Burse - Fonduri mutuale

Gigantul minier Glencore încheie un acord de referinţă pentru preţul cărbunelui industrial: plus 50% faţă de anul trecut

Gigantul minier Glencore încheie un acord de referinţă...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2016, 00:02 629

Gigantul minier Glencore a ob­ţinut un preţ de aproape 100 de do­lari pe tonă pentru cărbune in­dustrial de înaltă calitate în negocierile purtate cu un important cumpărător japonez, evi­denţiind astfel schim­barea drama­tică a direcţiei uneia dintre cele mai neagreate materii prime din sectorul minier, scrie Financial Times.

Acordul dintre compania cu sediul în Elveţia şi Tohoku Electric a fost încheiat la un preţ de 94,75 de dolari pe tonă, cu aproape 50% mai mult faţă de preţul de anul trecut, şi ur­mează unei creşteri pu­ternice a pre­ţurilor că­r­bune­lui, creştere ge­nerată de deci­zia surprin­ză­toare a Chinei de a-şi reduce producţia internă în încer­ca­rea disperată de a creşte profita­bilitatea companiilor sale miniere.

Acordul încheiat de Glencore va fi unul de referinţă pentru restul in­dustriei pentru că negocierile tri­mestriale dintre cele două companii pentru cărbune australian de calitate sunt atent monitorizate de alte com­panii japoneze de utilităţi şi de con­sumatorii din Asia.

Deşi contractul anual cu începere din aprilie este cel mai important pentru cărbune, acordul recent este de ase­menea relevant pentru că indică situaţia de pe piaţă în urma anunţării deciziei Chinei cu şase luni în urmă.

Cărbunele industrial, utilizat pen­tru generarea de electricitate în cen­tralele energetice, reprezintă o sursă cheie de pro­fit pentru multe com­panii, inclusiv Glencore, cel mai mare fur­ni­zor pe piaţa de ex­port, An­glo Ame­rican, BHP Bi­liton şi Rio Tinto.

Materia pri­mă a înre­gistrat mai mult de o dublare a pre­ţului, la 100 de dolari pe tonă, în acest an, după ce strategii din Beijing au redus numărul zilelor lucrătoare de la minele locale de cărbune. Decizia a obligat centra­lele şi traderii chinezi să procure mai mult cărbune din afară.

Creşterea puternică a preţurilor nu s-a reflectat însă în întregime în esti­mările de câştiguri ale marilor pro­ducători în parte pentru că analiştii şi in­vestitorii se îndoiesc că această re­ve­nire va fi una susţinută.

Acest lucru s-ar putea schimba acum, însă, după ce Glencore a ob­ţinut un preţ de aproape 95 de dolari pe tonă pentru ultimele contracte, care acoperă o perioadă de 12 luni înce­pând cu octombrie. Într-o pre­zen­tare recentă, Glencore plasa costurile sale de producţie din Australia la apro­ximativ 37 de dolari pe tonă.

Creşterea din acest an a preţurilor căr­bunelui a prins pe picior greşit întreaga industrie, inclusiv Glencore, care a luat decizia de a vinde forward jumătate din exporturile sale anuale.

China încearcă de ani întregi să-şi pună industria adânc îndatorată a cărbunelui într-o poziţie mai stabilă, însă ultimele reforme sunt unele dintre primele care au impact imediat asupra pieţei generale.

Măsurile au avut un succes atât de mare, încât guvernul chinez a relaxat parţial decizia de a reduce numărul zilelor lucrătoare pe fondul temerilor că preţurile au avansat prea mult prea rapid. Totuşi, acest lucru nu a avut încă un impact asupra pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO