Burse - Fonduri mutuale

Fondurile romanesti ies cu investitii pe pietele externe

19.06.2007, 17:10 23

Societatea de administrare Vanguard va realiza plasamente externe pe pietele de capital din Bulgaria si Austria prin intermediul fondului de actiuni Oportunitati Nationale, aderarea la Uniunea Europeana deschizand portile administratorilor de fonduri spre pietele externe de capital.
De la inceputul anului, numarul administratorilor de fonduri interesati de a investi pe pietele externe de capital a crescut simtitor, impulsionati de aderarea la Uniunea Europeana.
Daca anul trecut fondurile de investitii Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit administrate de societatea Raiffeisen si fondul Europa Obligatiuni, administrat de Pioneer Asset Management, erau printre singurele fonduri care realizau plasamente pe pietele externe, in 2007, alaturi de societatea Vanguard Asset Management, societatile Certinvest si Globinvest au completat lista administratorilor de fonduri interesati de investitii externe.
"In 2007, intentionam sa crestem volumul activelor fondurilor pe care le avem in administrare si sa diversificam investitiile. Luam in calcul iesirea cu fondul de actiuni Oportunitati Nationale (FON) pe alte piete de capital. Deocamdata primele vizate sunt Bulgaria si Austria, ulterior mai pot fi si altele", spune Cristian Tudorescu, analist Vanguard Asset Management. Societatea Vanguard administreaza, alaturi de fondul de actiuni FON, fondul cu plasamente in instrumente cu venit fix Vanguard Protector, inregistrand in 2006 venituri de 65.000 de euro.
La sfarsitul lunii februarie, societatea Certinvest a anuntat ca va realiza plasamente externe pe pietele de capital din tarile baltice prin intermediul celor patru fonduri de investitii administrate. Evolutia din ultimul timp a pietelor de capital din Estonia, Letonia si Lituania au indicat un potential ridicat al investitiilor, motivand decizia reprezentantilor Certinvest de a oferi investitorilor acces la pietele baltice de capital.
Alaturi de Certinvest, societatea de administrare Globinvest din Cluj a anuntat in luna ianuarie ca va lansa in august un nou fond inchis de investitii, Euroglobinvest, cu expunere in principal pe piata de capital externa din Ungaria, Bulgaria si Croatia. In opinia lui Ilie Cenan, presedintele societatii Globinvest, "integrarea in Uniunea Europeana impune societatilor de administrare a investitiilor necesitatea si importanta exercitiului pe pietele de capital externe".
Nu doar iesirea pe pietele de capital starneste interesul administratorilor de fonduri, distribuirea de fonduri straine de investitii aduce noi posibilitati de crestere. Societatea Pioneer Asset Management, membra a grupului bancar UniCredit, intentioneaza sa aduca pe piata autohtona de capital fonduri de investitii de import, din Statele Unite ale Americii, Asia si alte regiuni ale lumii unde grupul international Pioneer este prezent. Alaturi de investitiile pe pietele monetare europene, Pioneer vrea sa puna la dispozitia investitorilor posibilitatea de a investi in cadrul unui fond de actiuni si a unui fond de obligatiuni de pe pietele externe unde activeaza grupul Pioneer.
Societatea SG Asset Management, membra a grupului bancar BRD- Groupe Societe Generale, a lansat la sfarsitul lunii aprilie SGAM Fund, o societate de investitii cu capital variabil (SICAV), constituita in Luxemburg si administrata de SG Asset Management Paris. SGAM Fund se adreseaza doar investitorilor avizati, investitia minima in fond fiind de 5.000 de euro. Prin intermediul celor 11 compartimente lansate pe piata autohtona, SGAM Fund pune la dispozitie investitii in pietele de capital din Marea Britanie, Franta, Germania, dar si pe pietele de capital din Japonia, China si Statele Unite ale Americii.
"Lansarea SGAM Fund este strans legata de lipsa de lichiditate si volatilitatea destul de ridicata, trasaturi care caracterizeaza piata de capital autohtona. Oferim o alternativa viabila investitorilor care sunt constransi de dimensiunile mici ale pietei de capital de aici", a declarat Dan Mihail Nicu, presedintele societatii SG Asset Management.
La sfarsitul lunii mai, industria fondurilor deschise de investiti numara active nete in valoare de 725,7 milioane de lei, mai mult cu 8% fata de luna precedenta. Iesirea pe pietele externe de capital este adesea motivata de administratorii de fonduri de lichiditatea redusa a pietei locale si de numarul mic de instrumente in care se poate investi, dar si prin necesitatea de diversificare a portofoliului de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO