Burse - Fonduri mutuale

Generali PPF poate delista Ardaf. Firebird a renuntat la lupta

05.07.2009, 18:23 32

Actionarul majoritar al Ardaf Bucuresti (ARDF), Generali PPF Holding, a achizitionat 16,87% din actiunile companiei de asigurari in cadrul ofertei publice de preluare, majorandu-si participatia de la 82% la 98,87%, potrivit Mediafax.

Generali PPF poate acum sa delisteze actiunile Ardaf de pe Bursa RASDAQ, grupul anuntandu-si aceasta intentie inainte de lansarea ofertei. Actionarul majoritar al Ardaf poate cere minoritarilor care nu au vandut in oferta sa-si vanda actiunile la un pret corect, potrivit reglementarilor pietei de capital.
Firma Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, care detine un pachet minoritar de actiuni Ardaf, a cerut saptamana trecuta suspendarea ofertei, solicitand un pret mai mare, insa CNVM a respins solicitarea.
Generali PPF a platit 20,2 mil. lei (4,8 mil. euro) pentru cele 16,87% din actiuni pe care le-a achizitionat in oferta. Operatiunea, care s-a derulat in perioada 5 iunie - 3 iulie, a vizat un pachet de 18% din actiunile Ardaf. Intermediarul ofertei a fost ING Bank.
 
Americanii de la Firebird au cedat
Fondurile controlate de grupul american Firebird, care detineau circa 4,7% din actiunile Ardaf, si-au vandut actiunile in cadrul ofertei, incasand peste 5,6 mil. lei (1,34 mil. euro). Americanii de la Firebird s-au luptat in ultimul an cu actionarul majoritar al Ardaf, cerand in instanta anularea unei majorari de capital derulata in toamna anului trecut, in urma careia participatiile actionarilor minoritari au fost substantial diluate, deoarece pretul de subscriere era peste pretul actiunilor pe Bursa, motiv pentru care minoritarii nu au subscris.
Firebird a solicitat instantei anularea majorarii de capital pe motiv ca actionarul majoritar nu a derulat oferta publica de preluare obligatorie, dupa ce pachetul majoritar ar fi trecut de la fondul ceh PPF la Generali PPF Holding. Pe de alta parte, Generali PPF Holding a anuntat oficial preluarea Ardaf la inceputul acestui an, dupa derularea majorarii de capital.
Dupa lansarea ofertei, au existat speculatii privind incercarea actionarilor minoritari de a bloca delistarea Ardaf, prin achizitii de actiuni din piata la un pret superior celui din oferta, realizandu-se tranzactii chiar la 0,12 lei/actiune, in conditiile in care pretul din oferta era de 0,11 lei/actiune. Cum Firebird detinea circa 4,7% din Ardaf, ar mai fi avut nevoie de circa 0,3% pentru a nu permite grupului generali PPF sa preia peste 95% si sa inceapa delistarea.
 
Minoritarii au fugit de o noua majorare de capital
Anuntul Generali PPF privind derularea unei noi majorari de capital la Ardaf ar putea fi unul dintre factorii care i-au determinat pe minoritari sa subscrie in oferta, deoarece in caz contrar ar fi trebuit sa vina cu bani in majorare pentru a-si pastra participatiile.
Ardaf a convocat o adunare generala a actionarilor pentru data de 22 iulie, cand se va discuta majorarea capitalului social cu 200 mil. lei (circa 48 mil. euro), din care
37 mil. euro reprezinta compensarea unei creante a actionarului majoritar, iar restul de 11 mil. euro sunt aporturi in numerar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO