Burse - Fonduri mutuale

Gratuitele nu mai influenteaza actiunile BT ca altadata

22.03.2007, 18:17 12

Anuntul majorarii de capital cu actiuni gratuite de la Banca Transilvania, unul dintre cele mai asteptate evenimente de pe piata de capital in ultimii ani, nu a mai miscat cursul actiunilor, investitorii dovedindu-se mai reticenti decat in anii precedenti.
Actiunile bancii au crescut ieri cu circa 1,8% imediat dupa publicarea anuntului, dupa care au aparut ordine mari la vanzare care au coborat pretul cu 0,9%, potrivit informatiilor din piata.
Pe final presiunea la vanzare s-a mai temperat, actiunile inchizand cu o crestere de 0,9%.
Situatia este similara cu cea de anul trecut, cand publicarea convocatorului AGA in care se anunta majorarea de capital a fost urmata de o stagnare a actiunilor, insa mult diferita fata de 2004, cand anuntul gratuitelor a urcat pretul actiunilor cu 9%.
"Majoarea de capital cu actiuni gratuite era asteptata de investitori si se regaseste in pretul actual al actiunilor. Am depasit perioada in care majorarea capitalului social producea cresteri importante ale capitalizarii bancii. Valoarea bancii ramane aceeasi, doar numarul de actiuni se schimba, asa ca nu ma astept la o crestere semnificativa a pretului actiunilor nici in apropierea datei de inregistrare", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Interesul investitorilor pentru actiunile Bancii Transilvania s-a mai redus in ultimii ani, pe masura ce tot mai multe rapoarte de analiza indicau ca titlurile sunt supraevaluate. Astfel se face ca actiunile bancii nu au repetat in acest an performanta din anii precedenti de a-si depasi maximele istorice.
"Cred ca investitorii se asteptau la un numar mai mic de actiuni gratuite. Din pacate, gratuitele nu mai influenteaza pretul cum o faceau altadata. Investitorii sunt mult mai reticenti si tot mai multi considera actiunile scumpe. Chiar si in contextul in care banca a inregistrat cresteri importante de profit si de active in ultimii ani, investitorii incep sa se intrebe pana cand va mai putea mentine aceste performante", a explicat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
In opinia analistilor singurul eveniment care ar putea reaprinde interesul investitorilor pentru Banca Transilvania ar fi o eventuala preluare a bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO