Burse - Fonduri mutuale

Fostul preşedinte al SIF5 i-a luat locul lui Staicu la conducere

Autor: Adrian Ionut Cojocar

16.01.2011, 23:40 65

Vasile Şalapă, 64 de ani, a fost ales la finele săptămâniitrecute preşedinte al SIF Oltenia (SIF5) de către Consiliul deAdministraţie al societăţii, el înlocuindu-l pe Dinel Staicu care arenunţat la această funcţie după ce a fost condamnat de TribunalulBucureşti la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării BIR.

El va coordona administrarea uneia dintre cele mai bogatesocietăţi de investiţii financiare listate la Bursă, activele SIFOltenia ridicându-se la circa 1,55 mld. lei (360 mil. euro) şiinclud participaţii semnificative, de 5,5% şi respectiv 6,1%, lacele mai mari două bănci de pe plan local, BRD şi Erste BCR.

Vasile Şalapă a fost preşedinte al SIF Oltenia în perioada 2000- iunie 2006, pentru ca mai apoi să fie dat jos de la conducereasocietăţii de Dinel Staicu.

El a mai fost preşedinte-director general la Fondul ProprietăţiiPrivate Oltenia (vechea denumire a SIF Oltenia) în perioada1994-1997. În anii timpurii din carieră, Şalapă s-a orientat cuprecădere spre partea tehnică, ocupând mai multe funcţii în cadrulproducătorului de locomotive Electroputere Craiova (EPT), de lainginer şi până la director de divizie.

Tudor Ciurezu, eminenţa cenuşie a SIF Oltenia, a preferat sărămână într-un loc secundar, deşi era cotat cu prima şansă lapreluarea conducerii societăţii. Ciurezu deţine de 15 ani poziţiade director general adjunct la societatea de investiţiifinanciare.

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia l-a ales la finelesăptămânii trecute pe Constantin Bădîrcea ca administratorprovizoriu pe locul rămas vacant după plecarea lui Dinel Staicu dinconducere. Presa locală spune despre Bădîrcea că face parte dinsfera de influenţă a lui Dinel Staicu. Pentru această poziţie aumai candidat Margareta Racoviţă, susţinută de Cătălin Chelu, şiLucian Buşe.

SIF Oltenia a fost anul trecut de departe cea mai lichidă şitranzacţionată acţiune de pe Bursă, schimburile totalizând 1,175mld. lei (circa 279 mil. euro) şi reprezentând circa o cincime dinîntregul rulaj al pieţei principale de la BVB.

Ultima tranzacţie cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5) s-a derulatvineri la un preţ de 1,37 lei/acţiune, nivel la care capitalizareasocietăţii este de 186,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO