Burse - Fonduri mutuale

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, se pregăteşte să preia 75% din Borealis: Gigantul petrolier va vinde active de 2 miliarde de euro pentru a finanţa majorarea participaţiei

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, se pregăteşte...

Autor: Mihai Gongoroi, Cosmin Pirv

12.03.2020, 13:23 5639

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunţat joi că plănuieşte să vândă active în valoare de 2,3 miliarde de dolari până la finalul anului următor pentru a finanţa majorarea participaţiei la producătorul de mase plastice Borealis, tranzacţie ce va costa 4,7 miliarde de dolari, scrie Reuters.OMV a semnat joi acordul cu fondul de investiţii arab Mubadala pentru majorarea participaţiei la 75% din Borealis.

„Această tranzacţie nu este doar un alt punct de reper în implementarea strategiei noastre, ci cea mai mare transformare din istoria OMV. Tranzacţia va transforma OMV într-un grup global cu activităţi în domeniul petrolului, gazelor şi produselor chimice (…) şi repoziţionează grupul pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, spune Rainer Seele, directorul general al OMV.

Strategia lui Seele, care a preluat conducerea OMV în 2015, prevede ca grupul să dezvolte zona de petrochimie pentru a deveni un furnizor important pe piaţa plasticului din Orientul Mijlociu.

Tranzacţia va oferi OMV mai multă influenţă într-un proiect cheie de pe coasta Abu Dhabi în care Borealis este implicată, respectiv dezvoltarea rafinăriei Ruwais, pe care compania naţională de petrol din Abu Dhabi plănuieşte să o transforme în cea mai mare rafinărie integrată din lume.

O primă dezinvestire ar fi vânzarea participaţiei de 51% deţinută de OMV la Gas Connect Austria către compania austriacă de electricitate Verbund, care a anunţat că este în negocieri cu OMV privind potenţiala tranzacţie.

OMV a mai anunţat joi că plănuieşte să vândă întreaga reţea de benzinării din Germania, care numără 287 de staţii.

Grupul austriac, patronul Petrom, mai plănuieşte să amâne sau să reevalueze o serie de proiecte, să reducă investiţiile planificate pentru acest an cu circa 200 de milioane de euro şi să realizeze sinergii de 700 de milioane de euro până la finalul anului 2025. OMV a mai amânat săptămâna trecută o achiziţie planificată de active din Siberia în valoare de 1 miliard de euro.

Participaţia OMV la acest moment în producătorul de polietilenă şi polipropilenă Borealis este de 36%, iar pentru pachetul de 39% deţinut de fondul Mubadala va plăti 4,68 miliarde de dolari.

OMV Petrom deţine 50% din cel mai mare proiect de gaze naturale offshore din Marea Neagră, Neptun Deep.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO