Modificarea modului de calcul al activului unitar, precum si a momentului de inregistrare a actiunilor si dividendelor in activele fondului completeaza lista de propuneri ale UNOPC, care asteapta aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
"Suntem in faza de formare a bazei de date necesare pentru a putea calcula un indicator de risc, si anume Value at Risk Va-R (Valoare la risc). Indicatorul va masura cu o probabilitate de 99% pierderea maxima pe care o poate inregistra valoarea unitatii de fond, pe o perioada de un an, in conditii normale de piata", spune Adrian Tudose, director executiv al UNOPC.
UNOPC emite lunar rapoarte referitoare la evolutia si performantele fondurilor de investitii ai caror administratori sunt membri ai Uniunii. Alaturi de indicatorul de risc, evolutia activelor nete ale fondului, precum si intrarile nete de capital pot fi considerati principalii indicatori dupa care investitorii apreciaza peformantele fondurilor.
Introducerea unui indicator de risc este doar unul dintre obiectivele UNOPC pentru a alinia industria locala a fondurilor de investitii la normele Uniunii Europene.
Propunerea de modificare a Regulamentului 15 din 2004, care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii si a administratorilor, a fost inaintata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de catre membrii UNOPC. Modificarile solicitate de administratorii de fonduri fac referire la calculul pretului de emisiune si de rascumparare astfel incat acesta sa nu se mai opereze la valoarea certa, aplicand astfel criteriul "forward pricing", prin care valoarea unitara a activului net (VUAN) valabil pentru ziua in care investitorul subscrie/rascumpara unitati tine seama de datele pietei din ziua respectiva, de asemenea, valorile mobiliare sa fie evaluate la pretul de inchidere al pietei din ziua pentru care se efectueaza calculul, si nu la pretul de referinta al pietei din ziua pentru care se efectueaza calculul.
O alta modificare sustinuta de administratorii de fonduri si inaintata Comisiei are in vedere ca dividendele, actiunile gratuite si cele ce urmeaza a fi subscrise sa fie incluse in activul fondurilor la valoarea neta de piata incepand cu prima zi de tranzactionare care are decontarea in ziua ulterioara datei de inregistrare.
Raspunsul CNVM prezentat in iunie, la o luna dupa depunerea proiectului de modificari, a fost ca va avea loc o analiza a propunerilor si modificarile vor fi facute nu prin instructiuni, ci prin modificarea regulamentului in cauza atunci cand vor decide sa faca acest demers.
Potrivit UNOPC, solicitarile administratorilor reprezinta o practica internationala si impiedica manipularea unitatii de fond de unii investitori care efectueaza operatiuni de subscriere/ rascumparare.
"Rolul principal pe care CNVM ar trebui sa-l joace in piata ar trebui sa fie de promotor al dezvoltarii pietei, si nu de frana a procesului de dezvoltare. Pana in prezent comunicarea dintre UNOPC si CNVM s-a realizat in mod civilizat si nu inteleg de ce CNVM, prin tergiversarile si ritmul lent de solutionare a solicitarilor venite din partea pietei, ar dori sa conduca cu buna stiinta industria la un moment tensionat, provocat de faptul ca pe piata exista fonduri straine, mai exact SGAM Fund, a caror maniera de calcul al VUAN difera de metodologia folosita de industria fondurilor romanesti", spune Tudose.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO