Burse - Fonduri mutuale

FP: Suntem pregătiţi să reducem discountul

FP: Suntem pregătiţi să reducem discountul

Ludwik Sobolewski, director general al BVB (stânga), Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, alături de Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, Andrei Gerea, ministrul energiei, Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi Lucian Anghel, preşedintele BVB, au deschis şedinţa de tranzacţionare de miercuri la bursă.

Autor: Roxana Pricop

22.01.2015, 00:08 1151

Franklin Templeton, administratorul activelor de 13,24 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea, este pregătit să reducă discountul de tranzacţionare la 15%, cât este ţinta cerută de fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al FP. Intervalul de timp este însă scurt pentru că pe 15 iulie are loc prima evaluare a administratorului.

Acţiunile Fondului Pro­prie­tatea se tranzac­ţio­nează la o cotaţie de 0,85 lei/titlu, cu 28% mai puţin decât valoarea unitară a activului net. Altfel spus, fondul este cu aproape 30% mai ieftin pe bursă decât averea pe care o deţine în portofoliu (pachete minoritare de acţiuni la Petrom, la Romgaz, Hi­dro­electrica, Poşta Română).

De la listarea la bursă, pe 25 ianuarie 2011, acţiunile au crescut cu peste 32%, însă nu au atins niciodată pragul de un leu, reper folosit pentru despăgubirile cu acţiuni făcute de ANRP din 2006 până în mai 2011. Tot un leu pe acţiune ar fi cotaţia dacă acum titlurile FP s-ar tranzacţiona la un discount de 15%, luând în calcul activul net unitar de 1,2125 lei de la 31 de­cembrie 2014.

„Suntem pregătiţi să reducem discountul de tranzacţionare mult sub această cifră şi să atingem, chiar să fim sub ţinta de 15%“, a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Pro­prie­­tatea şi vicepreşedinte executiv la Franklin Templeton, într-o con­fe­rinţă de presă ţinută ieri la Bursa de Valori Bucureşti pentru a marca patru ani de la listarea fondului.

Pentru a reduce discountul de tran­zacţionare, managerul va aplica aceeaşi strategie ca până acum: distribuţii de cash din capitalul social şi noi răscumpărări. Pentru a alimenta pro­gra­mele de răscumpărări, fondul a vândut din active (în 2014 a lichidizat acţiuni la Romgaz, Transelectrica şi Conpet).

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO